Visualizzazioni totali

venerdì 1 maggio 2020

Amintiri dintr-un viitor apropiat


La vera storia della foto del bacio a Times Square - Focus.it
Ziarul „Timpuri Noi” publica pe 2 iunie 2021 un articol sceptic cu privire la semnarea la București a Actului Unirii dintre Republica Moldova și România. Îl reproducem mai jos.


Unirea. Victorie sau faliment

Oricum nu ai întoarce-o și potrivi-o, Unirea Republicii Moldova cu România e dovada vie a unui faliment. Națiunea moldovenească, adică, altfel spus, comunitatea de oameni care locuiește teritoriul Republicii Moldova, nu a reușit să se autogestioneze eficient. Nu a avut elite la nivel care să o conducă cu înțelepciune spre succes politic și bunăstare materială. Stat suveran după destrămarea URSS, fără datorii, recunoscut pe arena internațională, Moldova a deraiat în mod lamentabil într-un război interetnic, apoi a căzut în ghearele corupției. Populația țării a sărăcit tot mai mult din an în an și, la un moment dat, țara s-a pomenit că o treime din locuitorii săi se cheamă diaspora. O apoteoză a corupției elitelor moldovene a fost furtul miliardului și statul capturat al lui Vlad Plahotniuc.

Poate că agonia Republicii Moldova ar fi durat încă mulți ani. Dar a intervenit pandemia Coronavirus, care a ascuțit toate contradicțiile existente, și seceta din primăvara-vara anului 2020. Moldovenii disperați l-au votat Președinte pe Octavian Țâcu. La referendumul de pe ambele maluri ale Prutului din 2021 a fost votată cu o majoritate de voturi Unirea Republicii Moldova cu România.

După multe declarații triumfaliste și serbări populare, rămâne totuși întrebarea: „Chiar și în cadrul României unite, chiar și în componența Uniunii Europene, vor reuși oare foștii cetățeni ai Republicii Moldova să dea dovadă de spiritul civic și caracterul economic combativ necesare pentru supraviețuirea într-o societate liberă, odată ce ei nu au reușit s-o facă în condițiile unei suveranități absolute? Ori vor fi sortiți să se bazeze pe ajutoarele și pomenile celor mai puternici?”

Articolul dat a fost puternic contestat de mulți comentatori și oameni politici de pe ambele maluri ale Prutului.

Nessun commento:

Posta un commento