Visualizzazioni totali

martedì 20 marzo 2012

„MOLDOVENI ÎN ITALIA”


Așa se numește ghidul pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor în Italia apărut anul trecut cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cu suportul proiectului „Susținerea implementării componentei de migrație și dezvoltare a Parteneriatului pentru Mobilitate UE – Moldova”, finanțat de UE și implementat de OIM în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. Inițiativa de publicare a acestei broșuri aparține Tatianei Nogailîc, președinta asociației „Assomoldave”, care a fost și directorul proiectului „Moldoveni în Italia”, având ca partener Centrul Diaspora Moldova-Italia, în persoana domnului Oleg Josanu.

Așadar, Tatiana Nogailîc, o moldoveancă bine cunoscută la Roma și prin alte proiecte și activități dedicate comunității, explică pe primele pagini ale broșurii de ce a fost necesară publicarea ghidului.

Cu toate că internetul oferă răspuns la toate întrebările, situația cetățenilor moldoveni din Italia e foarte descurajantă în ceea ce privește informarea. Un număr destul de mic de moldoveni au acces la un calculator, iar mulți din cei care îl și au, îl utilizează mai ales pentru a face convorbiri gratis pe skype sau odnoklassniki, rămânând în continuare slab informați. E o situație gravă mai ales pentru badante, care trăiesc de multe ori într-o mare izolare. Și deci, dacă o moldoveancă, de exemplu, nu are permisul de ședere, iar pe de asupra mai este și slab informată, ea riscă să trăiască într-un stres continuu. Se va simți urmărită și persecutată, va avea frică să iasă din casă pentru ca să n-o aresteze poliția, nu va cunoaște acele drepturi pe care i le asigură statul italian chiar dacă nu posedă un permis de ședere. Apoi, de multe ori se întâmplă că cetățenii moldoveni nu sunt la curent cu serviciile sanitare de care pot beneficia și nu cunosc procedurile de acces la structurile sanitare. Nu cunosc bunăoară unde și cum pot să-și aleagă un medic de familie, ce documente sunt necesare pentru aceasta.


Tatiana Nogailîc
Ghidul deci vine să suplinească aceste lacune ale informării. Este de un enorm ajutor pentru proaspeții debarcați în Italia, oferind informații despre centrele de primire, unde să mănânce, să se spele și să doarmă gratis, informații despre bisericile unde pot găsi un ajutor în cazuri dificile, ghișeul unic al imigrării, Serviciul Sanitar Național și multe altele. Dar broșura este utilă nu numai novicilor, ci și, ca să zicem așa, imigranților înrăiți, moldovenilor care au făcut peri suri aici, în Italia. Oferă o colecție foarte bogată de adrese electronice și linkuri utile. Oferă o privire de ansamblu asupra emigrației moldovenești în Italia. Iată denumirile incitante ale unor capitole: Șederea; Munca; Reîntregirea familiei; Sistemul de prevederi sociale; Sănătatea; Locuința; Servicii utile în Italia; Învățământul, organizarea educațională italiană. I s-ar putea reproșa acestei broșuri doar slaba redactare a unor pagini. Informații detaliate despre carte pot fi găsite aici: http://ghidmoldoveniitalia.blogspot.com/ . Descărcarea cărții în pdf poate fi făcută de la: http://www.italia.mfa.md/img/docs/originale-guida-dei-moldavi-in-italia.pdf .

M-au impresionat plăcut cuvintele lui Franco Pittau, coordonator la Dossier Statistico Immigrazione Caritas/Migrantes, din introducerea cărții: „Moldovenii sunt o mare colectivitate, dar nu numai prin numărul de 124.270 de persoane (la începutul anului 2011) cât numără în Italia. Sunt o mare comunitate și prin bogăția tradițiilor lor culturale și religioase, atitudinea binevoitoare față de Italia, atașamentul pe care îl au față de familiile lor de departe, disponibilitatea de a susține prin munca lor familiile italiene, simțul recunoștinței și cel al prieteniei. Alte comunități de imigranți au reușit să se facă iubite numai după mulți ani de zile, pe când pentru moldoveni simpatia italienilor s-a declanșat aproape că imediat.” Ne cresc urechile de la aceste laude, dar trebuie să înțelegem desigur că șiretul domn Pittau ne laudă cu multă pedagogie, pentru ca să ne convingem noi înșine că suntem băieți deștepți și să nu ne abatem niciodată de la calea cea dreaptă.

Nessun commento:

Posta un commento