Visualizzazioni totali

lunedì 5 novembre 2012

Despre oameni și motani ai nimănui


La închiderea oficială a campaniei „Nimeni nu e singur pe pământ”, care a avut loc la Roma pe 28 octombrie, nu am vrut să mă duc. Dar soția mea s-a dus.
- Eu știu că nu-s singur pe pământ, i-am zis soției. Că doar te am pe tine! Și apoi mi-a spus-o și Adrian Păunescu, dar nu fu o noutate nici atunci;  nu merg pentru că știu dinainte că ăștia vor să mă informeze și să mă „sensibilizeze”.  Ah, să mă sensibilizeze! Și nu-s suficient de sensibil?
- Nu, nu ești, pentru că nu vrei să mă scoți în lume, trebuie să mă duc eu singură, de parcă aș fi a nimănui! Da, sunt o femeie a nimănui și mă duc să văd spectacolul „Oameni ai nimănui”!
- A, bine zici, vor arăta și spectacolul cela al lui Dumitru Crudu, să-mi spui cum a fost, vizionare plăcută!
- Mulțumesc, dar o să-ți pară rău, am plecat.
- Du-te, du-te.
 Și s-a dus.

            Până când soția mea se întoarce, să ne întrebăm care este atitudinea moldovenilor față de emigrație. Moldovenii au emigrat dintr-o neagră disperare, dar nu numai. Au emigrat din disperare atunci când s-au văzut fără lucru sau fără salariu. Nu, în propoziția anterioară nu există nicio contradicție, în Moldova sfârșitului de secol 20 era posibil să ai un serviciu, dar să nu ai salariu, căci salariile nu se plăteau uneori cu anii. Dar ne mâna în lumea deschisă nu numai disperarea, dar și pofta de câștig; căci se știe că moldovenii, chiar și în odioasa Uniune Sovietică, porneau în aventuri comerciale eroice, vânzând de exemplu semințe de floarea-soarelui prăjite la Moscova, Leningrad și Vladivostok. Apoi bărbații mai mergeau, ca sezonieri, și la tăiat pădure în Siberia. Iar cu banii câștigați își făceau o casă mai arătoasă, își cumpărau mașină.  Deci, emigrația s-a produs și dintr-o sete sănătoasă și foarte normală de bani.

            Că efectele acestei emigrații au fost poate și neplăcute uneori – asta e altceva. Oamenii noștri n-au prea luat-o în tragic. Familii distruse? Se mai distrugeau și-n vremuri mai bune. Copii abandonați? Sinucideri? Ce să-i faci, trăim vremuri grele, la război ca la război. De cea mai mare importanță au fost însă victoriile repurtate de oștile emigranților moldoveni pe frontul muncii; am biruit Occidentul în luptă dreaptă și l-am silit să ne plătească un tribut de miliarde de euro, iar tot aurul acesta a plouat binefăcător și peste Moldova. Acesta e adevărul, restul e pălăvrăgeală. Și atunci cum apreciem îndemnurile pe care le fac unii ca să ne întoarcem? Sunt fățarnice și mincinoase. Eu zic că în Moldova nu trebuim nimănui și că anume în Moldova vom fi cu adevărat „oameni ai nimănui”, pentru că nu există o mare cerere de forță de muncă și nici oferte salariale avantajoase; gălăgia care se face nu e de dragul nostru, ci de dragul banilor noștri. Dar, mă rog, laudă celor care se întorc,  și investesc, și înving. Și laudă Silviei Dumitrache și proiectului „Te iubește mama”, care ne sensibilizează într-adevăr, spunandu-ne nouă, celor care poate am uitat ori nu am știut, că copiii au un suflet fragil… Și ce facem cu spectacolul „Oameni ai nimănui” de Dumitru Crudu?

            Dar iată că s-a întors acasă și „omul nimănui”, adică soția mea.
-         Ei, ți-a plăcut spectacolul? Ai vărsat o lacrimă amară pe altarul devastat al familiei și al iubirii conjugale trădate?
-         Nu râde degeaba, că spectacolul a fost bun. Atât numai că toate istoriile pe care le înscenează sunt cam negative și cam lacrimogene… Unele femei din sală au și lăcrimat. Dar au fost categoric împotriva autorului când acesta a atins problema integrității morale a moldovencelor, corupte sexual de bărbații italieni: „Noi nu ne dăm chiar așa de ușor!”…
-         Ha, păi asta-i o noutate foarte bună!
-         În rest, cred că adevărul l-a spus o femeie care a zis cam așa: „Suntem gata să trecem prin toate greutățile posibile, numai să ne păstrăm locul de muncă.” Dar nu contează până la urmă niciun adevăr, oamenii s-au întâlnit, au schimbat o vorbă și în felul acesta nu s-au simțit „oameni ai nimănui”, ca tine!..

Duminică, 4 noiembrie, am acceptat invitația soției mele de a merge la Fiera di Roma să vedem o expoziție internațională de pisici – în felul acesta, scoțând-o în lume, ea nu va mai putea să zică că este „om al nimănui.” Și nu voi sta doar în bârlog, ca un „om al nimănui”, nici eu. Am mers deci veseli ca să admirăm mâțele și motanii, amintindu-ne pe drum și de pisica pe acoperișul fierbinte, și de pisica care umbla din capul ei, și de „motan mi-aș fi dorit să fiu, cu coada-n sus, cu blana-n dungi, cu gheare și mustețe lungi, c-un ochi verzui ș-un ochi căpriu”. Expoziția a fost încântătoare. Dar soția mea, căreia tare-i mai place să tragă cu urechea la discuțiile altora, a auzit o replică a unui italian, care mi-a părut iluminantă: „Belli questi gatti, a me però piacciono i randaggi.” Vezi, am zis, omului îi plac motanii liberi, care umblă din capul lor și care sunt deci „motani ai nimănui”. Și mie îmi plac motanii liberi. Numai ție – și diasporei moldovenești – vă place să aveți stăpân, să nu fiți „oameni ai nimănui”, să vă facă guvernul congrese și să vă cumpere haine naționale.

…Nu importă ce mi-a replicat soția. Dar m-am bucurat să citesc peste câteva zile, în articolul Raisei Ambros „Moldavi: non emigrate, tornate a casa”, aceste cuvinte care se referă la campania „Nimeni nu e singur pe pământ” și la spectacolul „Oameni ai nimănui”:
Nu mai emigrați, veniți acasă. Acesta a fost mesajul direct și indirect al campaniei de informare și sensibilizare a migranților moldoveni „Nimeni nu e singur pe pământ”, care a început în primăvară și a poposit în cele mai importante orașe ale Italiei. Spectacolul „Oameni ai nimănui” de Dumitru Crudu, promotor al mesajului-cheie al campaniei, nu a prea plăcut publicului în cea mai mare parte feminin care a umplut sala…” Și mai scrie Raisa Ambros în articolul ei: „Oare câți moldoveni se vor întoarce acasă în urma acestei campanii? A reușit oare campania să-și atingă obiectivul? Efectele negative ale emigrației moldovenești sunt cam aceleași ca și în alte țări. Din fericire, sunt mult mai numeroase efectele pozitive. Diaspora moldovenească e în continuă creștere, fiii se reunesc cu părinții emigranți. Generațiile ulterioare, ca și cele dintâi, vor fi o resursă pentru Italia. Sigur, orice om ar fi fericit să trăiască în țara sa alături de oamenii dragi, dar numai dacă există condiții. În caz contrar e bine să aibă dreptul de a-și alege liber țara și felul de trai.” (http://www.piuculture.it/2012/11/moldavi-non-emigrate-tornate-a-casa/ )

  Uite, am observat, în atitudinile mele critice nu sunt chiar singurul pe pământ. 




         

Nessun commento:

Posta un commento