ȚARĂ-AVEM ȘI NOI SUB SOARE...
„Gazeta Basarabiei” este o publicație care apare în Italia datorită efortului a două inimoase moldovence: Olga Coptu și Jana Reniță. În ultimul număr al acestui ziar am citit articolul „Ucidem cuvântul Țară?!”, semnat de Eugenia Bulat, o poetă din Republica Moldova care se află de mai mulți ani la Veneția. Articolul dat încearcă să valideze strania idee că nu ar trebui în nici un caz să folosim cuvântul țară cu referință la Republica Moldova. Țară pentru noi ar trebui să fie doar Țara-Mamă România, din munții încărcați de molid ai căreia autoarea declară că a admirat cum respiră spre cer însuși Zeus. Articolul Eugeniei Bulat ia în derâdere Republica Moldova, considerând-o nici mai mult nici mai puțin o provincie schilodită, și amintește cum pe timpurile URSS exista o distincție formală dintre cuvântul țară și cuvântul republică.
Adevărat, în acea vreme cuvântul țară era utilizat pentru a denumi URSS-ul cel mare, cuvântul republică – pentru patria cea mică, Moldova, de exemplu. Atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, s-au rătăcit și cuvintele: unde este țara? Moldova nu mai este republică unională!.. Între timp Moldova s-a declarat țară. Dar o chema Republica Moldova. În această hilară situație, dat fiind faptul că românismul basarabean făcea pași de gigant, a apărut trend-ul de a zice țară României. „Am făcut o frumoasă călătorie în țară... Copiii noștri fac studii în țară” - ziceau snobii basarabeni. Mă rog, aveau tot dreptul și ar fi fost foarte frumos ca „țara mea de glorii, țara mea de dor” să aibă hotarul estic pe Nistru.
Numai că visul nu corespunde de regulă cu realitatea. Iar realitatea ne arată că Republica Moldova mai are de parcurs drumuri lungi și grele până a ajunge fie la unirea cu România, fie la integrarea europeană. Cu atât mai mult că reprezentanții clasei politice moldovenești, oricare ar fi culoarea lor politică, nu au de gând să renunțe la posturi și privilegii nici morți! Ca să nu umblăm prea departe, iată cuvintele celui mai „român” dintre oamenii noștri politici, Mihai Ghimpu, care a declarat pentru ziarul rusesc „Komsomolskaia pravda”: „Când noi vorbim despre limba română, nu trebuie să înţelegem că Moldova se va uni cu România. E un bluf. Unirea cu România nu va avea loc niciodată! În timpul ultimei vizite a lui Băsescu a devenit clar că noi niciodată nu vom fi în componenţa României. Moldova este un stat independent. Speculaţia privind unirea cu România trebuie pusă undeva mai departe, în sicriu. Astăzi trebuie să ne ocupăm de economie şi să punem punct acestor speculaţii.” ...Vedeți, doamnă Bulat? Președintele Băsescu i-a explicat domnului Ghimpu și domnul Ghimpu a înțeles și a spus-o rușilor și la toată lumea: Moldova este un stat independent. Opțiunea pentru statalitatea și independența noastră este majoritară în societatea moldovenească. Nouă, intelectualilor, acest lucru poate să ne placă sau să nu ne placă. Dar este un dat de fapt. Clasa politică și poporul vor independență! Iar Vox populi, vox dei! În fața acestei uniuni de granit dintre clasa politică și popor intelectualii unioniști, din păcate, nu sunt decât o slabă minoritate, care pare să vrea unirea din motive strict egoiste: așa cum această minoritate trăiește din vânzarea unor produse confecționate din cuvintele limbii române, unirea ar lărgi în mod considerabil piața de desfacere a muncii ei.
Dumneavoastră, stimată doamnă, faceți parte din această minoritate. Iar divagațiile pe care le semnați în „Gazeta Basarabiei” nu sunt decât un moft. Un moft de intelectual departe de popor, care tratează poporul cu dispreț. Și e ca și cum ai zice în ton cu boierul Moțoc: Măria ta, pune să deie cu tunurile în ei, că sânt niște proști. Și nu doresc Unirea. După opinia dumneavoastră, țara proștilor ăstora, Republica Moldova, nici nu merită să fie numită țară. Cuvântul țară e prea nobil ca să-l aplici unei creații așa de nătânge ca Republica Moldova. Ziceți-i republicuță, ziceți-i bantustan, dar nu țară! Cam asta intenționați să spuneți, nu-i așa?
Ei bine, cu toate că puțin îmi pasă și de vox populi, și de vox dei, fiind eu un liber cugetător, voi zice totuși că Republica Moldova nu merită cinismul cu care o tratați. E drept, țara noastră noastră nu are un scop divin în istorie, nu are de apărat o limbă, o cultură originală. Le apără foarte bine România, aceste comori. Suntem, după cum am și scris odată în ziarul „Il Foglio”, „un paese senza capo ne coda”, o țară fără un rost deosebit în lume, care satisface în primul rând dorința de putere a unei pături suprapuse.
Și totuși. Unicul lucru care ar putea să dea un sens clar țării Republica Moldova e că omului obișnuit, cetățeanului ordinar puțin îi pasă de rațiunile existenței statului în care trăiește. Nu-i pasă de gloria militară a strămoșilor! Nici de valorile inestimabile găzduite de muzee. Nici de puritatea limbii. Cetățeanul obișnuit nu e foarte receptiv la frumusețea piramidelor, la gloria nepieritoare a lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. Uitați-vă cum o părăsesc egiptenii pe Nefertiti și cum se îndepărtează românii de Mănăstirea Putna! Cetățeanul obișnuit vrea să aibă un loc de muncă, o bucată de pâine pe masă, vrea pace, vrea să-și cultive florile în grădină și dragostea în patul conjugal; da, asta vrea. Și dacă un stat îi oferă cetățeanului său un minim de ordine și de bunăstare, atunci acest stat este bun chiar dacă nu are munți cu molizi prin care se plimbă Zeus. Poate fi Moldova un astfel de stat bun? Păi de ce nu? Iată, odioșii comuniști au fost înlăturați de la putere, lucrurile par să se îmbunătățească. Și nu face nimic dacă muzeele sunt încă goale, dacă laureații premiului Nobel întârzie să se nască, dacă Națiunea, adică acea inconfundabilă amprentă pe care o vezi pe chipul oricărui membru al națiunilor mai bătrâne, încă nu a apărut și pe chipul cetățeanului nostru. Cu timpul le vom avea pe toate.
Și apoi, nu vă pare că, exprimând acest magistral dispreț față de statul Republica Moldova, ați putea să vă atrageți inimiciția nu numai a așa-zișilor stataliști moldoveni, dar și a personalităților distincte ale diasporei, care, la ultimul congres al acesteia, au fost decorați cu înalte distincții ale statului Republica Moldova? Sunt sigur că Vitalie Ciobanu, Iurie Bojoncă, Olga Coptu și alți laureați ai acestor premii nu vor permite ca onoarea țării care i-a decorat să fie călcată în picioare. Au fost decorați ca să-și apere țara, dar nu să-i aplaude pe detractorii ei, nu-i așa?
Atunci când trenul unirii a plecat din gară nu ne rămâne decât să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de lucru. Suntem o provincie săracă și nenorocită?! Ba bine că nu! Suntem o țară independentă și suverană! Avem chiar și autonomia fiscală pe care aici în Italia o visează Liga Nordului și Bossi! Plouă peste noi împrumuturile marilor organisme financiare ale lumii! Plouă peste Moldova cu banii diasporei! Suntem un popor de bine de rău cult, nu analfabet, nu prizonier al unui fundamentalism religios păgubos, suntem un popor umblat prin lume, cu o vastă experiență. Și noi să ne lamentăm?! Rușine! E o rușine să ai independența și suveranitatea, care sunt darurile supreme pe care le poate avea un pământ, și să-ți bați joc de aceste daruri. E ca și cum ai recunoaște că nu ești în stare de nimic. Că nu te poți conduce pe tine însuți. Că ai dat faliment.
Independența țării noastre Republica Moldova este, mai mult decât o biruință a prezentului, o provocare a viitorului. Să dovedim că suntem în stare să rezolvăm marile noastre probleme, să creăm un stat european modern. Să facem așa ca nimeni să nu mai aibă crame ca ale noastre, livezi de meri, de nuci, de pruni ca ale noastre. Să vină turiștii în agroturismele noastre la vin și plăcinte, să creăm o industrie care să exporte în toată lumea produse moldovenești de excelență. Să ne învățăm a zâmbi deschis așa cum o fac italienii. Iată provocările Țării noastre Republica Moldova. Să le acceptăm. Și poate că într-o bună zi vine Zeus și la Chișinău.
E tare frumos sa fii optimist, ma baiatule, dar nu prea cred zau ca sfadausii si provincialii astia de moldoveni sa fie in stare a crea un stat decent.
RispondiEliminaCred ca IMNUL EMIGRANTILOR MOLDOVENI este mai degradant pentru moldoveni decit editorialul acestei doamne, care ramine un veritabil intelectual roman basarabean si printre straini.
RispondiEliminaPentru evrei statul Izrael este TARA lor oricit de mari patrioti ai republicilor si statele in care locuiesc n-ar fi ei. Sa nu mai zic de rusii din Republica Moldova sau de aiurea pentru care Rusia ramine MATUSCA Rossia indiferent de cetatenia statului unde s-au oplosit! Asa si pentru romanii moldoveni (cu exceptia moldovenilor de sorgintie sovietica desigur!) Tara este Romania in sensul spatiului de la Nistru pin'la Tisa, care include si actualul teritoriu al RM! De ce vi se pare degradant si denigrant pentru statul Republica Moldova acest adevar? Statul este stat, ieri n-a fost, azi este, iar maine poate nu-i...iar Tara nu intotdeauna este acea care iti da loc de munca, fericire in pat si iti pune ca bonus mamaliga pe masa ;)
Sa ne uitam la Albania: are si munți înzăpeziți și mare albastra și popor dârz...și ? Oare de ce, de vreo 3000 de ani, se chinuie poporul acesta micuț sa iasă din sărăcie și nu reușește ?
RispondiEliminaCred ca putem iubi Romania cat vrem, dar nu trebuie sa vorbim cu dispret de propria tara. Sa facem din Moldova un loc unde se poate trai cu demnitate, sa n-o scuipam in obraz, asta am vrut sa spun.
RispondiEliminaDar nu am inteles de ce ar fi degradant pentru moldoveni Cantecul emigrantilor moldoveni.
RispondiEliminaDE CE AM CRITICAT ARTICOLUL EUGENIEI BULAT „UCIDEM CUVÂNTUL ȚARĂ?”
RispondiEliminaDex-ul spune că țara e un teritoriu locuit de un popor organizat din punct de vedere administrativ și politic într-un stat. Țara e un stat. Republica Moldova e un stat. Prin urmare, e și o țară. Și deoarece sunt cetățeanul acestei țări, resping cu hotărâre toate luările de poziție care prejudiciază demnitatea țării mele. Articolul E. Bulat îmi umilește țara prin faptul că nu-i recunoaște țării mele însuși numele de țară. Consider că această rătăcire izvorăște dintr-un fals unionism. Și iată de ce.
Dacă vrei unirea Republicii Moldova cu România, e frumos s-o vrei pe o bază de egalitate și respect reciproc, ca într-o căsătorie. E frumos să vrei unirea a două țări care au multe lucruri comune și care ar putea să aibă și un viitor comun. E înjositor însă pentru Moldova să ceară unirea ca pe rezolvarea unor probleme irezolvabile, ca pe o soluție contra sărăciei, ca pe o pricopsire cu munți, mare, bărăgane și alte bunuri care ne lipsesc. Eu resping din start o astfel de unire inegală, o astfel de căsătorie din interes. Sloganul „Basarabia – pământ românesc” e o porcărie. E exaltarea unui drept de proprietate funciară. Basarabia nu e pământ românesc, dar e parte a țării suverane Republica Moldova. Iar Republica Moldova își va hotărî soarta ea singură.
Sunt și eu, spre mirarea unora, unionist. Dar vreau ca atunci când această unire se va realiza, să avem în țara noastră Republica Moldova o administrație bună, necoruptă, bună cunoscătoare a limbii române; să avem drumuri acceptabile, apă curentă și canalizare la sate; o industrie și o agricultură în stare să ne asigure un trai decent. Suntem noi cei care trebuie să facă ordine la noi în țară, nu-i așa? Ori poate că vrem ca România să vină să ne măture prin casă? Și să ne mai și hrănească? Deci, concluzia acestor rânduri e una singură: să ne iubim țara, să cultivăm spiritul civic, să ne îmbogățim - pentru a ne putea mândri cu faptul că suntem moldoveni și pentru a ne putea uni, pe baze de egalitate, cu cine vom dori. Eu mi-aș dori unirea în primul rând pentru împuținarea birocrației, pentru mai libera circulație a culturii și progresului. Aș face însă din nou un gard de sârmă ghimpată pe Prut ca să nu treacă în Basarabia din partea cealaltă predarea religiei în școală.
Iar dacă unirea, mă rog, nu va avea loc niciodată, limba română, cultura română vor rămâne oricum ale noastre pentru totdeauna. Sunt bunuri ale umanității.
Iată de ce am criticat articolul doamnei Bulat, pentru care însă am tot respectul. Și cred că nu am făcut rău să zic și eu ceva. Noi, moldovenii din străinătate, trebuie să zicem tot timpul ceva. Că prea suntem taciturni, prea lipsim de pe forumuri. Dacă vom tot tăcea, riscăm să uităm limba română. Hai să ne sfădim!
Celor ca dl. Druta le spun urmatoarele: mai fratilor voi vati intrebat, inainte de toate, daca Romania va vrea? Stati mai acolo in statalitatea voastra mitica si utopica, pentru ca va meritati soarta. Si cu cat veti persista mai mult in asta, cu atat va adanciti in lipsa de identitate nationala reala si credeti in perdele de fum create de mai marii zilei de ieri.
RispondiEliminaCred ca dl Druta face o mica confuzie ;)
RispondiEliminaEste o diferenta totusi intre cuvintele tara-tarisoara-tarisoricuta etc si cuvintul Tara! Nu depinde doar de intonatie si de context, dar de ceva mai profund...
Basarabia Martira: "Hristos a Inviat! Asa va Invia Dreptatea Neamului Romanesc! Dar pentru Aceasta se Cere ca Fiii sai cei mai Buni sa Accepte de Buna Voie Cununa de Spini,sa ia Crucea in Spate,sa Urce Golgota in Genunchi,si cu Lacrimi in Ochi sa se lase Rastigniti!!!" Va Salut! vasilebutnaru.wordpress.com
RispondiEliminaIti multumesc, Vasile, dar cred ca nu e nevoie de nici un fel de cruce si nici un fel de jertfă. Cu atat mai mult ca nu suntem noi basarabenii buni de martiri. Avem nevoie sa cream niste legi bune si sa le respectam pur si simplu
RispondiEliminaVreau o țară ca afară!
RispondiElimina