Visualizzazioni totali

lunedì 9 dicembre 2013

SAVUREAZĂ GUSTUL CRITICII ADEVĂRATE, PE PZF!


Un nou portal denumit Platzforma.md a fost lansat recent în Republica Moldova. Și acesta ar trebui să fie un prilej de bucurie pentru toți moldovenii cu gustul criticii. Al criticii serioase, ne-demagogice și ne-populiste. Al criticii care țintește amănuntul, care vrea o mică schimbare pozitivă, nu o revoluție universală. Un portal care bate la dreapta și la stânga, chit că în Moldova nu avem nici dreaptă, nici stângă politică adevărate.

Vitalie Sprânceană
Iată cum prezintă portalul cei care l-au creat, Vitalie Sprânceană și Petru Negură:  Portalul platzforma.md (PZF) îşi propune să devină un spaţiu online de reflecţie şi atitudine critică. Prin publicarea unor discuţii şi analize calificate ale anumitor fenomene şi problematici sociale neglijate sau manipulate în spaţiul public (inegalităţi, vulnerabilitate, opresiune, identităţi, culturi, ideologii etc.), PZF aduce în prim plan interpretări necesare pentru deconstruirea înţelegerilor dominante ale acestor fenomene în societatea noastră. Totodată, PZF doreşte să contribuie la lărgirea discursului public în Moldova prin includerea unor puncte de vedere marginalizate sau ignorate, precum și prin găzduirea unor întîlniri între viziuni diferite sau opuse.”

Pentru diaspora moldovenească acest portal este important anume de aceea că mulți dintre autorii lui sunt sau au fost moldoveni din emigrație.  Vitalie Sprânceană, de exemplu, a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Petru Negură este lector la Universitatea Pedagogică de Stat din Modova (Chişinău), doctor în sociologie la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris. Este autorul cărţii Ni héros, ni traîtres. Les écrivains moldaves face au pouvoir soviétique sous Staline, L’Harmattan, Paris, 2009 şi al mai multor articole de sociologie şi istorie socială (a culturii, a învăţămîntului şi a serviciilor sociale) în reviste naţionale şi internaţionale de specialitate. Lilian Negură este profesor la Universitatea din Ottawa. A publicat mai multe zeci de lucrari științifice pe tema transformării reprezentărilor sociale în contextul noilor realități sociale și economice din Occident. Vasile Ernu, cel „născut în URSS”, este scriitor român.  Vitalie Vovc, născut în 1977 la Bălţi, locuieşte şi activează în prezent la Paris. Este consultant în organizări şi optimizarea fluxurilor pentru mari grupuri industriale. Acești oameni care au văzut nu numai satul sau orășelul lor de provincie vor fi în stare, credem, să combată în mod eficient mărginirea, izolarea, provincialismul de care suferă de multe ori gândirea social-politică din Moldova.

Petru Negură
Iată câteva crâmpeie din articolele de pe Platzforma, care mărturisesc despre luciditatea și deschiderea europeană ale autorilor. Scrie Petru Negură în articolul „Noua protipendadă politică la nunta Marelui Vameș”, în care se vorbește despre nunta lui Tudor Balițchi, Șeful Serviciului Vamal din Republica Moldova: „Aşa-zisul scandal de corupţie de la Vamă şi nunta şefului Serviciului vamal din RM au în comun nu doar instituţia amintită de ambele evenimente. Atît nunta înaltului funcţionar, cît şi „flagrantul” de la Vamă au fost, cu sau fără vrerea actorilor implicaţi, nişte spectacole mediatice, care ne ascund mai mult decît ne arată. „Flagrantul” de la vamă a urmărit să ne asigure, pe noi cetăţenii şi pe observatorii europeni, că „lupta cu corupţia” e în toi, să nu ne facem griji, şi că aşa le vor veni de hac şi altor funcţionari publici necinstiţi. De cealaltă parte, spectacolul nunţii ne-a introdus (e drept, nu pînă la capăt), într-o atmosferă de familie, cu miri, naşi, cumetri (ca la moldoveni, de…), ambalată în fastul strălucitor al unui eveniment glamouros, spectacol care face deliciul publicului pe ultimile cinci minute ale jurnalului TV. Luate însă împreună, aceste spectacole mediatice ne aruncă în faţă lipsa de onestitate – unii poate nu se aşteaptă la o asemenea virtute de la nişte „bieţi actori” politici –, şi mai cu seamă inconsecvenţa şi lipsa de profesionalism a clasei noastre politice, prinsă în flagrant delict de ipocrizie şi de incapacitate de a lupta efectiv şi eficient cu corupţia.”

Și iată ce spune Vasile Ernu, de pe pozițiile sale stângiste, despre noul proiect de țară al României, anunțat de Președintele Băsescu, acela al unirii cu Republica Moldova: „Un astfel de proiect de ţară, singurul nostru proiect postcomunist anunţat, pentru că proiectele UE & NATO nu sînt proiectele noastre, ci nişte proiecte externe, la care am aderat, este anunţat fără a ni se oferi nicio explicaţie. O petardă, o fumigenă de la care lăcrimăm, aruncată de Preşedinte cu un scop mai degrabă electoral. Basarabia este o vacă bună de muls pentru că alegătorul cu paşaport românesc de dincolo de Prut este un votant fidel al grupului Băsescu. Preşedintele ştie bine acest lucru. Avem un proiect, domnule Băsescu? Ne puteţi arata măcar o pagină scrisă despre cum arată paşii minimi care trebuie făcuţi  în vederea realizării acestui proiect? Mîine poate doriţi să refaceţi Dacia Mare, sau poate chiar Bizanţul. Să o facem, dar poate ne daţi şi ceva palpabil, descriptibil, măsurabil şi raţional. Sau şi mai bine, poate participăm şi noi, cetăţenii, la acest proiect sau noi sîntem doar carne de tun buni doar la robie şi război?”

Iar Vitalie Sprânceană, în articolul „Fasciștii sunt (întotdeauna) ceilalți” scrie: „O fantomă bântuie prin spațiul public moldovenesc: cea a fascismului. Etichetele ”fascism”, ”fasciști” au devenit monedă curentă în polemicile politice și se aud din toate taberele. Ba fostul președinte comunist Voronin numește guvernarea actuală ”fascistă” la un marș în Piața Marii Adunări Naționale. Ba politicieni, ziariști ori simpatizanți ai actualei guvernări găsesc similarități între marșul spre Chișinău a comuniștilor din 2013 și cel al lui Mussolini spre Roma din 1922.
Ultimul scandal ”fascist” mai cu răsunet, comentat intens atât în mass media cât și de politicieni s-a produs într-un local glamuros din Chișinău în seara de Haloween: cetățeanul german cu origini evreiești Herbert Schiesser s-a deghizat în Hitler pentru petrecere și a oferit generos saluturi naziste.
Incidentul a trezit și interesul poliției moldovenești care a declanșat o anchetă pe acest caz”.

Așadar, PZF este un portal cu autori și idei interesante, mușcător în atitudini, delicat în exprimare, național în formă, socialist în conținut… A, nu, asta de la urmă e o glumă. Mi-am amintit cum pe timpuri arta sovietică era definită națională prin formă, socialistă prin conținut.



 Succese, PZF! Îndemn diaspora să citească, să comenteze și să scrie pe platzforma.md 

2 commenti:

  1. Mersi mult pentru laude, Victor. Ne vom stradui sa fim la inaltimea lor.

    RispondiElimina
  2. Mulţumiri, Victor Druţă, şi te aşteptăm cu propuneri de text pentru platzforma!

    RispondiElimina