Visualizzazioni totali

mercoledì 25 novembre 2009

DESPRE COMUNISTI,CU CALM

DESPRE COMUNIȘTI,CU CALM
Unele minți înfierbântate de pe malul Bâcului propun punerea în afara legii a partidului comunist ori măcar a simbolisticii comuniste și li se pare,în rătăcirea lor pe miriștile libertății,că nu a existat pe fața pământului o ideologie mai odioasă ca aceea comunistă,un regim mai odios ca acela sovietic,un partid mai scârbavnic decât acela al lui Voronin. Dar nu-și dau seama că multlăudata democrație e capabilă să comită și ea nedreptăți și atrocități cu nemiluita și că,prin urmare,am face mai bine dacă nu am judeca oamenii și țările doar după apartenența lor la o ideologie sau alta. Am încerca mai degrabă să socotim cu luare aminte ce a fost bun sau rău în faptele unui personaj sau altul,în istoria unei sau altei țări.
În această ordine de idei,Uniunea Sovietică n-a fost doar țara gulagurilor. A fost o țară de oameni vii care au visat și au gândit și au crezut sincer în comunism. Au crezut în idealuri și mulți din conducătorii ei. N-au fost niște monștri care au manipulat propagandistic masele,dar au încercat să facă bine poporului lor așa cum au știut. Și nu au dat greș întotdeauna. Am avut în Uniunea Sovietică un învățământ destul de bun,a fost lichidat analfabetismul,a crescut cu ritmuri susținute nivelul de trai al populației,am beneficiat de nenumărate bunuri culturale și materiale. Elitele din cultură,știință,politică pe care le are Moldova azi sunt în cea mai mare parte „made in USSR”. E adevărat că nu era perfectă Uniunea Sovietică. Dar arătați-mi o țară care să fie perfectă. Statele Unite au distrus aborigenii,au bombardat Hiroshima,au făcut oribile experimente eugenetice,au susținut sângeroasele dictaturi din America Latină,s-au pătat cu atâtea fapte rușinoase în Irak. Anglia,Franța,Italia au păcatele lor. Apoi,nu poate fi pus un hotărât semn de egalitate între o doctrină și ceea ce gândește în capul lui un adept al acestei doctrine. Realitatea sovietică nu prea corespundea cu marxismul și de la o țară socialistă la alta existau foarte multe deosebiri.
Prin urmare,anticomuniștii înrăiți ar face bine să-i considere pe comuniști ca pe niște egali ai lor,membri ca și ei ai unei societăți democratice,în care ai dreptul deplin să gândești liber,să te asociezi liber,să votezi liber. De ce să-i interzici? De ce să interzici secera și ciocanul,acest simbol de solidaritate căruia nu-i lipsește o anumită frumusețe?

Nessun commento:

Posta un commento