Visualizzazioni totali

lunedì 25 novembre 2013

PATIMI FIERBINȚI ȘI CRĂPĂTURI FATALE


Demonstrații pro și contra Europei la Chișinău și Kiev


În Republica Moldova și în Ucraina au loc mari mișcări populare în favoarea integrării în Uniunea Europeană. A făcut noutate, în săptămâna trecută, mai ales Ucraina. Șantajată de o Rusie care își deplânge grandoarea de cândva și visează să și-o refacă, Ucraina a cedat și a declarat că nu va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Asta au zis-o politicienii, de acord, probabil, cu cercurile oamenilor de afaceri. Dar opoziția, condusă de Iulia Timoșenko, aflată după gratii, a organizat, sâmbătă și duminică, un miting grandios în susținerea integrării europene. Deci, înainte de summitul de la Vilnius, lupta se înăsprește, patimile se fac fierbinți. La Chișinău, pe 17 noiembrie, avusese loc o contrademonstrație a comuniștilor, care au contestat aderarea la Uniunea Europeană, revoltați, ca să vezi, că guvernul vrea să cedeze Europei o parte din suveranitatea țării. Au observat însă cu toții că manifestarea comuniștilor a fost mult mai slabă decât a guvernării. Unii au băgat de seamă, stupefiați, că în rândurile manifestanților comuniști mărșăluiau voioși, și cu nasul cam roșu, niște tipi pe care îi văzuseră și la mitingul pro-european. Ceea ce dovedește că moldovenii încearcă din răsputeri să se dumirească, căutând răspunsuri și la dreapta, și la stânga. Cine suntem și cum ne cheamă? Cine a creat lumea? Cine a scris biblia, Eminescu ori Creangă? Nu se știe dacă, devenind cetățeni europeni, vom ști să răspundem mai bine la aceste  întrebări profunde.

André Glucksmann despre Ucraina și Moldova


Nu e de mirare că presa occidentală scrie despre Ucraina, o țară enormă și foarte importantă în echilibrul forțelor de pe teatrul european. Mă mir totuși că nu e uitată nici Moldova noastră. De exemplu, intelectualul francez André Glucksmann, în articolul său din 23 noiembrie în „Corriere della Sera”, amintește de două ori despre Moldova. „Kievul rămâne o sucursală a Moscovei, ca și Georgia, ca și Moldova…” „Cine nu e cu mine (adică cu Putin – V.D.) e împotriva mea. Cine nu mi se supune, alege războiul. Războiul gazului pentru Ucraina, războiul vinului pentru Moldova, războiul armelor și ocuparea a 20 de procente din teritoriu pentru Georgia.”

Ce așteaptă de la integrarea europeană săracii din Est. Dar bogații?


            Mă gândesc de multe ori ce așteaptă omul simplu de la integrarea europeană. Unii poate că așteaptă să pogoare și pe la noi socialismul vest-european cu asistență medicală gratuită, cu salarii minime înalte și ajutoare de șomaj îndelungate. E clar că aceste
așteptări, cu criza economică europeană în curs, nu se prea îndreptățesc. Alții așteaptă însă înalte tehnologii industriale, tehnici performante, modele economice progresiste. Mi s-a părut, în timp ce cercetam argumentul pe web, că e foarte important exemplul pe care l-a dat moldovenilor noștri un oarecare Cătălin Mihalache:
            „Pot da câteva detalii despre ce/cum a fost la vest de Prut.  În Iași: firme IT extrem de multe; 2 fabrici nord-americane care produc diverse pentru industria auto (ultima vrea sa angajeze ~ 1000 de oameni din jud. Iași). Vasluiul a devenit o enorm de mare cooperativă agricolă care exportă mai orice (grâu/porumb/rapiță) mai ales in vestul Europei. Patronul de acolo (Porumboiu) visează să facă diesel biologic în Vaslui, că materie primă are. Suceava:  multe fabrici mici de produse textile si mobilă. Prețuri gigantice, și, pentru cine are o slujbă bună, muncă de sclav. Există multă saracie in România, dar cei care au o înaltă calificare au o sansă să câștige decent. Cei fără nicio calificare au plecat prin Spania/Italia la munci grele în construcții (sau ca ... servitori). Foarte mulți din ei și-au făcut case pe pamânt; vecinul meu a muncit ca zidar 10 ani în Italia, a strâns bani, a cumpărat mult pamânt pe lângă Iași și acum e ... patron în construcții - face case și le vinde la alți români. Și eu am cumpărat de la el (Iașul s-a dublat ca suprafață deși a scăzut ca număr de oameni!).  Ce ar căuta străinii in R. Moldova ? Mână de muncă ieftină și mână de muncă înalt calificată. O fabrica cum vine, așa se și duce (s-a întâmplat deja în România la Cluj - Nokia). Sunt mulți in România care trăiesc mult mai bine ca înainte de 2007 si mult mai mulți care trăiesc mai rău.”
            Pomenise, domnul Mihalache, mâna de muncă calificată. Aceasta poate fi o problemă. Pentru că industria noastră a degradat în așa măsură, că mare parte din specialiști au emigrat. Desigur, nu e totul pierdut. Și apoi, dacă situația se va schimba, mulți moldoveni vor prefera să revină acasă. Emigrația de la noi trebuie potolită, pentru a evita pustiirea țării. Dar nu cu apeluri sentimental-patriotice, așa cum a făcut portalul de știri Unimedia, cu campania „Rămân acasă pentru că îmi pasă”. E nevoie de atragerea investițiilor, de proiecte grandioase.  Și Europa, această uniune de state cum nu a mai fost în istorie, imperfectă încă, plină de contradicții, dar dinamică, liberă și inteligentă cred că ne poate da o perspectivă foarte bună…
 O perspectivă bună? Dar pentru cine, pentru săracii ori pentru bogații noștri? Cred că perspectiva e mai bună pentru săraci decât pentru bogați. Occidentul devine de la o vreme tot mai socialist, mai egalitarist. Se instituie plafoane pentru creșterile salariale ale managerilor, se micșorează retribuțiile parlamentarilor, se propune venitul cetățenesc minim. Și apoi, în Occident se întâmplă mult mai des ca bogații să plângă cu lacrimi amare, ca Berlusconi, trimis să cultive în centrele sociale castraveți și roșii, ori să spele latrinele…

Crăpături fatale


 În ultima vreme ziarele italiene au dezvăluit un amănunt pe care opinia publică pro-europeană din Republica Moldova ar fi mai bine să nu-l cunoască, ca să nu piardă credința în virtuțile occidentale. S-a scris cum că Ruby a mărturisit, dezmințind mai apoi, cum a urmărit prin crăpătura ușii o scenă de bunga-bunga:  giugiulindu-se cu trei deodată, Berlusconi îi lingea lui Belen pătlăgica, în timp ce Minetti se porăia cu castravetele Cavalerului, iar o a treia odaliscă dansa goală primprejur…
Să sperăm că ceea ce a văzut Ruby prin crăpătura ușii nu va crea o crăpătură fatală în frontul proeuropean al țărilor din Est, la Vilnius, pe 27-28 noiembrie.

Nessun commento:

Posta un commento