Visualizzazioni totali

giovedì 17 febbraio 2011

BANDĂ DE IMIGRANȚI LA ROMA



O BANDĂ DE IMIGRANȚI LA ROMA. SUNT MOLDOVENI?
Erau trei ori patru. Dar poate că cinci. Erau verzi, dar cu siguranță nu făceau parte din Partidul Verzilor. Aveau nasurile foarte coroiate, ca ale grecilor fanarioți. O fi făcut parte din PEM, partidul emigranților moldoveni? Nu, nu cred, erau mai degrabă de origine africană. Oare cum au ajuns ei aici, în Parcul Apeductelor, la Roma, în chiar inima creștinătății? Am asistat fără cuvinte la o scenă teribilă. Imigranții, cu corpurile lor robuste și cu o foame demnă de animalele cele mai fioroase ale junglei, s-au năpustit asupra unei ființe nevinovate, toată acoperită de preafrumoase și preainocente flori. Ființa nevinovată era un copac de cais, care, în ziua de 17 februarie 2011, îndrăznise timid să-și desfacă florile spre infinitul albastru al cerului. Iar banda de criminali imigranți care l-a atacat prin surprindere era un stol de papagali. Au început a ciuguli florile caisului lacomi, că zburau petalele în toate părțile. Iar apoi se așezau cu nemărginită tristețe pe fața îndurerată a pământului, petalele am în vedere. Doamne, mi-am zis, câtă nedreptate în lume! Dar unde este oare societatea civilă?! Și ce face guvernul? Silvio, tu poți totul? Unde ești? Da mai las-o oleacă pe Ruby aceea, nu vezi cât e de întristată pentru unchiul Mubarac? ...Așa îmi vorbeam în forul meu interior, oripilat de ce se întâmplă în această lume globalizată lovită nemilos de încălzirea globală. Și papagalii? O, erau foarte frumoși. I-am admirat cu cea mai mare plăcere. Verdele lor îmi părea sublim. Îmi readucea în memorie titlul unui roman celebru: Colinele verzi ale Africii. Dar ia stai puțin... pe față îmi trecu umbra unei îndoieli... ești sigur că-s papagali? Și florile de cais? Poate că erau de piersic.

10 commenti:

  1. Erau doi. El si ea. El spala vesela duminicile, ea iesea la plimbare cu prietene prin baruri. Poate si cu prieteni. Visa la unul care ar putea s-o intretina. Erau cinici si cu siguranta nu faceau parte din pleada moldovenilor care scuipa duminica rasarita in piata. Aveau infatisare de boieri si faceau munca de argat. O fi făcut parte din intelectualitatea moldoveneasca , romanesca sau italiana? Nu cred. Erau mai degraba de origine marsiana. Poate credeau ca au fost trimisi pe Pamant in vre-o misiune speciala. Oare cum au ajuns ei aici, la Roma? Sau e adevarat ca toate drumurile duc incolo. Asist in repetate randuri la scene teribile: nu trece saptamana sa nu scuipe ce nu poate inghiti. ….
    …..mi-i lene sa continui sau mi-i jale…
    De ce te crezi in drept sa nimicesti ce-ti pare plapand si verde, ar putea intr-o zi sa-ti para rau si sa te simti un potential asasin.
    Ah da , ce ai vazut nu erau papagali, ci randunele, iar copacul era un cactus inflorit. Se mai intampla, rar tot, sa infloreasca un cactus, dar tot cactus ramane pana la urma.

    RispondiElimina
  2. Pentru mine câștigul e dublu: unul e salariul pe care nu l-aș avea atât de mare în țara mea, altul e Occidentul.........DOAMNE, LA CE AU AJUNS MOLDOVENII: DEACUM PRIVIND CACTUSII DIN OCCIDENT II NUMESC CAISI, SI PE FRATELE LUI DE SINGE-PAPAGAL. CIT DE MARE II PROSTIA OMENEASCA, DOAR SE ZICE DACA VREI SA FII RESPECTAT- RESPECTA, SI MAI TIN MINTE UN PROVERB DIN SCOALA....cucul isi cinta numele...dar nui asta ceea ce am vrut sa zic, ca daca recitesc, precis ca sterg, nu vreau sa ma cobor la nivelul persoanelor care nu respecta ideile si faptele cuiva, o fi corecte sau gresite, persoana singura o sa se decida, mult inseamna deacum ca le transforma in fapte, rezultatele....de vor fi bune sau rele, timpul ii unicu care are sa judece.
    Asi adauga citeva fraze care imi plac la nebunie, si cred ca si cei din PEM ar fi de acord cu ele:
    Будьте проще и к вам потянутся люди...

    Социологи N-ского института обнаружили любопытный факт. Если в известной фразе "Будь проще, и люди потянутся к тебе" слово "проще" заменить на "богаче", то она будет больше соответствовать наблюдаемой действительности.

    Эта фраза в полном варианте звучит так "Будь проще - и люди к тебе потянутся". Бэээ... А оно мне надо, чтоб ко мне все подряд тянулись?
    .................Не нужны мне вокруг меня полуживотные с культурным уровнем ниже плинтуса.....................astai tot. Succese.

    RispondiElimina
  3. vezi, anonimule, bune rele, dar cuvintele mele te-au miscat cu ceva. ai scris si te-ai racorit. pai pentru asta exista blogurile. sa ne mai racorim. sa nu ducem prea multe cuvinte, prea multe suparari in carca. asa ca scrie pe blogul meu cat vrei, nu ma supar, din contra. si chiar is si de acord cu tine, ca trebuie sa fim cat mai simpli, da. dar asta nu inseamna sa nu admiram papagalii, care poate nici papagali nu erau.

    RispondiElimina
  4. dupa cita informatie am, esti om de litere legat, dar.....sunt 2 anonimi, si imi este greu deacum sa cred ca esti legat de litere, doar sunt 2 stiluri, deci is 2 persoane.....se vede ca occidentul tea trecut in rindurile papagalilor, care poate nici papagali nu erau.......si inca una, nu cuvintele tale mau miscat persoinal pe mine-anonimul nr.2, dar comportarea, comportare pura moldoveneasca, care nu vede ceea cei in curtea sa, dar ce face vecinu, modul ista moldovenesc de a imbla cu "birfa", sau de a insulta pe cine are sub mina....NU ESTI TU DE VINA, DAR DE VINA ESTE FAPTU CA TEAI NASCUT MOLDOVAN.
    Unica pe fata pamintului ma linisteste, ca mam nascut in moldova, dar singe moldovenesc numi curge prin vene.....Doamne uneste MOLDOVENII, CA DEACUM SI ASA PREA MULTE AU TRANS IN VIATA ASTA.


    PINA ACUM BLOGUL IL URMAREAM....de, un moldovan la roma....din doru de timpurile... cu 22 de ani in urma...acum, iti zic succese, si adio.....un moldovan la roma...care erai deosebit de altii, acum teai perdut in multime, PACT

    19 FEB. תל אביב-יפו

    RispondiElimina
  5. Limba romana este prea grea,pentru unii care nu o cunosc suficient,mai ales cand cuvintele formeaza metafore si gandirea abstracta trebuie pusa la contributie.
    Ma oripileaza oamenii care nu stiu sa scrie corect,dar mai ales aceia care nu stiu sa citeasca.
    Cine a zis "multi vad, putin pricep" bine a zis,dar si mai multa dreptate a avut acela care a spus "multa lume,putini oameni".

    RispondiElimina
  6. In asta consta si arta scrisului- a exprima prin cuvinte o emotie puternica,fie ea provocata chiar si de vederea unui copac inflorit devorat de niste papagali. Cine vrea lucrurile simple, fara pic de emotie, poate sa se uite la un program de stiri sau la un film cu Arnold Schwarzenegger.
    Multumesc pentru emotie,pentru culoare, pentru flori, pentru cuvinte.

    RispondiElimina
  7. poate că ai atins PEM? http://www.partem.org/index.php
    e ușor să critici e mult mai greu să faci ceva pentru propria țară..
    dar tu md la Roma se vede că ai lăsat țara ta și ai plecat în căutarea unei vieți mai bune. Acum tu cu familia ta slugărești la acei de la care strămoșii noștri primeau bir și cu care făceau războaie,deci ești rob modern. Md emigranți creiază imaginea țării prin asociații culturale,dansuri,poezii, dar între timp lovitură de imagine" pentru ţara:
    Republica Moldova (11 mii de copii în îngrijire pe o populaţie de 4 milioane de locuitori).
    http://partem.org/news/show/169
    ........................................
    The Telegraph: Moldova este principalul exportator de prostituate pentru Europa
    http://partem.org/news/show/435
    ........................................
    Молдова занимает 99-е место по Показателю человеческого развития
    http://partem.org/news/show/404
    .......................................
    Ce se întîmplă cu o parte din moldoveni
    http://partem.org/news/show/330
    ................................................
    Criza a lăsat 80 de mii de moldoveni fără locuri de muncă
    http://partem.org/news/show/73
    ................................................
    traficul de organe umane din Moldova
    http://partem.org/news/show/477
    .............................................
    mai există și diasporă în frunte cu rusoaicele Liudmila Gonciarova la al doilea congress al diasporei ,și
    Beliacova care a inlocuit-o pe Gonciarova...
    19 ani de zile diaspora se întîlnește ca o sectă și permanent cer ceva autorităților moldovene,dar n-a fost capabilă diaspora să înnainteze fracțiunea parlamentară...
    la congrese ei primesc premii de la guvern (nu toți) care le vor majora pensia...
    Noi emigranții aducem în RM 1 mlrd de euro anual și noi nu avem fracțiunea noastră parlamentară. Nici nu o putem avea fracțiune parlamentară cît bărbații noștri scriu despre floricele și papagali. Tu md la Roma lămurește-i copilului tău de ce ai emigrat,nu te rușina…..

    RispondiElimina
  8. lui Salix despre Limba romana: http://partem.org/news/show/132 din acest articol vezi cu atenție ce vorbesc oamenii mari a româniei în ultumul video și dacă ai plăcerea pentru erudiție ia și citește ca să-ți dai seama despre identitatea noastră, și nu obijdui lumea cu această denumire român...care înseamnă sclav

    RispondiElimina
  9. pardon nu sclav ci om de rînd

    RispondiElimina
  10. Draga anonim,
    am deschis link-ul pe care mi l-ati trimis si l-am citit cu atentie, chiar daca rabdarea mi-a fost pusa la incercare in nenumarate momente.
    Repet - ma oripileaza persoanele acelea, care nu numai ca nu stiu sa scrie corect in propria-i limba, dar mai si incearca sa creeze teorii avangardiste,sa o faca pe-a cercetatorii, sa descopere America pentru a doua oara.
    Nu " obijduiesc" pe nimeni, dar imi spun parerea cu argumente cat se poate de solide.
    Atata timp cat regasesc in materialul trimis aceleasi greseli grave de gramatica(dezacorduri,greseli de scriere),de exprimare si cuvinte schimonosite( influenta limbii italiene este vadita,iar a limbii ruse de necontestat), credibilitatea acestuia este din start compromisa. Este scris tot de luminatia voastra? Nu m-ar mira.
    "Apreciez" oamenii care semneaza scrisorile,dar care le trimit insa anonime.(S-ar putea sa va fie strain domnul Caragiale,avand in vedere ca a fost un roman in adevaratul sens,un sclav din punctul dumneavoastra de vedere)
    Oricum , hilar este, ca vreti sa demonstrati cu toata taria ceva, dar nu stiti cu exactitate ce!
    Ati inteles ce am scris aici sau apelati la dictionarul roman-moldovenesc de la Chisinau?

    RispondiElimina