Visualizzazioni totali

lunedì 12 novembre 2012

MINISTRUL DE EXTERNE MOLDOVEAN, LA ROMA




            La începutul acestei luni diplomații moldoveni au întreprins un turneu prin Europa. Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe și al integrării europene, a mers la Bratislava, Zagreb și Roma. Natalia Gherman, vicele său, a vizitat Viena. Scopul este campania pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Pentru italienii, pentru grecii care se află demultișor în Uniunea Europeană, lupta aceasta  pentru integrare poate părea un pic ridicolă, când se uită la nenumăratele probleme pe care le are bătrânul continent. Și românii, constrânși să emigreze de acasă pentru a găsi de lucru aiurea, cred că ar putea să considere cu ironie entuziasmul diplomatic al moldovenilor. Însă pentru moldovenii care înțeleg că țara lor balansează periculos între două lumi foarte diferite, Uniunea Europeană și zona sură a Comunității Statelor Independente, este clar că lupta diplomației moldovene pentru integrarea în luminata Europă e demnă de toată admirația.

            În Italia Iurie Leancă s-a întâlnit, pe 7 noiembrie, cu omologul său Giulio Terzi di Sant’Agata. În urma întrevederii, spune comunicatul oficial, au fost trecute în revistă relațiile bilaterale și examinate oportunitățile dezvoltării lor ulterioare. Italia este cel de-al patrulea partener comercial ca mărime al Moldovei și al șaselea ca sursă a investițiilor străine directe. Cu toate acestea cooperarea economică are încă un spațiu amplu pentru creștere. „În acest scop, se spune în comunicat, cei doi oficiali au convenit să încurajeze întâlniri între reprezentanţii economici şi cei ai mediului de afaceri din cele două ţări.

În cadrul discuţiilor, o atenţie deosebită a fost acordată numeroasei comunităţi moldoveneşti din Italia şi instrumentelor pentru favorizarea integrării mai plenare în ţesutul social și economic italian, inclusiv printr-o serie de acorduri bilaterale în curs de negociere sau în proces de implementare.

În ceea ce priveşte tematica UE, viceprim-ministrul Leancă a ilustrat progresele semnificative înregistrate de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic și în cadrul desfăşurării negocierilor Acordului de Asociere şi a celui privind Comerţul Liber Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi în contextul Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, confirmând efortul Republicii Moldova în perseverarea pe calea reformelor, precum şi în sensul iniţierii procesului de integrare progresivă politică şi economică în conformitate cu standardele UE.”

Venind la Roma, Iurie Leancă nu a putut să nu salute și numeroasa comunitate a moldovenilor de aici, cu care s-a întâlnit în prezența ambasadorului moldovean la Roma Aurel Băieșu.

 Aflându-mă și eu printre cei veniți la întâlnirea cu ministrul de externe, am urmărit cu interes cuvintele acestuia. Am admirat convingerea sa neclintită că locul nostru este în comunitatea europeană și hotărârea fermă de a lupta pentru integrare fără a ezita câtuși de puțin în fața numeroaselor bariere existente. Și cea mai inexpugnabilă barieră pare a fi Transnistria. Moldova nu va reuși niciodată să adere la Uniunea Europeană dacă nu rezolvă problema integrității teritoriale. Iar pentru aceasta e nevoie ca malul drept al Nistrului să fie atractiv pentru locuitorii Transnistriei, mai atractiv decât Rusia. Dar 70% din  bugetul Tiraspolului este constituit din bani rusești, a zis Leancă. Îi vom putea include în hotarele noastre numai devenind candidați oficiali la integrarea europeană, căci, dacă lucrul acesta se va întâmpla, vom putea atrage mult mai multe fonduri și investiții. Ar fi bine să fie așa cum zice domnul Leancă, m-am gândit, dar nu se știe dacă între timp Rusia nu aruncă în Transnistria și mai multe milioane de dolari, ca să le strice europenizatorilor moldoveni jocul.
    

            Oricum, Leancă este unul din cei mai carismatici miniștri ai guvernului moldovean. Tendința pro-europeană i se potrivește de minune, o îmbracă și o poartă cu chic, ca pe un costum al unui impecabil croitor. E subțire și delicat, e inteligent și gentil. L-am admirat cum suporta cu bărbăție și cu zâmbet pe față întrebările pe care i le făceau conaționalii, care întrebări erau uneori cuvântări dezlânate cu teme multiple și incerte amestecate cu complimente la adresa dumisale. Nu-i întrerupea, dar diseca din mormanul de cuvinte întrebarea și răspundea promt și precis. Întrebat ce se poate face pentru a restabili TVM INTERNAȚIONAL, Leancă a răspuns că trebuie să mai luptăm și noi singuri, să protestăm public, așa cum am făcut-o când se hotăra soarta legii antidiscriminare. Ministrul ne-a întrebat dacă avem în Italia mulți moldoveni cu cetățenie italiană, ca să-și dea seama cât de mult lobby putem face aici pentru Moldova. Ne-a îndemnat să-i încurajăm pe italieni să investească în Moldova. Ne-a spus că are și el rude care lucrează în Italia.
  
            Dar unul din lucrurile esențiale spuse de Iurie Leancă a fost acela că a obținut de la ministrul de externe italian Terzi promisiunea – scrisă, căci în vorbă au promis-o toți – de  a sprijini Republica Moldova în a deveni candidat la aderarea la UE.  „Italia e unica țară UE care și-a luat un astfel de angajament. Și fiți siguri că Italia ne susține și datorită imaginii bune a Republicii Moldova pe care ați creat-o dumneavoastră aici. Vă mulțumesc.”

            Vă mulțumim și noi, domnule Leancă. Măcar pe o clipă, dar ne-ați făcut să ne simțim și noi importanți.

2 commenti:

  1. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

    RispondiElimina
  2. Video http://www.youtube.com/watch?v=-PxeFX1OHSY

    foto: https://picasaweb.google.com/118263624991660540842/LEANCA_ROMA_2012

    RispondiElimina