Visualizzazioni totali

martedì 8 aprile 2014

Apărătorii Creștinătății


    
Îi crezuse și Cantemir. Vor veni cu o mare oaste din Răsărit și vor salva Moldova de păgâni. Vor da demnitate dinastiei domnești. Vor face ca țara să mai răsufle după atâtea dăjdii și biruri și pocloane la Stambul…  Și au venit, chiar Petru cel Mare și oastea lui, la Ieși, și boierii moldoveni s-au așezat la ospăț cu rușii și au băut vin de la franțuzi, de au mărmurit de beți… Dar când a fost să fie să-i înfrunte pe turci, la Stănilești, rușii și moldovenii au fost bătuți. Oricum, rușii au fost văzuți atunci ca salvatori. Și mai apoi, când au făcut revoluția din 17, toți oropsiții lumii au privit la ei cu speranță. Dar speranța le-a fost amăgită. Rușii nu aduseră în lume, cu revoluția lor, decât iluzii și sărăcie. Și nu le rămânea rușilor decât să se pună pe muncă, să-i ajungă din urmă pe cei care i-au întrecut, să se integreze în normalitate. Dar rușii nu sunt normali. Ei, spre deosebire de alte popoare, au o misiune în lume, să salveze, să elibereze.
Iată, au salvat Crimeea din ghearele „fasciștilor”. Credeți că pentru ce a ocupat Putin această regiune? Nu, nu pentru poziția ei strategică. Pentru ca Sodoma și Gomorra occidentale să nu-i înrobească pe rușii de acolo! Și pentru ca Apusul să înțeleagă că cu a treia Romă nu se glumește.
 Dar nu se vor opri aici.  Vladimir Putin vrea să salveze toată lumea. De decăderea morală a Occidentului, de înaintarea nestăvilită a homosexualității, de desfrâu și hedonism. În numele creștinismului. Putin este cavalerul cruciat al modernității… 

Ideile despre misiunea salvifică a Rusiei sunt foarte vehiculate astăzi. În însăși Rusia, unde le promovează Alexandr Dughin, mare luptător contra liberalismului occidental. Dar se vorbește despre ele și în Occident. De exemplu, Patrick J. Buchanan în „The American Conservative”, publică articolul „ Vladimir Putin, Christian Crusader?” în care Putin apare anume în această postură de salvator.  E ușor să scrii așa ceva fără a cunoaște realitatea rusă. Iar rușii înșiși, măguliți probabil de conținutul acestor deocheate ipoteze, le traduc și le publică imediat pe saiturile lor.

 Din păcate Rusia, cu toate că a preluat din Occident toate ideile sale, de la creștinism la comunism, a rămas să fie o periferie subdezvoltată a Occidentului. Ceea ce se întâmplă în Europa o fascinează sau o oripilează, dar întâmplările occidentale nu-i sunt suficient de clare, pentru că Rusia a avut o istorie diferită. Nu a avut Renaștere. Nu a avut reformă, contrareformă și războaie religioase pentru ca să înțeleagă ce este toleranța și statul despărțit de biserică. Autocrație. Comunism. Putin. Iată de ce rușii nu înțeleg bine Occidentul. Îl văd de departe, îl simplifică într-o manieră vulgară. Unul din clișeele care prind cel mai bine la rusul obișnuit este că Europa este paradisul homosexualității. Gayropa, Gaylandia, Evrojopa(jopa – cur în rusește), așa este poreclită Europa. Rușii nu înțeleg, sau cel puțin nu dorește să înțeleagă propaganda lor oficială, că Occidentul este foarte diferit, că este o unitate a luptei contrariilor. Că la Paris de exemplu, anul trecut, au demonstrat nu numai susținătorii căsătoriilor gay, dar și susținătorii familiei tradiționale. Că e normal să exagereze și să greșească nu numai rușii cu revoluțiile lor, dar și europenii moderni. Dar că aceste greșeli se fac într-o climă de libertate, nu așa ca la Soci, când fetele de la Pussy Riot au fost bătute ziua în amiaza mare de cazaci. Occidentul își are întrebările lui încă fără răspuns. Occidentul experimentează, gândește. E cutezător. Aș zice și „futezător”, având în vedere „Nymphomaniac”.

 În „Corriere della Sera” Mauro Magatti publică articolul „Il genere neutro nella società individualista”, în care meditează asupra faptului că în Australia a fost recunoscut al treilea gen al ființei umane, cel neutru. Magatti zice că eliberarea de toate legăturile sociale și naturale în care suntem prinși ca ființe umane și punerea la îndoială a tuturor certitudinilor poate avea efecte devastante. În cazul acesta nu se va găsi loc nu numai pentru etică, dar nici pentru cultură, care va deveni o îngrămădire bizară de semne și evenimente. Deci, Occidentul este polifonic, nu are o singură voce. Și, cât nu ar fi de straniu, Rusia ar putea să facă parte din el cu ușurință. Până la urmă, conflictul dintre Europa și Rusia se reduce  la nivelul civilizației materiale și la interesele economice ale marilor corporații. În rest, misiunea creștină a Rusiei e numai fum în ochi.


Din fericire, moldovenii nu au pretenția să salveze Occidentul din mrejele individualismului liberal. Nu au resursele și puterea armată a lui Putin, că de altfel poate că ar încerca. Deci tac și lucrează, fie acasă, fie în străinătate. Și se integrează încetul cu încetul în „amoralul” Occident. Vând aspiratoare de praf ca Ana Damian. Construiesc case. Lucrează în spitale. Mă rog, mai scriu și articole.

Nessun commento:

Posta un commento