Visualizzazioni totali

martedì 1 dicembre 2009

NU-L MAI HĂRȚUIȚI ATÂTA PE LUPU CELA

NU-L MAI HĂRȚUIȚI ATÂTA PE LUPU CELA

„Nici punctul 12 din „pachetul Lupu” nu este mai breaz: „Promovarea politicilor îndreptate spre consolidarea statalităţii R. Moldova, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea ţării”. Astfel, pe lângă grelele păcate pe care le au moldovenii, se mai descoperă unul - iredentismul! De ce aiuriţi, domnilor tovarăşi?! Din câte ştiu eu, iredentismul este o mişcare politică şovină, ai cărei partizani urmăresc anexarea la o ţară a unor teritorii în care conaţionalii lor sunt în minoritate. Există asemenea fenomene în RM? Unde sunt românii în minoritate - în Moldova sau în România?”

Cel de sus e un citat din C.Tănase,care,pe paginile ziarului „Timpul”(30 nov.curent),îl combate pe M.Lupu. Acesta din urmă se face vinovat de a dori să lupte împotriva „fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea țării”. Și,din câte știe C.Tănase,iredentismul nu poate avea nici o legătură cu Republica Moldova.
Să mă iertați,dar Transnistria? E exemplul clasic de iredentism. O populație rusofonă care vrea să se rupă din hotarele noastre pentru a se uni cu Federația Rusă și care este susținută în mod masiv de aceasta. Iredentism e și atitudinea transnistrenilor de a se rupe de noi,dar și atitudinea rușilor de a-și alipi Transnistria.
Să aruncăm o privire și în dex:IREDENTÍSM n. 1) Mișcare politică (apărută în sec. XIX în Italia), care avea drept scop eliberarea unor teritorii aflate sub stăpânire străină. 2) Mișcare politică șovină ai cărei adepți urmăresc anexarea la o țară a unor teritorii în care conaționalii sunt în minoritate. /IREDENTÍSM s.n. [din it. irredento = neeliberat] – Mișcare politică naționalist-șovină, inspirată și condusă de burghezia și moșierimea italiană, apărută în deceniul opt al secolului al XIX-lea sub lozinca alipirii la Italia a teritoriilor cu populație de origine italiană din afara granițelor țării. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, iredentismul a fost promovat de către imperialismul italian în scopuri expansioniste. Prin extensie, termenul denumește orice mișcare politică ce urmarește anexarea unor teritorii sub lozinci naționalist-șovine.
Deci,erau iredentiști italienii care vroiau să rupă orașul lor Trieste de la Austro-Ungaria,dar și italienii din Italia care îi susțineau.
Domnule Tănase,Lupu despre Transnistria vorbește când condamnă iredentismul,și pe bună dreptate. Aveți dreptate,textul lupesc e oribil de dezlânat,dar ce mai contează dacă îngerii sunt băieți ori fete. Lăsați-l să se facă președinte și nu-l mai împungeți atâta pentru niște motive atât de futile.

Nessun commento:

Posta un commento