Visualizzazioni totali

lunedì 2 maggio 2011

FOCURI DE PAIE

TĂRIA DE NEZDRUNCINAT A PRIETENIEI MOLDO-GRUZINE

Pe data de 30 aprilie ziarul „Timpul” preia de pe Jurnal.ro următoarea știre:

Caricatură de Alex Dimitrov
„Imaginea de "istorie de succes” pe care a căpătat-o Republica Moldova după căderea regimului comunist acum doi ani riscă să fie compromisă de corupţie şi sabotaj la nivel înalt. Până acum, Moldova a îndeplinit o singură sarcină din cele 41 incluse în Planul de Acţiuni semnat cu UE, iar peste două săptămâni Chişinăul trebuie să prezinte Parlamentului European primul raport de progres. Oficiali europeni de diferit rang au atenţionat deja de mai multe ori autorităţile că Moldova ar putea ieşi din atenţia Uniunii Europene dacă procesul de reforme va fi obstrucţionat.

"în Republica Moldova cel mai mare business este vânzarea funcţiilor”. Declaraţia aparţine ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, din perioada actualei alianţe de guvernare care a renunţat la această funcţie şi a părăsit Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat, deoarece nu i s-a permis să reformeze justiţia prin metode dure. Acum deţine una din funcţiile de judecător la Curtea Constituţională şi a devenit cunoscut ca un adept al terapiei de şoc aplicate în Georgia de preşedintele Mihail Saakaşvili. "Preşedintele Saakaşvili a tăiat în carne vie. El nu a ezitat să facă reforme foarte dureroase. Nu este hoţ şi în jurul lui nu sunt hoţi. Iată de ce i-a reuşit. Eu cred că noi avem nevoie în Moldova de ceva similar – ca în fruntea ţării liderul naţional să nu fie hoţ şi să nu vină la putere ca să-şi umple buzunarele cu bani. Atunci o să vedeţi că, în jumătate de an, poţi face ceea ce au făcut georgienii. Nu este nimic complicat!”, susţine Tănase.

Potrivit lui, acum, în Moldova, funcţionează un sistem de angajare în funcţii publice extrem de corupt. "Atunci când şeful vinde funcţii..., cel care cumpără funcţii ce face? Pentru ce dă banul? Ca să-i scoată din alţii şi să-i transmită şefului. Sistemul acesta funcţionează acum în Moldova. Toată lumea vorbeşte despre el. A devenit sport naţional! Este cel mai mare business! Odată la 4 ani (după alegeri – n.n.) se deschide licitaţia funcţiilor – începând de la cele mai înalte şi terminând cu funcţia de pădurar. Evident că un asemenea sistem nu are cum să dea rezultate georgiene. Saakaşvili, în 6 luni de zile, a rezolvat problema corupţiei în poliţie şi în alte 6 luni a băgat la puşcărie toţi hoţii. Fără nici un fel de discuţii. Nu a ţinut cont de cine cu ce-i cumetru sau care dă şpagă şi care nu”, a menţionat Alexandru Tănase.

El susţine că, de fapt, după revoluţia tinerilor din 7 aprilie 2009, care a condus la debarcarea regimului comunist de la putere, în Moldova nu s-a produs o schimbare de substanţă: "Unicul progres semnificativ pe care l-am sesizat ţine de libertatea de expresie”, a spus oficialul moldovean.

Recent, în cadrul unei conferinţe internaţionale dedicată reformei structurilor de forţă, ministrul moldovean de Interne, Alexei Roibu, a declarat că Moldova va urma soluţia georgiană prin demiterea întregului efectiv al poliţiei şi angajarea poliţiştilor tineri. Totuşi, deocamdată, la modul practic, în Ministerul de Interne al Republicii Moldova totul rămâne pe vechi, inclusiv structura ministerului moştenită de la miliţia sovietică.

La conferinţa internaţională care s-a desfăşurat la Chişinău, rectorul Academiei de poliţie din Georgia, Khatia Dekanoidze, a sugerat oficialilor moldoveni trei direcţii de reformare a MAI: "Primul angajament trebuie să fie intoleranţa faţă de corupţie atât în sistemul judiciar, cât şi în poliţie. Al doilea – intoleranţa faţă de crima organizată, iar al treilea angajament ţine de reforma structurală şi respectarea drepturilor omului”, a spus Khatia Dekanoidze.

Declarația lui Alexandru Tănase explodează ca o bombă. Este preluată și retransmisă. Bloggerul Roman Mihăeș o comentează în felul acesta:

„Declarația șocantă a încă Ministrului Justiției A.Tanase, că în R.M. se vând funcții, vine de fapt să confirme multele zvonuri pe această temă de corupție în AIE, care se vehiculează în societate. Am auzit și eu, inclusiv la diverse conferințe de presă, că funcțiile, începând de la ministru si terminând cu paznicul de la poarta ministerului, se vând. Acuma, un ditamai Ministru al Justitiei in Guvernul AIE-2, pentru care am înghețat si riscat, împreună cu alții la manifestațiile organizate de Forumul Civic Pro Europa, vine si declară franc – vânzarea funcțiilor este sport național în R.Moldova!!!
Și dacă este adevarat, ce facem mai departe? Continuăm să tolerăm această piață de funcții?
Întrebare în special pentru cei care am susținut guvernarea AIE, Forumul civic Pro-Europa, în special pentru domnii Saharneanu, Bogatu, Negru, Val Butnaru, C.Tanase, N.Dabija,V.Țibuleac etc.
Știu că e greu să recunoaștem că “ai noștri” sunt corupți, ca să nu aducem comuniștii încă și mai corupți, plus și antinaționali, la guvernare.
Dar nici așa nu mai poate continua.


Din partea guvernului a urmat replica lui Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului:

"Republica Moldova înregistrează performanţe şi acest lucru îl spunem nu noi aici din interior, ci şi partenerii noştri de dezvoltare. Făcând o analogie cu cele declarate de domnul Tănase putem deduce că, de vreme ce avem performanţe, însemnă că nu avem hoţi la guvernare.”

Deducția lui Igor Volnițchi îmi pare cam șchioapă. Cred că performanțele se pot îmbina foarte bine cu delapidările, pentru că dintr-o grămadă mare poți fura mai mult fără ca să se observe. Dar din declarația lui Alexandru Tănase subsemnatului nu îi plac câteva lucruri, și toate esențiale:

  1. Oare chiar A. Tănase nu putea să găsească pentru Republica Moldova un alt exemplu de virtute și a trebuit să se împiedice numaidecât în Georgia lui Saakashvili? Președintele georgian, țin să amintesc, e bănuit că ar fi un donjuan mai mult sau mai puțin ca Berlusconi; e învinuit de opoziție că ar fi un dictator; iar gurile rele mai vorbesc și că ar fi dependent de droguri. Poate că această țară, în care pe timpuri era o indecență să pretinzi restul de la o vânzătoare, a făcut, după „glorioasele” războaie contra Rusiei, mari progrese pe tărâm social, dar eu oricum am îndoielile mele.
  2. Oare A. Tănase nu ar fi făcut mai bine dacă lupta cu corupția din interiorul propriului partid, în care avea o poziție înaltă? A părăsi partidul, a lovi în el după aceasta, în plină campanie electorală pentu alegerea primarului de Chișinău, îmi miroase nu chiar bine.
  3. Și oare, chiar de a făcut-o, de ce a vorbit doar așa, la modul general, fără să dea niște nume concrete și niște fapte dovedite?

... Declarația lui Tănase ieșise sâmbătă, 30 aprilie. Azi, luni, 2 mai, am răsfoit presa. Gata, nu se mai vorbește despre ea. Șocul a trecut. Am revenit la normalitate.

Nessun commento:

Posta un commento