Visualizzazioni totali

martedì 3 novembre 2009

BONJOUR,MADAME

BONJOUR,MADAME
Ați înțeles deja că voi vorbi de Mihai Ghimpu. Dar aveți nițică răbdare,că o voi începe mai de departe.
Comuniștii ruși care realizaseră revoluția din 1917 erau niște burghezi cu educație rafinată și maniere impecabile. Lenin,Trotzki,Lunaciarski erau oameni de lume,burghezi cu idei progresiste,care au dorit ca bunurile culturii și civilizației să aparțină și muncitorilor,și țăranilor. Că intențiile lor nobile au eșuat în mare parte e o altă socoteală. Generațiile elitei sovietice care au urmat au fost desigur mai puțin educate în sens burghez,pentru că proveneau dintre muncitori și țărani. Dar odată cu evoluția societății sovietice,elitele sovietice s-au apropiat din ce în ce mai mult de standardele de educație burgheze. Dacă Hrușciov era cam necioplit,apoi Gorbaciov ajunsese să fie aproape domn. Acuș ajungem și la Ghimpu.
Pe teren moldovenesc nu am prea avut elite politice relevante. Oricum,Snegur și Lucinschi făceau parte din ultima generație de politicieni sovietici care aveau un standard de cultură de bine de rău acceptabil pentru Moldova. Cu venirea la putere a comuniștilor însă situația degradează în mod evident. Generalul de miliție Voronin făcea parte din subarboretul clasei conducătoare sovietice și manierele sale erau grosolane, iar glumele sale—de prost gust. Dar Voronin s-a înconjurat și cu oportuniști politici posesori ai unei educații mult mai elevate. Cazul cel mai evident e acela al lui Marian Lupu. Aproape că am ajuns și la Mihai Ghimpu.
Opoziția față de partidul comuniștilor din Moldova nu a avut doar un caracter politic. Comuniștii au fost detestați și pentru modul lor aberant de a se mișca pe terenul culturii. Susținerea ideii limbii moldovenești a fost demonstrarea exactă a faptului că partidul comuniștilor nu e decât un club al inculților.
Iată de ce,atunci când opoziția a învins la alegeri,cei care au jubilat pentru victorie au sperat că ia sfârșit—în sfârșit!-- epoca inculților și începe o frumoasă stagiune politică marcată de multă cultură și bune maniere.Pentru că la putere au venit liberalii,iar liberalii sunt burghezi,iar burghezii sunt culți,educați,manierați. Uite-l pe Ghimpu în alineatul următor.
Dar vai! O cruntă dezamăgire ne-a așteptat pe noi toți cei care am nutrit această speranță! Pentru că Președinte al Parlamentului Republicii Moldova--
și Președinte interimar al Republicii Moldova—a devenit Mihai Ghimpu. Acest om a reușit într-un scurt interval de timp să bată recordul grosolăniei deținut până atunci de Voronin și să facă insuportabile ședințele parlamentului. Replici cu atac la persoană tip ,,dorogoi moi borodatâi”,închideri frecvente de microfoane ale deputaților care iau cuvântul,apostrofări insolente. După care Mihai Ghimpu debutează strălucit și în diplomație:declară că CSI E O BABĂ CE TRAGE SĂ MOARĂ IAR MEMORANDUMUL KOZAK—UN MOȘNEAG CARE A ȘI MURIT. Abia se potolește zarva stârnită de o pătăranie,că Mișa spune alta:BONJOUR,MADAME,CUM ZIC POLONEJII. ...Of și iară of.
Stimați moldoveni din toată Italia! Pentru asta ați votat voi liberalii,ca să trageți cu obrazul acuma pentru gogonatele lui Mihai Ghimpu? Pentru asta ați pierdut bunătate de duminică în aprilie,pentru asta v-ați luat învoire de la lucru miercuri,pentru asta ați plătit drumul până la Roma și până la Bolonia?!Pentru ca Ghimpu să-și bată joc de mandatul pe care i l-ați dat voi? Hai spuneți! Eu vă propun să i-o zicem verde în ochi:
,,Michele! Calma! Smettila una volta per tutte a rompere le palle con le tue cazzate! Hai capito?!”
Și dacă nu înțelege limba noastră,să i-o spunem moldovnește:
,,Mișa! Da tî șto! Lasă pătărăniile pentru când te-i duce la râbalcă,da când ieși în lume,mai ie sama cum se poartă ceilalți,uite la Filat,la Lupu. Fii cuminte. Și dacă te-i purta frumos,te-alegem Președinte a Italiei. LADNO?

Nessun commento:

Posta un commento