Visualizzazioni totali

mercoledì 9 dicembre 2009

LUI MIHAI GHIMPU DESPRE NUANȚE

LUI MIHAI GHIMPU DESPRE NUANȚE
Nu mă miră încăpățânarea conducătorilor partidului comuniștilor de a nu-l vota pe Marian Lupu. Că sunt niște iresponsabili o știam de mai înainte. Că procedează în felul acesta,pierzând consensul social pe care îl mai aveau și monolitica unitate interioară de partid,mă bucură.
Mă miră altceva. Că nimeni nu-l trage de mânecă pe Președintele Parlamentului Ghimpu atunci când se lansează în fața unor microfoane cu declarații hazardate. „N-au votat comuniștii pentru Marian Lupu? Păi nu-i nicio problemă! Schimbăm Constituția și-l alegem noi! Și nu vom avea nici alegeri repetate!” De parcă cei care au prevăzut în Constituție că președintele țării trebuie ales cu 2/3 de voturi au fost niște proști! De parcă 2/3 n-ar însemna că un președinte,pentru a guverna o țară,trebuie să întrunească niște consensuri,să aibă o autoritate recunoscută și de cei ce guvernează,dar și de opoziție. Dorogoi moi borodatâi,bonjour madame,CSI-o babă care trage să moară,Kozak-un moșneag mort—sunt tag-urile isprăvilor unui șef de stat de care râde lumea. Comportamentul lui Mihai Ghimpu e acela al unui clovn care scoate sfori din urechi,al unui trișor care scoate ași din mânecă,al unui mojic care a intrat din întâmplare într-un palat și calcă nepăsător cu cizmele pline de glod pe marmuri și covoare. Omul pare să ignoreze existența nuanțelor și să vadă lumea doar în alb-negru:liberalii sunt binele,comuniștii — răul,Răul Absolut. Modul acesta maniheic,à la George Bush,de a vedea lumea și de a face politica e foarte periculos. Mai ales pentru Republica Moldova,care este o națiune tânără,la început de cale și de istorie. Nuanțele pentru noi sunt fundamentale. Pacea noastră socială se bazează pe nuanțe. Nu poți striga în piață că ești român fară să explici nuanțele. Nu poți fi președinte de parlament și președinte interimar al țării și în același timp să profesezi public o ură absolută față de comuniști,căci jumătate din cetățenii peste care guvernezi au votat anume cu comuniștii. Fii anticomunist,dar nuanțează-ți atitudinile,mai dă-le și comuniștilor din când în când dreptate,măcar din politețe,or fi și ei oameni săracii!
Sunt liberal. Dar dacă ar trebui să aleg între Voronin și Ghimpu,l-aș alege fără să stau mult pe gânduri pe Voronin. Pentru că nuanțele sunt importante. Foarte importante.

Nessun commento:

Posta un commento