Visualizzazioni totali

lunedì 24 giugno 2013

MOLDOVA: APROAPE DE EUROPA, DEPARTE DE TRANSNISTRIA

       

Cu cât se apropie mai mult Republica Moldova de crucialul summit de la Vilnius, cu atât mai tensionate devin relațiile cu Transnistria. Majoritatea experților politici din Moldova spun deschis că e vorba de mâna lungă a Moscovei, care nu dorește apropierea Moldovei de Uniunea Europeană și deci încearcă să împiedice în fel și chip parafarea acordurilor de la Vilnius. Se spune că lucrurile ar putea ajunge până la declanșarea unui nou conflict armat pe Nistru în această vară. Se mai spune că, dacă totuși jinduitele tratate vor fi semnate, atunci Rusia va recunoaște oficial independența Transnistriei – oficial, pentru că neoficial Transnistria este o creatură a Rusiei, un protectorat rusesc de la începuturile existenței sale. Tensiunile au început a crește prin recenta promulgare de către președintele Transnistriei a legii despre frontiera de stat, au continuat cu provocări ale polițiștilor transnistreni și cu o hotărâre a Parlamentului de la Chișinău care cheamă la calm. Și Președintele Timofti a îndemnat să nu ne lăsăm provocați. Mihai Ghimpu a propus instituirea unor posturi vamale și de control pe Nistru. Iar ministrul apărării Marinuță i-a liniștit pe toți zicând că, în caz de conflict, vom ști să dăm o ripostă cuvenită agresorilor. Numai că nu a prea fost crezut, dat fiind că armata națională este slab dotată și prost pregătită.

Pentru subsemnatul Transnistria înseamnă un teritoriu străin dintotdeauna. Și m-am bucurat întotdeauna să aud cum ideologii Transnistriei fundamentau teoria existenței statului lor pe argumentul că Moldova se va uni oricum cu România, prin urmare Transnistria, aparținând unei alte lumi, aceleia slave, urma să fie salvată de o eventuală înstrăinare. Acești ideologi, îmi ziceam, au dreptate; și ei împing Basarabia în brațele României. Din contra, ideologii de doi lei de la Chișinău se țineau de teoria stalinistă a poporului moldovenesc de pe cele două maluri ale Nistrului, care teorie a și fost pusă în acțiune în 1940, când „frații din Răsărit” ne-au „eliberat” de „cotropitorii români” și ne-au „unit” cu moldovenii din stânga Nistrului. Ei bine, această teorie care ne-a ținut ostateci și după independența din 1991, împiedicându-ne să fim stăpâni la noi acasă și provocând un război absurd în 1992, această teorie iată că începe să se clatine. Tot mai multă lume este gata să renunțe la Transnistria și să pună hotarul pe Nistru. O spun unii jurnaliști. O spun oamenii simpli pe rețele de socializare.

Și o spune și geopoliticianul român Dan Dungaciu, în România Liberă. Iată ce afirmă fostul consilier al Președintelui moldovean Mihai Ghimpu cu privire la recentele evoluții a situației din Republica Moldova:
„ La ce trebuia să ne aşteptăm? La un salut cordial şi prietenesc din partea Rusiei pentru parcursul european al RM? La presiuni din partea Tiraspolului pentru retragerea trupelor ruse? Evident, nu. Iar ceea ce face acum Moscova, via Tiraspol, este ceea ce a făcut cu Transnistria de la război încoace: blochează parcursul occidental al Chişinăului. Problema nu este deci ce face Rusia, ci ce (poate) face Chişinăul în asemenea condiţii. Ce va face în condiţiile în care provocările pe Nistru vor continua, dincolo de reacţii verbale sau apostrofările reprezentanţilor OSCE?
Până la urmă va trebui să ia o decizie. Drumul european, presupune, obligatoriu, o frontieră estică consilidată şi controlată de Chişinău, pentru că, odată semnate acordurile economice, UE va începe de la Oceanul Atlantic şi se va încheia la... frontiera estică a R. Moldova. Prin urmare, orice pudibonderii legate de această temă sunt complet ridicole. Dar discuţiile vor exploda la Chişinău. Între cei care vor „UE şi apoi reîntregire” şi cei care vor „reîntregire, apoi discuţii eventuale cu UE”. Aşa cum va reapare în discuţia publică o hotărâre mai veche a Parlamentului R. Moldova unde Transnistria era considerată „teritoriu ocupat” în urma războiului de pe Nistru...
Cazul Kosovo va intra în joc, inevitabil, şi va inflama unele voci publice. Sigur, pe fond (istorie, genealogia separtismului), Kosovo înseamnă altceva decât Transnistria. Şi totuşi, un precedent se va crea: faptul că Serbia poate ceda teritorii – al doilea caz european după Franţa cu Algeria -, în schimbul beneficiilor din partea UE! Acest aspect nu va putea fi evitat. Aşa cum Serbia va putea ceda teritorii în schimbul integrării în UE, de ce – se vor întreba unii - R. Moldova nu va putea face la fel? Indiferent ce răspuns vom da acestei chestiuni, interogaţia ca atare nu va putea fi ignorată. Va fi asumat sau nu acest punct de vedere, vom vedea.”


Renunțarea la Transnistria, dar chiar și simpla idee a federalizării, sunt lucruri greu de acceptat pentru moldoveanul nostru. Suntem patrioți incorigibili, dar mai ales „noi vrem pământ!” Pentru politicienii moldoveni a renunța public la Transnistria ar fi un act de curaj nebunesc, asemănător cu sinuciderea. Iar dacă moldoveanul de rând nu renunță din motive de patriotism, iar politicianul din motive populiste, apoi fostul combatant de pe Nistru nu renunță pentru că el a luptat acolo, și-a vărsat sângele… Mai sunt apoi locuitorii Transnistriei, amestecați printre basarabeni în ani lungi de viață comună, basarabenii care locuiesc în Transnistria, profesorii moldoveni care au luptat pentru cauza limbii române în școlile din Tiraspol, Grigoriopol, Râbnița. Problema e încurcată rău. Dar cineva va trebui totuși să taie nodul gordian. 

Nessun commento:

Posta un commento