Embargoul
rusesc la importul vinurilor moldovenești, la început doar o amenințare, iar
mai apoi confirmat pe bune de Rospotrebnadzor, a stârnit un val de reacții. Presa moldovenească
a arătat caracterul politic al acestei măsuri, iar patrioții noștri au avut
încă o dată bunul prilej de a înfiera Rusia și politica ei imperialistă. Pe rețelele
de socializare s-au postat nenumărate fotografii cu vinuri moldovenești și s-au
dat mii de like-uri la sticle și pahare pline. Europa și România au solidarizat
frățește cu butoaiele de la Cricova și Purcari.
Totodată,
războiul comercial pe care ni l-a declarat încă neconstituita Uniune Vamală a
Eurasiei, pune într-o lumină foarte clară hibele industriei noastre de vinuri
și ale politicii statului în domeniu, precum și deficiențele noastre mai puțin
politico-economice.
A fost
anume Uniunea Sovietică creatoarea viticulturii noastre. Anume în timpurile
sovietice au apărut faimoasele beciuri de la Cricova și de la Mileștii Mici. Am
produs însă băuturi pentru Rusia, o țară care consuma în mod tradițional vodcă
și care privea vinul ca pe „o acreală”, „kisleatina” fără sens. După vodcă, se
preferau vinurile tari și dulci. Desigur, lucrurile s-au mai schimbat cu
timpul, și rușii au învățat să aprecieze încetul cu încetul vinurile seci. Dar felul
de a bea al rușilor a determinat calitatea exporturilor noastre. Și dacă e
adevărat că astăzi rușii se supără pe nedrept pe băuturile noastre apoi este
tot atât de adevărat că în Rusia au fost trimise în trecut și cantități
colosale de băuturi de o calitate dubioasă. Dar felul de a bea al rușilor ne-a
influențat și pe noi. La început în Rusia țaristă, apoi în Rusia sovietică. Vodca
rusească nu a fost rea. Numai că avea 40 de grade. Și se vindea cu suta de
grame și în magazinele sătești. La nunți și petreceri era ceva obișnuit ca să
se bea mai întâi, cu mâncărurile reci, 2-3 sute de grame de vodcă, iar mai
apoi, cu mâncărurile calde, să se treacă la vin, cu paharele de 200 de grame. Nu
se prea obișnuia să sorbi din pahar de mai multe ori, trebuia băut deodată, cu
atât mai mult că se întâmpla de multe ori ca mai multe persoane să bea din
același pahar.
Deci,
este clar că problema vinului nostru e una ce ține de educație în primul rând. Trebuie
să educăm băutorul rus, să nu-l lăsăm la discreția lui Putin, prin campanii de
publicitate energice, prin promovări ingenioase. Și trebuie să educăm băutorul
nostru național. S-a zis pe bună dreptate că, dacă locuitorii Moldovei ar bea
mai mult vin, producătorii noștri nici nu ar avea mare nevoie de a exporta. Din
nefericire, consumatorii moldoveni dau preferință, din ce în ce mai mult, votcii
și berii. Dacă statul ar dori să protejeze viticultura, ramură cu adevărat
strategică pentru țara noastră, atunci ar trebui să impună impozitări mai
ridicate pentru băuturile netradiționale. Iar prețurile vinurilor noastre s-ar
putea să fie mai maleabile, sunt prea mari. Aici, în Italia, găsești vinuri mai
ieftine decât în Republica Moldova, și modalități de comercializare mai
îndrăznețe. Un italian din Moldova, Nicola Baldassare, se plângea că nu găsește
în Chișinău un local de unde să cumpere vin la litru, „sfuso”, degustându-l în
prealabil, pentru că de multe ori i se întâmplă să cumpere vin îmbuteliat care
„è una porcheria”. Apoi, Sărbătoarea Vinului, nou instituita tradiție, e foarte
bună, dar nu trebuie să se reducă la Chișinău. Și nu trebuie să se facă numai
într-o zi a anului. Vinurile sunt produse locale, care depind de
caracteristicile zonelor de unde provin. Se fac vinuri nu numai la Cricova și
Purcari, dar și la Orhei, și la Rezina. Și acele vinuri trebuie să aibă un
nume, o cramă de proveniență și, mai ales, un drum asfaltat care să ducă spre
ele. Apoi avem nevoie de intelectuali care să facă filozofia vinului, să ne
spună cu ce merge mai bine un anume vin, cu carne ori cu pește, cu brânză și mămăligă
ori cu pâine și nuci, așa cum face de exemplu Bruno Vespa în „Panorama”. Apropo
de pâine. Italienii de la Chișinău denunță și proasta calitate a pâinii moldovenești,
departe mult de mărcile „casareccio”, „pan di macina”, ori „a lievitazione
naturale”. Un alt italian
din Moldova, Carlo Policano, mare apreciator al vinului în genere și suporter
al vinurilor noastre, scrie că, dincolo de punctele slabe pe care le are
sectorul vitivinicol moldovenesc, ar trebui să înțelegem că vinul trebuie să
exprime un mesaj autentic al respectării regulilor, al bunei educații, al
comunicării. Iar vinificatorii moldoveni, uniți într-o echipă, trebuie să aibă
ambiția și orgoliul de a fi ei primii.
La toate aceste „trebuie” de mai
sus, mai trebuie însă de adăugat încă un „trebuie”. Trebuie să interzicem
strict ca în orice restaurant și în orice crâșmă unde se consumă vin să aibă
loc discuții cu privire la filozoful german Immanuel Kant. Mă veți întreba de
ce. De aceea că în orașul Rostov, după cum anunță presa rusească, din cauza lui Kant a fost împușcat un om. Un cetățean
rus a intrat într-o dugheană să cumpere ceva. Așteptându-și rândul, a intrat în
discuție cu alt cetățean, cu privire la filozofia lui Kant. Aveau păreri foarte
deosebite. A izbucnit o ceartă, cearta s-a transformat în luptă corp la corp,
lupta a culminat cu aceea că unul din ruși a scos revolverul din buzunar și l-a
împușcat pe celălalt. Din fericire, victima filozofiei a rămas în viață. Totuși,
ce legătură are vinul cu Immanuel Kant? Nicio legătură. Am avut pur și simplu
plăcerea de a împărtăși cititorului un fapt divers. E ceva frumos în a te bate
în numele lui Kant, nu? Ori în numele lui Eminescu, lui Blaga. Cum e mai nobil
să mori, electrocutat la furat cupru ori împușcat în numele lui Eminescu?
Vai citi 'trebuie'' a-ti indrazniti sa spuneti ca ''trebuie sa faca'' moldovenilor...:) dar nu stiati ca numai pronuntarea numelui Kant le provoaca o teribila alergie...sora cu amnezia ...nemaivorbind de filozofia lui , auzind de Eminescu le vine in minte doar ''codrule codrutule\ ce mai faci dragutule...sii prinde o asa nostalgie de ii face sa goleasca paharele fara rasuflare si fara sa mai simpta ce gust avea ceea ce au baut, sau macar sa-si puie intrebarea:O fi sau nu o fi ..vinul asta facut cu poama ...Domnule Draga dupa ultima vizita facuta in Moldova m-am convins inca odata ca moldovenii stiu tot si nu au nevoie sa-i mai invete nimeni nimic...ca orice a-i incerca sa le spui, orice observatie a-i incerca sa faci ei raspund tot timpul cu : Da stim noi stim :)..da uite nu au stiut sa-mi spuie de ce paharele din restaurantele moldovenesti au putina apa pe fundul paharului din moment ce toti sustin ca au fost spalate cu masini de spalat vesela si dezinfectate conform normelor europene...si totusi paharele sunt foarte importante pentru a descoperi caracteristicile gustative si a da valoare justa unui vin ai nevoie intii de toate de un pahar apropriat...si din moment ce nu consum bauturi alcoolice si nici nu incurajez consumul lor...m-as multumi si cu un pahar curat de apa rece de la fintina
RispondiEliminaanonima ''sorella'' :)
RispondiEliminaHi thanks for sharing thiis
RispondiElimina