Visualizzazioni totali

mercoledì 5 dicembre 2012

NU, UN MOLDOVAN N-AR FACE AȘA CEVA…




Frați moldoveni! Vă rog frumos, cei slabi de înger să nu citească rândurile ce urmează. Mai ales bărbații între 40 și 50 de ani. S-ar putea să aibă o zdruncinătură psihică după care le va fi greu să-și revină.
            S-o încep deci mai de departe, ca să vă pregătesc măcar oleacă pentru îngrozitoarea noutate. În Italia, de unde scriu, după cum bine știți, se cultivă vița de vie și se face și vin. Și oamenii, la amiază ori la cină, mai și beau câte-un păhărel. Vinul italian nu e deloc rău. Mai ales cel roșu. Italienii iștia, tot producându-l fără încetare de mii de ani, s-au învățat să-l dreagă foarte bine. Cât de bune sunt chiar vinurile obișnuite, de până la 2 euro sticla, un Montepulciano d’Abruzzo, ori un Primitivo, ori chiar un Novello delle Venezie, vin nou de anul ista de care am băut în seara iasta! Dar ce să mai vorbim atunci de vinurile de marcă, cum e Brunello di Montalcino! Știți cât costă o sticlă de Brunello? De la 165 la 170 de euro!
            Of… Și tocmai despre acest Brunello și este vestea cea întristătoare… Căci niște blestemați de bandiți au intrat pe ascuns în beciurile unui vestit producător de Brunello, Gianfranco Soldera, și ce credeți că au făcut? Nu, nu au băut pe săturate ca să nu mai poată ieși pe gura beciului și să fie găsiți dormind în gârlici. Nici nu au furat o găleată-două de vin ca să petreacă toată noaptea cu careva puici. Ar fi fost mai bine așa, dar nu. Idioții și nenormalii și mafiojii iștia au deschis toate robinetele și s-au dus. Vă închipuiți vinul cela spumos, roșu ca sângele, care țâșnește gâlgâind pe podelele de piatră și se scurge mai apoi în găurile de canalizare?.. Au fost pierduți deci 6000 hectolitri de vin, toată producția anilor 2007-2012.
            Gianfranco Soldera, păgubașul, producea 15000 de sticle de vin pe an, prețul l-am spus mai sus, și este considerat nu numai un vinificator „blazonat”, dar și un „purist” al mărcii Brunello. Nu a modificat cu nicio iotă faimoasa Disciplină a producerii Roșului de Montalcino, Sangiovese pur, ca să vină în întâmpinarea cerințelor pieței americane. Iar vinul său, înainte de a fi scos în vânzare, trebuie să aibă o vechime de cel puțin 5 ani.
            Omul a rămas uimit și scârbit de ce i s-a întâmplat. Nu era în conflict cu nimeni, nu fusese amenințat. Cu toate acestea nu se lasă bătut, dând alehamite din mână. Va continua să producă vin. Bravo lui. Și rușine vandalilor care și-au bătut joc de o băutură sacră.
            M-am gândit dacă printre antihriștii care au deschis robinetele s-ar fi putut să fie și vreun moldovan de-al nostru, căci poliția încă nu i-a găbjit. Și am zis că nu, nu-i chip. Nu i s-ar fi ridicat mâna unui moldovan să facă așa urâțenie. Ori l-ar fi ajuns din urmă și l-ar fi fulgerat pe loc blestemele tuturor strămoșilor lui. Care au îngrijit cu dragoste via. Care au mângâiat polobocul ca pe un șold de femeie. Care au băut vinul ca pe o ambrozie zeiască.     

1 commento:

  1. Foarte frumos articol, nu cred ca actiune a fost facuta de vreun moldovean. Moldoveanul beea pe saturate si-l gaseau in garlici...

    RispondiElimina