Visualizzazioni totali

lunedì 9 gennaio 2012

VESTEA CEA BUNĂ A NOII CONSTITUȚII MOLDOVENEȘTI

O SATIRĂ PREVENTIVĂ CONTRA UNOR POSIBILE EVENIMENTE

Convocat de urgență la începutul lunii ianuarie 2012, Parlamentul Republicii Moldova a luat o serie de hotărâri de importanță majoră, menite să mobilizeze țara la lupta contra crizei mondiale. Cele mai importante din acestea sunt amendamentele făcute la Constituția țării, care fusese criticată de nenumărate ori de oamenii de bună credință pentru caracterul ei excesiv de permisiv. O serie de așa-zise libertăți, care aduceau în țară stricăciunea moravurilor apusene, au fost anulate. Noua Constituție apără specificul național, economia națională și deschide noi perspective de viitor. Dar s-o luăm de la început.

Așadar, noua variantă a Constituției spune, chiar din primul său articol, că Republica Moldova este un stat bazat pe băutură, pe producerea și consumarea băuturilor alcoolice, deaceea statul se obligă să ia sub înalta sa ocrotire omul care produce și care consumă băutură. Subparagraful 1 al paragrafului 1 echivalează în drepturi producătorul cu consumatorul, ambii deci având aceleași înlesniri fiscale și bucurându-se de dreptul de a se pensiona cu 10 ani mai devreme decât cetățenii obișnuiți. Imnul național vechi, „Limba Noastră”, a fost anulat fiind înlocuit cu cântecul lui Nicolae Sulac „Turnați vin și dați găluște”. Articolul 2 al noii Constituții moldovenești spune că vinul și vodca sunt declarate prin lege băuturi naționale. Cetățenii sunt obligați să consume nu mai puțin de 100 l de vin și 20 l de vodcă pe an. Este interzis importul oricăror băuturi alcoolice din străinătate. Academia de Științe e îndemnată să demonstreze beneficiile băuturii. Specialiștii prevăd că în felul acesta economia țării va fi puternic stimulată spre creștere.

Un alt articol al Constituției declară că Moldova este un stat ortodox. Mitropolitul Moldovei devine în mod automat Președinte al Parlamentului și al Țării. Astfel, criza constituțională care a lăsat Moldova fără Președinte pentru mai bine de doi ani a fost rezolvată cu succes. Religia devine obiect de studiu obligator în toate instituțiile de învățământ, crucifixul și portretul lui Ștefan cel Mare și Sfânt sunt obligatorii în toate sălile de clasă. Celelalte religii, precum și ateismul, sunt interzise pe întreg teritoriul țării. E de remarcat că, atunci când textul noii constituții a fost publicat, în Piața Marii Adunări Naționale au ieșit să-și manifesteze bucuria sute de preoți în sutane negre. Ei au jubilat deschizând o mulțime de sticle de vin și șampanie de Cricova, iar în unele locuri au fost făcute ruguri de cărți ale unor autori ca Bertran Russell, De Sade și chiar Eminescu. Au fost aruncate în flăcări și alte publicații despre relațiile sexuale și educația sexuală a copiilor. Se vorbește în șoaptă că de acum înainte preoții vor avea o greutate deosebită în viața socială, mulți din ei vor primi funcții de conducere importante în nou instituita Poliție a Moravurilor, de pe lângă Ministerul Sănătății Spirituale a Neamului. Încă nu se știe cu precizie de ce se va ocupa acest minister. Dar ziarul „Timpul Ortodoxiei”(fostul „Timpul”) a făcut niște sugestii în acest sens: dacă de exemplu o femeie este măritată, dar nu-și acoperă capul cu o basma decentă; dacă un bărbat trece pe lângă o biserică și nu-și face semnul crucii; dacă o adolescentă iese în public cu o fustă mai scurtă decât centimetrii prevăzuți de lege... atunci de toți aceștia să aibă grijă Poliția Moravurilor și Coloniile de Reeducare.

Noua Constituție a Republicii Moldova conține și niște legi deosebit de importante pentru ocrotirea sănătății populației. Astfel, urmând sfaturile unor preaînțelepte fețe bisericești, au fost interzise toate vaccinurile, în locul lor fiind introdusă utilizarea pe scară largă a agheasmei, care va trebui să nu lipsească din niciun ambulator medical, spital, școală și orice instituție de stat. Comentatorii noii Constituții propun de asemenea ca din lista medicamentelor realizate în farmacii să nu lipsească și moarea de varză, un produs natural strămoșesc, deosebit de eficient în combaterea mahmurelii, un fel de „la pillola del giorno dopo” a moldovenilor. În scopul creșterii demografice și urmând dreapta învățătură a sfinților părinți ai bisericii, în Moldova au fost interzise avorturile, realizarea și mai ales utilizarea prezervativelor și a altor mijloace anticoncepționale moralmente stricăcioase. Interzisă chirurgia estetică, mai ales operațiile de augmentare a sânilor. Și desigur, nu putea să lipsească din acest context și interzicerea homosexualității. Cetățenii vor fi obligați să denunțe la organele de drept pe purtătorii acestui viciu urât lui Dumnezeu.

Alte articole ale Legii Supreme moldovenești se referă la valuta națională și la mijloacele mass-media. Moneta moldovenească nu se va mai numi leu, ci bou, pentru că boul este un animal domestic strămoșesc, neaoș, spre deosebire de leu, care poate fi văzut doar la grădina zoologică. Toate băncile moldovenești vor fi naționalizate și se vor supune guvernului. Presa însă va rămâne liberă și democratică, atât doar că directorii publicațiilor vor urma să depună un jurământ de credință guvernului și poporului Republicii Moldova și să urmeze întocmai indicațiile de sus.

Ultima noutate pe care o aduce Constituția moldovenească este modificarea articolului 13 și se referă la etnia și limba moldovenească. Cu acest articol statul moldovenesc se declară ocrotitor al limbii moldovenești și etniei moldave, care își trag originea de la geți și de la daci, nu de la romani, cum se credea eronat mai înainte. Prin urmare, Republica Moldova va acorda cetățenie moldovenească tuturor locuitorilor planetei Terra, cu condiția să prezinte organelor abilitate un certificat genealogic de puritate a sângelui geto-daco-moldav...

Încă nu s-au notat importante reacții interne și internaționale la adoptarea noii Constituții moldovenești. Uniunea Europeană probabil nu are timp, fiind ea însăși ocupată de combaterea crizei economice mondiale. Iar Chișinăul între timp se pregătește să-l întâlnească - cu vin, flori și busuioc - pe premierul guvernului ungar Viktor Orban. În limbajul presei moldovenești, Orban „va descăleca la Chișinău ca legendarul Dragoș Vodă”. Se vorbește despre o vizită epocală și despre semnarea unui tratat de prietenie care va schimba din rădăcini soarta politică a Moldovei.


      P.S. Am scris această satiră fantezistă îngrijorat fiind de recenta derivă a democrației din Ungaria. M-am gândit că, dacă democrația poate fi în pericol la Budapesta, în plin centru al Europei civilizate, cu atât mai multe pericole o pasc la Chișinău, unde suflă vânturi reci, totalitare, mult mai puternice.

Nessun commento:

Posta un commento