Visualizzazioni totali

lunedì 6 gennaio 2014

GALA STUDENȚILOR ORIGINARI DIN REPUBLICA MOLDOVA


Recolonizarea planetei Moldova

Citesc cu emoție tot ce se scrie despre cucerirea spațiului. Se descoperă stele asemănătoare cu soarele nostru, care s-ar putea să aibă planete pe care e posibilă viața. Se descoperă planete, la mii de ani-lumină depărtare, pe care ni le imaginăm ca alte Pământuri, bune de însămânțat cu viață umană, cu livezi în floare și râsete de copii. Trimitem mașini inteligente pe Lună și pe Marte, care scotocesc în căutarea unor oportunități pentru umanitate. Am ajuns să facem înscrieri pentru prima expediție umană pe Marte. Se fac proiectele unor colonii marțiene, sub cupole de sticlă, cu atmosferă artificială, menite a exploata resursele planetei roșii și a-i schimba treptat înfățișarea, înzestrând-o cu atmosferă, floră și faună. Încântătoare, îmbătătoare aceste perspective!
Dar mă trezesc din beția visărilor gândindu-mă la țara mea și la satele ei pustiite, la tristele căruțe de un cal care îi simbolizează sărăcia, la părinții care se întorc de la hramul din satul vecin cu o astfel de căruță și care își scapă din mâini, de beți ce-s, copilul. Care copil cade din căruță și moare, iar ziarele scriu despre eveniment. Cum oare este posibil, mă gândesc, să colonizăm spațiile cosmice lăsând în pustiire și deznădejde Moldova aceasta a noastră, gură de rai prin definiție? Cine recolonizează planeta Moldova, abandonată de forța ei de muncă și de tineretul ei studios?
La această întrebare, până acum, s-au auzit doar răspunsuri sceptice. Se pare însă că la sfârșitul anului trecut zodiile ne-au fost favorabile. Stelele s-au poziționat pe firmament în așa fel, ca Moldova să semneze la Vilnius niște acorduri în vederea asocierii cu Uniunea Europeană. Dar oare apropierea de Europa va fi cu adevărat benefică pentru pământul nostru, ori va provoca, din contra, o depopulare și mai gravă a țării? Nu se știe. Depinde de noi. Vom renaște însă la sigur dacă vom organiza mai multe evenimente asemănătoare cu cel despre care vreau să vorbesc mai jos.

O sărbătoare a celor mai buni mesageri ai Moldovei în lume

Luminoasa idee de a face o gală a studenților moldoveni din străinătate, așa cum se face și în România Gala Studenților Români din Străinătate, s-a născut în Asociația Studenților Moldoveni din Franța „Jeunes Moldaves”. Promotorii ei au fost Liliana Roșca, Doina Guzun, Dumitru Vicol, Dorin Dușciac. Ideea a fost susținută de Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța, de Liga Studenților Români din Străinătate, de Comunitatea Moldovenilor din Québec, de Comunitatea Moldovenilor din Olanda și de Asociația Union Interculturelle Constellation Culture, materializându-se în proiectul „Excelență Academică pentru Moldova”. Acceptată cu entuziasm de guvernul Republicii Moldova, susținută financiar prin Proiectul Uniunii Europene „Consolidarea capacităților de gestionare a migrației în Republica Moldova”, inițiativa celor de la „Jeunes Moldaves” s-a transformat într-un eveniment deosebit de frumos.

Au fost prezentate la concurs dosarele a 205 studenți și absolvenți din 21 de țări ale lumii. Pe 19 decembrie 2013 a fost publicată lista studenților nominalizați pentru premiere. Iar pe 4 ianuarie 2014 a avut loc Gala propriu-zisă, în Palatul Republicii, la Chișinău.  În total, au fost decernate 11 premii întâi, 21 de mențiuni pentru cele 4 regiuni (Europa Centrală și de Est, Europa de Vest, SUA și Canada, Alte continente). Câștigătorii au primit diplome din partea echipei de organizare, diplome de gradul I, II și III din partea Premierului Republicii Moldova, precum și 18 aparate foto Olympus, 11 tablete Asus Nexus, 4 Kindle și un aparat foto Canon. În cadrul ceremoniei, Iurie Leancă i-a acordat lui Victor Buza, doctorand în fizică la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, „Premiul Special” pentru realizări deosebite și contribuție substanțială la dezvoltarea științei și la promovarea imaginii și prestigiului Republicii Moldova pe plan internațional.

Pentru ca să te cuprindă încântarea pentru acest eveniment e suficient să citești la întâmplare numele cu sonorități multietnice ale învingătorilor și universitățile de unde vin ei: Sumareva Maria - University of Miami, Frost School of Music, USA ; Ciorba Mihai – École des Hautes Études Commerciales, Université de Montréal; Perciun Dan – Cambridge University; Guțu Dorin – University of Toyama, Japan; Sanduleac Lidia – Central China Normal University; Mitrofan Mircea – Universitatea Bioterra, București, România; Fakeeh Amir – University of Cambridge… Suntem în toată lumea! Învățăm, ne deschidem spre alte culturi, explorăm universuri depărtate! Noi, copiii satelor pline de glod și sărăcie, prin care circulă căruțe trase de un cal!..

Dar e o adevărată delectare estetică să vezi fețele frumoase și inteligente ale acestor tineri la o sărbătoare pe care Moldova le-o dedică anume lor, încurajându-i în felul acesta „s-apuce înainte, s-ajungă cât de sus” – și poate – având în vedere onoarea ce li se face, să se întoarcă la baștină.  Gala Studenţilor originari din Republica Moldova este o idee nemaipomenită care se va contura în timp. Sprijinul tinerilor este prioritate a cabinetului de miniştri şi vreau ca toată lumea din ţara noastră să afle despre performanţele pe care le ating aceşti tineri departe de casă, în alte condiţii. Ei au demonstrat că sunt foarte buni şi că ne reprezintă ţara cu mândrie", a ținut să sublinieze premierul Iurie Leancă, patronul evenimentului.


Desigur, țara noastră nu întotdeauna poate oferi niște slujbe atractive pentru acești juni – corupți de străinătate pentru virtuțile lor! Este însă suficient ca să nu-i uităm, să le spunem un cuvânt de dragoste și încurajare. Și într-o bună zi ei vor reveni dintre stele, vor descăleca, ca să recolonizeze planeta Moldova.

Nessun commento:

Posta un commento