Visualizzazioni totali

lunedì 3 dicembre 2012

BARROSO, O ZI ȘI O NOAPTE CU MOLDOVA




 
Dacă scopul guvernării de la Chișinău era acela ca să demonstreze, în fața propriului popor și în fața diasporei, că ea merge neabătut pe calea integrării europene, apoi scopul acesta, putem spune cu siguranță, este atins. Niciodată dragostea dintre guvernul moldovean și instituțiile europene nu a fost mai fierbinte. Niciodată succesele mai răsunătoare. În vară a venit la Chișinău Angela Merkel, iar pe 30 noiembrie – José Manuel Barroso, președintele UE. Aceste vizite, indiferent de conjunctura care le produce și de tot aspectul formal, sunt realizări considerabile ale politicienilor moldoveni. Iar jurnaliștii, neavând întotdeauna criteriile clare ale aprecierii acestora, le judecă și după unele aspecte formale. De exemplu despre vizita lui Barroso s-a spus că a fost cea mai lungă vizită a unui oficial european în Moldova: a durat tocmai 18 ore.

Pentru moldovenii care se află deja de multă vreme în Europa, conținutul discuțiilor dintre oficialii moldoveni și cei europeni poate părea exasperant de modest. Se vorbește de exemplu despre facilitarea regimului de vize. Ceea ce înseamnă că vom putea merge în Europa stând un pic mai puțin la cozile de la ambasade. Odată obținută facilitarea, următoarea țintă va fi circulația fără vize, care va cere iarăși ani de așteptare. Între timp, toți cei care au dorit să emigreze au și emigrat, folosindu-se de căile mai puțin convenționale și îngroșând buzunarele intermediarilor.

Din fericire, însă, nu vizele contează în primul rând. Obiectivul integrării europene înseamnă mai ales alinierea la standardele europene, înseamnă detașarea progresivă de modelul social semi-european, semi-totalitar rusesc. Și înseamnă desigur și fonduri europene de care beneficiem deja.

Vizita lui Barroso la Chișinău a fost încărcată. A avut întrevederi cu Președintele Timofti și cu Premierul Filat, a semnat două acorduri de finanțare.

 A impresionat cuvântarea rostită de domnul Barroso în fața deputaților. „Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă!” – a zis în română. Iar apoi a continuat:  „Limba voastră, pentru cineva ca mine, la fel vorbitor al unei limbi de sorginte latină, care vizitează Moldova pentru prima dată, reprezintă un lucru ce mă face să mă simt ca acasă. Am înțeles discursul Domnului Prim-ministru, practic, fără traducere.” Iată un alt fragment important din cuvântarea Președintelui Comisiei Europene:
„Uniunea Europeană a creat în acest an un nou instrument de asistență, Programul de Integrare și Cooperare al Parteneriatului Estic. Acest instrument are ca scop implementarea principiului " mai mult pentru mai mult ", care ține de punerea în practică a principiilor noastre de recompensare a performanței într-o manieră obiectivă. Astfel, dacă Republica Moldova va implementa mai multe reforme structurale de îmbunătățire a respectării standardelor democratice și creării unei economii de piață funcționale, Uniunea Europeană va oferi mai mult suport în acest sens.
 În recunoașterea progresului important realizat de Moldova în aceste domenii, UE asporit în mod semnificativ bugetul său de asistență bilaterală cu 30%, care a ajuns până la €122 milioane. Niciodată până acum, în istoria relațiilor noastre, nu am depășit pragul simbolic de €100 milioane pe an. Cumulând aceste granturi cu celelalte fonduri de asistență ale UE, ajungem la un nivel de €41 pe cap de locuitor; cel mai înalt nivel de sprijin din partea UE din vecinătatea europeană! În ultimii șase ani, sprijinul financiar al
UE s-a majorat de cinci ori, de la € 25 milioane în 2006 la € 122 milioane în 2012! Și dați-mi voie să vă reamintesc că o parte a acestor bani suplimentari va fi utilizată pentru a ajuta producătorii agricoli din Republica Moldova ce au avut de suferit de pe urma secetei din acest an. Aceste resurse vor fi folosite la fel și pentru dezvoltarea sistemului de sănătate publică. Iar anul viitor vom începe să oferim asistență sectorului educațional și anume domeniului educației vocaționale și formării profesionale.”

            Opinia publică, reprezentanții partidelor au privit la vizita înaltului oficial european în moduri foarte diferite. De la laude și încântare s-a mers până la critici dure și acțiuni de protest. Comuniștii au boicotat de exemplu întâlnirea cu Barroso de la Palatul Național. Socialistul Dodon a declarat chiar în timpul întâlnirii cu înaltul oaspete, că reformele înfăptuite de AIE sunt antisociale, banii europeni sunt consumaţi ineficient, iar corupţia la nivel de guvernare este în creştere. Mi-a plăcut cum a vorbit despre eveniment, în ajunul vizitei lui Barroso, o jurnalistă de la Ziarul de Gardă, Alina Radu:

„Moldova, ţara care a făcut istorie de succes dedându-se unei lungi şi siropoase luni de miere cu UE, trebuie de mult să îşi pună şorţul şi să se apuce de treabă. Da, este o iubitoare de UE şi s-a manifestat foarte sexy în poziţia sa de parteneră nouă, dar are o problemă mare, totuşi. I-s ferestrele murdare şi perspectiva europeană se vede obscură. În general, nu-i place curăţenia, şi nu e vorba doar de râia mitei sau de păduchii corupţiei, care mişună pe tot corpul. În casa Moldovei fojgăie rechinii, crocodilii şi mamuţii conflictelor de interese şi ai hoţiilor din banii publici.
Barroso ar fi poate mai fericit ca niciodată să vadă un peşte mare în plasa justiţiei, un corupt din fotoliu înalt, nu tot câte un învăţător sau o dereticătoare de la spital care ar fi furat un caiet de 48 de foi sau o seringă folosită – căci acestea par să fie actualmente dimensiunile combaterii corupţiei în Moldova. Procuratura, de la crearea AIE până în prezent, n-a instrumentat vreun caz de acest fel, ba dimpotrivă, şi-a asmuţat procurorii să ceară sume exorbitante de la ziarele care scriu despre corupţie, în timp ce ei, procurorii, şi-au ascuns declaraţiile de avere, şi averile înseşi, departe de ochii presei, ai societăţii şi ai partenerilor europeni.
Astăzi Barroso va dormi cu Republica Moldova. Mâine, după amiază, va pleca. E foarte important să ştim cum pleacă – scuturându-şi cu dezgust haina după o noapte în cuibul corupţiei sau mângâind în gând o istorie de dragoste cu o Moldovă care îşi face curat în propria casă.”

1 commento: