Visualizzazioni totali

martedì 30 agosto 2011

VARA FIERBINTE A LUI VLADIMIR FILAT


UN AUGUST FIERBINTE PENTRU VLADIMIR FILAT



Alianței pentru Integrarea Europeană, formată din partidele Democrat-Liberal, Liberal și Democrat, i s-a prezis că va muri încă din fașă. Atunci, în acel iulie 2009 cand a venit la putere. N-a murit. A supraviețuit unor anticipate. Dar certurile dintre șefii marilor partide au continuat. Între timp Moldova a împlinit 20 de ani. Timpul a avut mare răbdare și cu Moldova, și cu Alianța.

Orice s-ar zice, premierul Vladimir Filat a guvernat țara cu hotărâre. Partidul Liberal Democrat din Moldova, care este partidul său, a obținut un frumos rezultat la recentele alegeri locale: i-a depășit, el singur, pe comuniști, căpătând mai multe locuri de consilieri și președinți de consilii decât aceștia. Pentru ziua Independenței, 27 august, la Chișinău a fost organizată o paradă militară. Dar acest premier bun - căci altul mai bun nu cred că am avut – are de suferit în ultimul timp niște atacuri furibunde. Este criticat de la stânga și de la dreapta, pe drept și pe nedrept.

Extremiștii religioși din unele organizații ortodoxe, cum ar fi de exemplu „Sfânta Maica Matrona”, dar și Mitropolia Moldovei, dar și Partidul Popular Creștin-Democrat, l-au învinuit pe premier de înregistrarea cultului islamic în Republica Moldova. E de mirare cum aceste preacuvioase fețe și oameni politici care poartă și cravată se opun unor drepturi care existau chiar și în Uniunea Sovietică. Și apoi vrem să intrăm în Europa? Din cauza presiunilor bisericii asupra guvernului înregistrarea islamului a fost întârziată ani buni de zile și a trebuit ca oficialii europeni să preseze asupra Chișinăului pentru ca problema să fie rezolvată. Iar când în sfârșit lucrul a fost făcut preoțimea a protestat din nou. Probabil, Vladimir Filat nu a vrut să se certe cu mitropolia și a promis că chestiunea va fi reexaminată. Între timp preoții au mers sub ferestrele casei ex-ministrului justiției Alexandru Tănase ca să strige amenințări și injurii, căci anume Tănase semnase înregistrarea Ligii Islamice. Iar Tănase a făcut imediat o conferință de presă în care a pus toate punctele pe i și în care l-a învinuit pe primul ministru de joc dublu. Și pe bună dreptate, căci Filat trebuia să dea dovadă de ceva mai multă principialitate, ca de altfel și în cazul cu faimoasa cărțulie de educație sexuală a copiilor, aproape că retrasă din comerț din cauza protestelor organizațiilor bisericești.

Aceleași organizații au protestat desigur și împotriva adoptării legii contra discriminării sexuale. Iar premierul Filat iarăși s-a ferit să ia o atitudine tranșantă.

Dar unul din atacurile cele mai dure și mai absurde pe care le-a suportat premierul în această vară a fost legat de o decizie a ministerului învățământului care prevedea că disciplina de studiu Istoria Românilor va fi denumită pur și simplu Istoria, școala moldovenească aliniindu-se în felul acesta la standardele românești și europene. Cu toate că ministrul învățământului a explicat că istoria românilor nu a fost anulată și că va fi studiată în continuare, asupra guvernului și asupra lui Filat a plouat cu critici și blesteme. A excelat în această privință ziarul „Timpul”, pe paginile căruia premierul a fost făcut cu ou și cu oțet.

Nici cu sărbătorirea zilei Independenței Filat nu a nimerit-o bine. Cum să faci paradă militară? Dar oare suntem noi un popor războinic? Dar oare e frumos să facem să mărșăluiască prin Piața Marii Adunări Naționale tehnica asta militară rusească?.. Sunt sigur că, dacă nu s-ar fi făcut parada, cineva i-ar fi reproșat premierului că trebuia s-o facă, oricum sunt 20 de ani de glorioasă independență!

Un alt reproș adus lui Filat este acela al tratativelor secrete cu Vladimir Voronin. Le-ar face în vederea alegerii președintelui țării care ar trebui să fie chiar el, Filat!

Între timp vremea trece și țara nu are un președinte. Alte alegeri anticipate ar fi un dezastru. Plus la toate și noi, emigranții moldoveni, mai vrem nu știu ce. În acest august reprezentanții diasporei s-au întrunit din nou la Chișinău la o mare conferință( anul trecut fusese congres). Conferința s-a numit „Cultura Toleranței, Valorile Comune, Dialogul Intercultural: 20 de ani de realizări”. Domnul Filat a fost gentil, i-a salutat pe participanți, a promis unele lucruri. Vorbim despre ele cu alt prilej.

Nessun commento:

Posta un commento