Visualizzazioni totali

mercoledì 9 ottobre 2013

Vă trimit la origini

Muzeul Civilizației Romane. Machetul Romei
Titlul e o glumă. Dar se explică printr-o întrebare care tare ne mai frământă în ultima vreme. Și anume, suntem daci sau romani?

 Latiniștii ziceau că suntem romani și alungau cuvintele de alte origini din limba română; aveau o scuză: se luptau pentru drepturi egale cu alte popoare ale Austro-Ungariei. Pe timpul lui Ceaușescu au fost preamăriți dacii, în numele perenității noastre pe aceste pământuri pe care și comunismul se dorea peren. În Republica Moldovenească comuniștii mai că nu ne-au declarat slavi, spre a-i măguli pe frații mai mari. Astăzi este în interesul cuiva ca să-i exalteze pe daci în detrimentul latinilor, ori pe moldoveni în detrimentul celorlalți români. Rătăciri!

 Trebuie să ne autodefinim în baza a ceea ce avem cu adevărat. Fondul nostru genetic nu are aproape că nicio importanță în ceea ce privește civilizația noastră. Dar dacă ar fi studiat cu seriozitate, am descoperi probabil nu puține surprize. S-ar putea să ni se arate de exemplu că suntem mai mult slavi ori tătari decât latini și daci. Oricum, nu ar conta.

Apeductele înseamnă civilizație
Și contează, din contra, gradul nostru real de civilizație. Gradul de urbanizare, tehnica, știința, legile, industria, infrastructurile, morala publică, cultura, arta. Cred că da,
aparținem la civilizația occidentală, dar într-o măsură mică și într-un mod superficial. Prin codurile de legi, pe care ne e cam lene să le respectăm, și care se bazează, da, pe dreptul roman. Prin tehnica și știința care, da, își cam au originea în Occident. Prin originile noastre lingvistice, care, da, sunt într-o măsură considerabilă latine, dar care nu țin de civilizația propriu-zisă. Și prin creștinism. În rest, ar fi ridicol să-l ducem pe un extraterestru într-un sat moldovenesc prăpădit și să-i spunem: iată o mostră de civilizație occidentală, cea mai avansată civilizație de pe Terra. Ucrainenii și rușii nu aparțin mai puțin decât noi la civilizația occidentală. Într-un timp, pe când gemeam sub otomani, civilizația occidentală ne venea de la răsărit. Cu timpul, s-ar putea chiar ca răsăritul slav să aparțină Occidentului într-o măsură mai mare decât noi, depinde de cum vor evolua lucrurile.

Deci, exaltarea originii noastre latine când noi suntem de fapt un fel de tătaro-mongoli, e legermente ridicolă. Disprețuirea rușilor, care ca civilizație ni-s oricum superiori, pe motiv că ei nu sunt urmașii lui Traian, e ridicolă de-a binelea. Faptul că Băsescu a afirmat că noi suntem urmașii Romei și prin urmare nu avem ce căuta în Uniunea Euroasiatică dovedește că confuzia de sub cerul nostru e foarte mare. Nu putem baza alegerile noastre geopolitice pe fleacuri ca originea, e neserios.


Occidentul nu crede originilor, nici actelor de noblețe. Occidentul, spre norocul umanității întregi, e deschis către toți. Nu se va lăsa amăgit de originile noastre latine și ne va pocni în pălărie atunci când nu ne vom conforma standartelor sale.  

Nessun commento:

Posta un commento