Visualizzazioni totali

martedì 17 dicembre 2013

MONDENITĂȚI MOLDOVENE



După nunta fastuoasă a lui Tudor Balițchi, șeful Serviciului Vamal, iată că o altă noutate însuflețește  Chișinăul. Vlad Filat se însoară cu Angela Gonța, prezentatoarea de la Pro-TV!

 Ex-premierul moldovean a ținut să dea vestea cea bună pe pagina sa de fb. A început cu un preambul filozofic dulceag-moldovenesc și a continuat în stilul oficial-administrativ: Dragi prieteni, sunt momente în viață când trebuie să iei o decizie și să mergi înainte. Astăzi vreau să împărtășesc cu voi o veste fericită: împreună cu Angela Gonța am decis să anunțăm publicul larg despre căsătoria noastră. Sunt fericit că în această decizie importantă am susținerea copiilor, familiei și a prietenilor. Înţeleg foarte bine interesul pe care îl va stârni acest eveniment, însă venim cu rugămintea de a ne fi respectată intimitatea acestui pas atât de important din viaţa noastră. Pentru o informare cât mai corectă despre acest moment important, atât pentru noi cât şi pentru cei dragi din jurul nostru, vom pune noi la dispoziţia presei, cât de rapid posibil, fotografii și informații legate de acest eveniment. Cu mulţumiri, Vlad Filat”. De printre cuvintele de lemn ale fostului premier, obișnuit „să ia decizii” importante pentru soarta țării și să „informeze cât mai corect”, se întrezăresc însă întâmplările vieții sale din ultimii ani.

 Cu un an în urmă a divorțat de Sanda Filat, femeia cu care a fost căsătorit timp de 20 de ani și cu care are doi copii, Luca și Iustina. Faptul a stârnit valuri de bârfe. S-a zvonit la început că Filat ar avea o relație cu Maia Sandu, noul ministru al Educației. Dragostea dintre cei doi ar fi fost motivul pentru care premierul ar fi învestit-o în funcţie.


 Apoi bănuielile au căzut asupra prezentatoarei știrilor de la Pro-TV Angela Gonța. Presa din Moldova a scris despre aceea că Sanda Filat și-ar fi surprins soțul în compania unei jurnaliste brunete. Nici un zvon nu a fost confirmat sau infirmat în mod public. Deosebit de răutăcios cu Filat a fost un blogger autoîntitulat „poet”, Traian Vasilcău, tot el Traianus, care a publicat un pamflet la adresa lui Filat și Gonța.

Dar, în sfârșit, cărțile au fost date pe față!

 După declarația lui Filat a venit rândul Angelei Gonța să facă o declarație publică. Și jurnalista nu s-a lăsat așteptată. A anunțat în cadrul jurnalului Pro TV Chișinău că în curând se va căsători cu politicianul Vlad Filat, iar pentru a evita eventualele conflicte de interese, a decis să renunţe la funcţia de prezentatoare. „Este decizia mea personală", a spus vedeta.

Bineînțeles, istoria aceasta ar fi incompletă dacă nu am ști care a fost și reacția Sandei Filat la anunțul de căsătorie al fostului ei soț. Iat-o, tot pe fb: „Bună ziua tuturor, pentru că am mai multe apeluri în care mi se cere opinia în legătură cu anunțul făcut de Vlad Filat, postez aici scurta mea declarație: e bine când oamenii își găsesc drumul în viață, amândoi ni l-am găsit, iar asta cred că e cel mai important, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Îi doresc multă fericire!”

Nu ne rămâne decât să ne bucurăm că un membru al breslei jurnaliștilor a dat lovitura pășind triumfal pe plaiurile Olimpului. Nu e prima dată când se întâmplă. Să ne amintim că aici în Italia jurnalista Paola Francesca Ferrari s-a căsătorit cu fiul miliardarului De Benedetti. Iar spaniola Letizia Ortiz, o jurnalistă care făcea telejurnalul, ca și Angela Gonța, s-a căsătorit cu principele moștenitor al tronului spaniol, Felipe Burbon.

Bucuria mea însă vine din altă parte. Sper în secret ca Angela Gonța să devină „speechwriter”-ul lui Filat, să-i scrie sau să-i pieptene cuvântările dându-le ceva din frumusețea și delicatețea figurii sale.

Și, ca să nu rămânem doar în sfera „gossip”-ului, ar trebui să spunem că Vlad Filat în această lună decembrie nu „a luat decizii” doar în viața sa privată, a fost foarte prezent și pe scena politicii. Pe 4 decembrie a participat la întâlnirea cu secretarul de stat al SUA John Kerry, aflat în vizită oficială la Chișinău. Pe 7 decembrie s-a aflat la Kiev, pe Euromaidan, și a transmis, alături de fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili, un mesaj de încurajare pentru poporul ucrainean. Cei doi lideri au ținut apoi o conferință de presă comună, au discutat cu liderul opoziției ucrainene Vitali Kliciko. De la Kiev, Vlad Filat s-a întors la Chișinău împreună cu Saakașvili, invitat să participe la congresul al șaselea al Partidului Liberal Democrat din Moldova. La congres, Saakașvili a ținut o cuvântare înflăcărată, în care nu a precupețit cuvintele de laudă pentru Vlad Filat și în care i-a îndemnat pe moldoveni să nu se teamă de a sfida Rusia, dând exemplul țării sale. Care avea acum câțiva ani o corupție și o criminalitate de speriat, iar acum este una din țările cele mai curate din acest punct de vedere din Europa și nu mai depinde de Rusia ca mai înainte – dacă e să-l credem pe domnul Saakașvili. 

Apropo, și de la Saakașvili, nu numai de la „speechwriter”-ul de acasă, ar putea să învețe Filat un pic de retorică. Am ascultat cuvântarea gruzinului. Undeva pe la mijlocul ei Saakașvili povestește despre o escaladare a muntelui Kazbec, grea și periculoasă, pe care o folosește drept metaforă pentru parcursul european al Moldovei și Georgiei. Apoi abandonează motivul urcușului și spune vrute și nevrute. La finele cuvântării însă își amintește ca printre altele, căci vorbea fără hârtie, de munte și zice că noi vom învinge numaidecât, ne vom ridica în vârful muntelui, de unde ni se vor deschide minunate perspective. Și atunci vom bea, în semn de victorie, șampanie – de dorit să fie moldovenească!..


 Formidabil! Anume amintirea motivului muntelui, în încheiere, a făcut perfect discursul lui Saakașvili! Iar șampania moldovenească, acest compliment pentru ascultătorii din sală, i-a dat căldură umană… Învață, Vlad, învață…  



Nessun commento:

Posta un commento