Visualizzazioni totali

lunedì 18 novembre 2013

VILNIUS, NAPOLI, MINSK


  
E foarte posibil că pe 28-29 noiembrie, la Vilnius, Republica Moldova va parafa textul acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Deci, pe documentul textului dat vor apărea semnăturile împuterniciților care au negociat acordul și acesta va fi autentificat. Parafarea va însemna că acordul poate fi dat publicității și că statele în cauză pot demara procedurile juridice de recunoaștere a acestuia. Documentul va fi discutat de către opinia publică și de organele statului, dar nu va exista posibilitatea de a interveni cu modificări. În cazul că nu ne va satisface, îl putem respinge.

 Uniunea Europeană, prin declarația recentă a lui Jose Manuel Barroso, ne-a dat speranța că  suntem pe calea cea bună și că e foarte posibil ca la anul viitor să călătorim în Europa fără vize. Iar guvernul moldovean, îngrășând porcul în ajun, după cum s-au exprimat unii, a adoptat în grabă, pe ultima sută de metri care ne separă de Vilnius, un pachet de legi menite să combată corupția în justiție. Nu numai, a apărut și un nou portal guvernamental  gov.md/europa/ care are drept scop informarea cetățenilor despre pașii pe calea întegrării europene pe care îi face țara.

Între timp, viața continuă. Nu se poate de zis că în Moldova există un entuziasm pro-european exagerat. Mitingul din 3 noiembrie a fost doar dovada faptului că guvernarea e puternică, iar poporul nu e împotrivă. Oricum, cine a vrut a plecat unde a vrut. Și numai în primele 9 luni ale anului 2013, și numai pe căi legale, s-a constatat că în Moldova a intrat peste un miliard de dolari trimiși de emigranți. Cunoscătorii însă știu că integrarea europeană nu înseamnă doar posibilitatea de a pleca, ci și aceea de a rămâne și a trăi într-o țară civilizată. Și pe teren local este evident că Uniunea Europeană, în comparație cu Rusia, are o superioritate covârșitoare: au fost implementate ori sunt în curs de implementare numeroase proiecte europene. E interesant că liderii transnistreni rezistă cu greu în fața ofensivei ideii europene.  Se află între ciocan și nicovală. Pe de o parte proiectele europene, exporturi ale industriei transnistrene în Europa, avantaje care ar surâde și pentru regiunea lor; pe de altă parte, la manus longa a Moscovei, care îi ține ostateci prin diverse forme de șantaj. Un politician transnistrean chiar exprimase în mod naiv această dilemă prin ideea că Transnistria ar tinde cu sufletul spre est, iar cu trupul spre vest.

E adevărat, că ar fi mai bine ca Moldova să devină membru al Uniunii Europene, să beneficieze de un climat de democrație avansată, de tehnologii moderne și așa mai departe. Dar tot atât de adevărat este și faptul că nicio tehnologie și nicio putere cât de super nu ar fi ea nu sunt în stare să evite răutățile răilor, ca să zic așa. Oare sudul italian se află de puțină vreme în Uniunea Europeană? Cum oare a fost posibil ca mafia să otrăvească cu gunoaie și deșeuri industriale teritorii imense la Napoli și în Campania? Oare reprezentanții statului nu vedeau ce se întâmplă? Oare cetățenii simpli erau orbi? Răspunsul la aceste întrebări este că o populație incultă și lipsită de responsabilitate civică nu va reuși să trăiască bine nici în Împărăția Cerurilor. Dacă moldovenii vor vota de voie- de nevoie o dată la patru ani, după care se vor culca pe-o ureche și nu vor controla cum funcționează puterea, atunci nu se pot aștepta la o viață fericită nici cu aderarea la Uniunea Europeană. Dacă însă își vor lua soarta în mâini și vor stăpâni țara și pământul lor cu eficiență, nu e chip să nu aibă succes.

 Din păcate, semne bune în acest sens nu se prea văd. Partidele din alianța de guvernământ s-au dovedit în mare parte corupte și ineficiente. De ce, mă întreb, nu apar mișcări politice noi cu declarații răsunătoare? De ce intelectualii care au criticat guvernarea nu se aruncă în vâltoarea politicii? Fiecare cu slujba lui, fiecare cu rubrica lui la ziar. Iar alegerile parlamentare iată că bat la ușă. Și iarăși, bănuiesc, va trebui să alegem răul cel mai mic. Dacă nu ne vom trezi la adevărata democrație, degeaba mai intrăm în Uniunea Europeană. Am putea să nimerim pe mâna răilor și ca cetățeni europeni, așa cum au pățit bieții napoletani. Pentru unii ca noi poate ar fi mai bine să ne unim cu Bielorusia lui Lukașenko. Unde e puțină democrație, dar e ordine și există un minimum de bunăstare; ordinea e făcută de tătucul Lukașenko, nu trebuie să ne ostenim noi s-o facem. Iar bunăstarea ți se dă după liste și pe cartele.

Am privit, într-adevăr, câteva filmulețe foarte intrigante despre Bielorusia. Orașe curate, unde se construiește la scară largă. O industrie puternică care produce camioane de mare tonaj, tractoare, troleibuze, țesături și confecții. Autostrăzi îngrijite, pe care gonești cu 130 km la oră. Pământuri cultivate, sate frumoase. Salariile, pensiile sunt relativ mici, dar oamenilor le ajunge, nu emigrează în masă. Nu am știut ce să cred despre această Bielorusie, dar mi l-am amintit pe Eminescu: Daţi-mi statul cel mai absolutist, în care oamenii să fie sănătoşi şi avuţi -  îl prefer statului celui mai liber, în care oamenii vor fi mizeri şi bolnavi.”

Bine. Dar vorbeam despre eurointegrare. Iată că și diaspora moldovenească se mobilizează în acest sens. Mai multe asociații au făcut un apel către o acțiune concomitentă, la 24 noiembrie, de susținere a cursului proeuropean al Republicii Moldova:

„În ajunul Summitului de la Vilnius, când Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere și alte documente importante cu Uniunea Europeană, venim cu inițiativa de a organiza manifestări ample de susținere a parcursului de integrare europeană a țării noastre. Vă invităm să mobilizați membrii asociațiilor și comunității Dvs, prietenii, rudele, colegii și să organizați adunarea unui număr cât mai mare de participanți în locuri publice, lângă monumente, lângă ambasadele Republicii Moldova, lângă sediile instituțiilor naționale și europene din orașul în care va aflați etc. Utilizați drapele ale Republicii Moldova, baloane, lozinci și alte accesorii potrivite momentului.”

„Să dăm dovadă de unitate în gândire și în acțiune, de spirit de mobilizare și de solidaritate, pentru viitorul liber și democratic al Republicii Moldova, în marea familie a popoarelor europene”, se menționează în apel.

  Eu zic să-l susținem.

Nessun commento:

Posta un commento