Visualizzazioni totali

domenica 19 gennaio 2014

DESPRE UNIREA CU REPUBLICA CURVELOR ȘI BEȚIVILOR

Ciondăneli folclorice


Nu simbolizează nimic. E pur și simplu o fotografie frumoasă
La început a fost ideea proiectului de țară al României, anunțată de Președintele Băsescu - Unirea cu Basarabia, pentru că sângele apă nu se face. A urmat răspunsul sec al premierului moldovean Iurie Leancă: Republica Moldova nu e pregătită de Unire, preferăm să ne integrăm în Uniunea Europeană, iar „parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova.” La care consilierii Președintelui Băsescu au reacționat cu o supărare greu reținută, zicând că iată, Leancă parcă era diplomat, părea să aibă viitor, dar după cum cum se vede… Dar ce să vrei de la unul care a învățat diplomația la Moscova! Replica însă nu a părut suficient de dură pentru nesimțiții de moldoveni. Și atunci a ieșit la ușa cortului Radu Banciu de la B1TV și a dat odată cu bâta în baltă de-au sărit stropii până la cer: Leancă este un terchea-berchea! Iar moldovenii sunt   „... niște lături în toate domeniile, care au atârnat de România exact ca borfașul  care a zis: mai dă-mi și mie niște bani de țigări. Nu-ți dau bă! Mai dă-mi atunci niște bani de pâine. Nu că tu-i bei! Ăștia sunt moldovenii! (...) Am explicat și cu toți nătărăii ăia care veneau studenți din Republica Moldova, unu nu reușea să treacă clasa, da? Zeci, erau bursieri pe banii statului român, primiți în brațe, toate curvele alea ale lor care rămâneau gravide în primul semestru și așa mai departe. O rușine de oameni! Da?”

 Preț de o clipă, moldovenii au rămas cu gura căscată. Nu înțelegeau gluma, nu pricepeau pamfletul. Păreau complet anihilați. Dar iată că îi scoate din toropeală și le dă curaj o fetișcană, Virginia Romanovici, studentă la Timișoara:
Virginia Romanovici
 „ Eu tot fac parte din rușinea de oameni, numai că eu am reușit să trec clasa și nu am rămas gravidă în primul semestru. Ura! (genial, acest Ura! – V.D.)
Sunt studentă în Timișoara anul doi, la Jurnalism. Stau în cameră cu alte două moldovence: una anul doi și alta anul trei. Nici una nu a rămas gravidă din primul semestru și nici una nu a rămas clasa. Pe lângă colegele mele de cameră, mai am o mulțime de prieteni (moldoveni și ei) studenți aici. Ciudat este că nimănui nu i s-a spus precum că ar fi „lături”.  Am prieteni anul cinci la medicină, studenți cu diplome în științe inginerești, masteranzi cu burse de merit și doctoranzi. Mai cunosc profesori care predau la facultățile cele mai prestigioase din Timișoara, medici, arhitecți, ingineri, tot moldoveni și ei. Mă mir cum a lăsat Ministerul Educației sau Ministerul Sănătății, ca niște nătărăi să le lecuiască românii sau să le predea studenților români?
Mai știu curve și bețivi, tot studenți în Timișoara ce nu pot trece clasa, care sunt plecați cu Erasmus în Franța, Germania, Portugalia, Polonia și alte țări din Europa. Au rezultate minunate! Eu doar mă întreb cum a putut statul român să trimită în Europa niște nătărăi? Și mai ales, cum au putut acești nătărăi să aibă succes acolo?
Și mai vreau să vă reamintesc, domnule Radu, că noi nu umblăm cu cerutul, nici în România, nici în Europa. Și cu toate că de când trăiesc în România m-am convins că românii sunt buni, educați și inteligenți, țin să vă reamintesc că în Europa nu moldovenii sunt numiți cerșetori, ci românii.”


Are vervă! I-a zis-o bine Virginia!.. Și s-a pornit deci sfada. Scriu intelectualii, articole docte și politicește corecte, și își dau cu părerea, mai pe de-a dreptul, cu vorbe buruienoase, oamenii simpli, țăranii de la brazdă cu calculator pe masă. E o sfadă, aceasta, în cele mai bune tradiții folclorice românești. Mi-a amintit clasicele, savuroasele ciondăneli între vecini, și amintirea aceasta mă unge la inimă cu miere. „- Uită-te, fa, la tine cine ești și cum arăți. Curva satului! – Ba curvă e mă-ta!” Ori: „- Măi băiete măi, tat-to era om de pâine, dar tu ești căcat de câine, ca și tat-o… - Să mă pupi într-un loc, moșule!” E o sfadă care ne apropie unii de alții, români și moldoveni, în ciuda animozităților existente, în ciuda a „curve”, „nătărăi”, „țigani borâți” care se ciocnesc în zbor de asupra apelor liniștite ale Prutului. În felul acesta noi ne cunoaștem mai bine, ne punem la încercare unul pe altul, românii învață ce înseamnă „pidar”, basarabenii află care-i treaba cu „sictir”-ul și cu bășcălia.

Basarabia, pământ românesc?


Dar, dacă lăsăm folclorul la o parte și facem o încercare de analiză serioasă a situației, nu vom putea să nu observăm câteva lucruri evidente.
1. Președintele Băsescu vrea să facă Proiectul Unirii fără a se sfătui cu liderii de la Chișinău, iar o unire fără consimțământul celeilalte părți nu mai este unire. Concluzia nu e imposibilitatea Unirii, ci doar lipsa vocației unioniste a Președintelui Băsescu.
2. Există în România o iritare puternică cu privire la așa zisa Basarabie. Imaginea moldoveanului rusificat și obraznic, care vrea cetățenie ca să-și facă interesele, a studentei curve, a studentului bețiv care nu învață, a speculantului mărunt care vinde țigări și alimente – nu este atât de agreabilă. Prin urmare, vocile supărate ale celor ca Banciu, ori mai bine zis, cei cărora Banciu le-a dat voce în ieșirea sa au într-un fel dreptate. Că nu este corect să-i pui pe toți într-o oală e altceva. Că există, la o altă extremă, și păreri care fac din moldoveni busuioc de pus la icoane, e iarăși altceva.
3. Și în discursul lui Radu Banciu, și în discursul Virginiei Romanovici moldovenii și românii sunt priviți ca două comunități diferite una de alta. Basarabenii lui Banciu sunt „o rușine de oameni”, românii Virginiei, cu toate că sunt „buni, educați și inteligenți”, au peste hotare faima de „cerșetori”. Concluzia e că ambii recunosc în mod indirect că avem de față două națiuni diferite. Și de fapt, discriminarea de care se face vinovat Banciu și pentru care a fost amendat postul B1TV, conform Codului, se referă nu la rasă, religie, sex, orientare sexuală sau etnie, ci anume la naționalitate.
4. Din multitudinea de voci românești care au comentat cazul Banciu iese pregnant în evidență că și intelectualii români, și oamenii de rând nu reușesc să înțeleagă și să respecte suveranitatea Republicii Moldova, care, așa săracă cum e, este o țară independentă, o națiune diferită de națiunea românească. Ei ne socot, și cei care ne respectă, și cei care ne înjură, drept Basarabia, provincia lor pierdută, de recuperat. Pentru demnitatea cetățeanului Republicii Moldova, fie el unionist ori nu, aceasta e o jignire de neiertat.  Unirea trebuie însă să pornească de pe poziții de egalitate, de altfel e o anexiune. Iată ce scrie în acest sens, pe blogul Virginiei Romanovici, George Ovidiu Mutuleanu: „Nu sunt deloc de acord cu acest personaj, Radu Banciu, și ai făcut foarte bine când i-ai dat această replică, dar greșești si tu când spui: "țin să vă reamintesc că în Europa nu moldovenii sunt numiți cerșetori, ci românii". Greșești deoarece și voi, până la urmă, sunteți tot români. Moldova nu este altceva decât un teritoriu românesc ce ne-a fost furat de către ruși.” Nu, domnule Mutuleanu, noi putem fi români de limbă, dar nu și de națiune. Noi nu suntem provincia românească Basarabia, noi suntem statul Republica Moldova și națiunea moldovenească. Un eventual discurs despre unire de aici, de la această premiză trebuie să pornească.

Au moldovenii voința de a fi națiune?


În replica domnului Mutuleanu, „sunteți și voi români”, este ignorată anume deosebirea dintre moldoveni și români pe care o revendică Virginia. Nu e numaidecât ca ceea ce revendică Virginia să fie și adevărat, pentru că există în străinătate și criminalitate moldovenească, și cerșetori moldoveni, și pur și simplu porcării moldovenești – dar nu suntem atât de vizibili ca românii pentru că suntem mai puțini! Totuși, deosebirile există. Aceste deosebiri, vreau să fiu înțeles clar, nu sunt bariere de netrecut. Vin din experiențele istorice basarabene, por fi anulate în puțini ani de conviețuire comună, tot așa de altfel cum are loc integrarea românilor și moldovenilor în societățile occidentale: națiunea care te găzduiește îți împrumută, ca pe o haină, limbă, interjecții și tonalități, atitudini și aptitudini, gusturi alimentare, superstiții, plăceri culturale. Pentru că omul știe să se adapteze, pentru că omul e ca femeia, care e ca salcia: unde o pui – se prinde!
 Și apoi, deosebirile despre care vorbesc mai sus sunt irilevante. Cetățenii Republicii Moldova, teoretic, ar putea să fie absolut identici cu cetățenii României – și totodată să vrea să aibă o țară și o națiune diferită de România! O națiune ca un proiect social, o națiune ca o afacere, ca o provocare lumii. Noi suntem diferiți nu numaidecât pentru că așa este, dar și pentru că așa vrem noi, pentru că avem voința de a fi altceva. Nu depinde de trecut. O națiune, în primul rând este voința de a fi națiune. Moldovenii ar avea chiar dreptul de a numi în Constituție limba lor ca limbă moldovenească, nimeni nu le-ar interzice-o, doar bunul simț!
 Au moldovenii voința de a fi națiune? Da, construcția statului moldovenesc după 1991, cu toate neajunsurile și încetineala lui, apoi proiectul actual de aderare la Uniunea Europeană vorbesc despre voința moldovenilor de a avea propria națiune. Dar a crea o națiune mică, lipsită de resurse, sortită să fie și din punct de vedere cultural un apendice al României, nu pare să fie o treabă chiar bine gândită, nu? Răspunsul la această dificilă întrebare poate fi ori ambiția nemăsurată a unui popor care își iubește independența mai presus de orice, ori lăcomia de putere și bogăție a unei clase politice fără scrupule! Atâta timp cât politicienii moldoveni sunt votați și țin situația sub control, una e egală cu alta.

Demontarea mitului patriei-mame

            Vremurile de libertate pe care le trăim au favorizat enorm contactele dintre cele două maluri ale Prutului. Mii și mii de cetățeni moldoveni s-au integrat în societatea românească. Nu lipsesc nici cetățenii români integrați în societatea moldovenească. Cu toate acestea, povestea lacrimogenă despre ruperea Basarabiei de la sânul patriei-mame  continuă să rămână puternic înrădăcinată în conștiința românească. Infamia din 1812! Sublima Unire din 1918, Sfatul Țării! Această poveste însă nu spune că țăranul basarabean din imperiul țarist nu avea motive să-l invidieze pe țăranul din regatul României, pentru că trăia mai bine ca el. Nu spune această poveste că țăranul basarabean a fost atras de revoluția rusească din 1917, pentru că îi promitea pământ, că fruntașii basarabeni aveau și ei puternice simpatii socialiste și că și-ar fi dorit mai degrabă ca Basarabia să devină o republică democrată din cadrul Rusiei decât o provincie din România, care cu doar câțiva ani mai înainte înăbușise în sânge răscoala țărănească… Că raptul Basarabiei în 1940, că deportările staliniste și foametea organizată din 1946-1947 au fost crime oribile nu există nicio îndoială, dar de ce să nu recunoaștem că realizările economice și culturale ale Republicii Moldovenești în perioada sovietică au fost considerabile? Că am creat și statalitate, și cultură, și bunăstare socială? Că rusul nu a fost urât și considerat ocupant și că moldovenii din URSS erau cetățeni sovietici foarte loiali. A doua mare revoluție rusească, perestroika, i-a înflăcărat foarte mult pe moldoveni, dar nu contra Uniunii, ci la lupta pentru drepturi naționale și democratice.
Aceste realități încă nu au pătruns în conștiința românească. Românul, rusofob prin tradiție, se așteaptă de obicei ca basarabeanul să-l urască pe rus și rămâne contrariat când îl aude vorbind rușește. Și se mai așteaptă să fie privit ca „frate” și, dacă se poate, ca „frate mai mare”, care are o limbă mai curată, scriitori mai talentați, munți și mare etc. Dar românul are surpriza, de multe ori, să fie tratat el însuși de pe poziții de superioritate. Basarabeanul strâmbă din nas la manele, la șmecheriile tipice, la aspectele caragialești ale românului, la țigănismele din limba română. Nu vrea să fie ocrotit de nicio patrie-mamă. Nu are nevoie de un frate mai mare. Mofturos, basarabeanul ăsta.

Patria-mamă, dușmanul de moarte al Unirii


E foarte greu să spui ceva contra unirii tuturor românilor într-un stat. Unirea, adevăr proverbial, înseamnă putere. Fiecare regiune, fiecare grai, fiecare comunitate își poate sublima valorile prin înmulțirea lor cu coeficientul de putere al întregii țări. Republica Moldova ar avea de câștigat enorm de la Unirea cu România, după cum ar avea de câștigat și România. Unirea ar însemna o simplificare a vieții a milioane de cetățeni, o libertate mai mare, o diminuare a birocrației. Dar tocmai pentru că Unirea este un ideal atât de frumos, ea nu poate fi compromisă cu vorbărie goală. Și nu poate fi bazată pe fundamentul șubred al unor concepte perimate. E o treabă foarte serioasă, care trebuie să dureze în timp. Propunerile despre Unire ale lui Traian Băsescu, pentru ca să nu fie vorbe goale și propagandă electorală, ar trebui să aibă în dosul lor proiecte discutate pe ambele maluri ale Prutului. Iar conceptul patriei-mame cu ideea adiacentă că Basarabia este apriori pământ românesc, adică al României, este dușmanul de moarte al Unirii. Nu mai există Basarabia, există statul Republica Moldova. Tânăra națiune moldovenească care îl populează, formată din diferite etnii, nu trebuie provocată cu diversiuni unioniste. Trebuie respectată și lăsată în pace pentru ca să se formeze și să-și găsească echilibrele interne. Numai după constituirea deplină a națiunii moldovenești, pe baza limbii române și a consensului civic, va fi posibil și un discurs serios despre Unire.

Iar după Unire curvele, bețivii, cerșetorii și toți ceilalți vor trăi ca-n sânul lui Avram. Ura!

44 commenti:

  1. In primul rand imi cer scuze in calitate de roman (25 % basarabean dupa bunica de pe tata) pentru penibila prestatie si neobrazare a concetateanului meu, dl. Banciu.
    In al doilea rand, in Moldova se discutabprea mult despre probleme care nu exista. In Ro moldovencele sunt considerate frumoase si istete, iar asa-zisa unire in actualul context este o aberatie ! Romania sustine Republica Moldova, iar istoria nu o poate schimba nimeni ! Ne vedem in UE.

    RispondiElimina
  2. O tara mare se conduce mai greu, se dezvolta mai greu si neuniform. Toate investitiile care au venit in Romania s-au oprit in jurul Bucurestiului si in Oltenia, apoi cate ceva a ajuns si in Banat si Transilvania. Judetele din Moldova au ramas cum au mai foat - cele mai sarace, in deosebi Vaslui si Botosani. Daca, doamne fereste, ne unim judetele basarabeni vor fi mai sarace si decat Vaslui si Botosani. Toti banii din afara vor trece prin mana Bucurestiului. Toate impozitele vor fi varsate la Bucuresti, Chisinaului, ca centru judetean, nu-i va ramane nici macar 7% din impozite, asa cum se roaga sa li se lase acum cei din Transilvania. Asta ne trebuie noua? - Avand statutul de TARA, STAT, de capitala, R.Moldova si Chisinaul se vor dezvolta mult mai repede decat orice judet sau centru judetean din Romania. Deja in 2014 vor fi reabilitate principale trasee ce leaga Chisinaul, Centru R.Moldova de Nord, Sud, Vest si Est. Mai raman drumurile ce leaga satele de centrele raionale, dar si aceasta problema poate fi rezolvata, apoi strazile, trotuarele din orase, orasele si sate si iluminarea lor. In cativa ani R.Moldova poate deveni de nerecunoscut, dar pana la terminarea ASOCIERII depline la standardele UE in toate domeniile se vor da bani si timp pentru 10 ani si, daca nu vor fi furati, ci folositi gospodareste - sa vedeti ce bombonica de tara-model pentru alte tari din Parteneriatul Estic poate deveni R.Moldova.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. 10 puncte pentru optimism. :)

      Elimina
    2. Judetele din Moldova DEJA sunt mai sarace decat Vaslui si Botosani, deci nu se schimba nimic.

      Elimina
  3. Cu tot respectul fata de autor,dar in esenta lui acest articol,cine intelege bineinteles,este o chemare directa la dezmembrarea statului Republica Moldova.Vorbind despre natiune,atunci,trebuie sa fim de acord, asa reese din viziunea autorului,ca in curand,atat gagauzii cat si altii pot sa-si formeze state independente.Tot asa trebuie sa procedam si in cazul Transnistriei. Adica sa recunoastem independenta ei. Daca dl V.Druta, recunoaste ca Basarabia a fost rupta de la sanul Patriei mama,atunci,aceasta mama este in drept sa-si recupereze acest teritoriu,prin toate mijloacele posibile,adica pe cale pasnica sau militara,fara sa mai ceara acordul bastinasilor,adica a basarabenilor sau daca vreti a moldovenilor. Republica Moldova nu cere acordul transnistrenilor cand doreste recuperarea acestui teritoriu pierdut de facto.Si nici termen de prescriptie in dreptul international nu exista.Dl Druta,cu buna sau rea stiinta, prin afirmatiile sale despre natiunea moldoveneasca,incearca sa evite un adevar incontestabil. In acest sens apare o simpla intrebare de ce natiune sunt romanii din cele 8 judete din Moldova din dreapta Prutului,care sunt vreo 5-6 milioane.Probabil si asa reesa din articol,ca tot de natiune moldoveneasca sunt.Si atunci noi basarabenii in numar de aprocsimativ 3 milioane decidem soarta unei natiuni moldovenesti in ansamblu.Scopul principal al articolului in cauza este acceptarea dezmembrarii statului RM. In rest celelalte situatii descrise in articol nu pot avea nici o relevanta.Nu poate fi vorba despre Unire.Trebuie sa fie clar pentru toata lumea,ca poate fi vorba numai despre recuperarea unui teritoriu pierdut.Unirea dintre doua state poate fi de exemplu intre Romania si Ucraina.Recunoasterea Republicii Moldova ca stat independent pe plan international trebuie privita prin prisma evitarii la inceput a unor eventuale varsari de sange.Mai mult nu poate avea nicio argumentare juridica. Recuperarea teritoriului in cauza, sau daca vreti puteti s-o numiti Unire, va avea loc fara acordul meu sau al dlui V.Druta.Pentru aceasta va fi nevoie de creaea unor conditii internationale favorabile. P.S. Sa-mi fie iertate greselile gramaticale.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Nu, domnule, moldovenii din România sunt români. Iar rușii și celelalte minorități din RM sunt moldoveni. Poate să pară stranie această clasificare, dar nu este. Aceasta e accepția modernă a națiunii: națiunea belgiană și națiunea austriacă există ca atare indiferent de limbile vorbite în interiorul acestor țări. Evreul italian este italian și în buletinul său de identitate la compartimentul Nazione scrie Italia, etnia sa nu e scrisă în buletin și nu interesează pe nimeni. Și în buletinele moldovenești scrie la fel: naționalitate - Republica Moldova. Tocmai de aceea, atunci când facem recensăminte, nu trebuie să le batem capul oamenilor cu prostii de tip „ce te consideri, român, moldovean, rus...”.

      Elimina
    2. Ce mentionati mai sus e vorba de CETATENIE si nicidecum de etnie/nationalitate. O natiune nu se limiteaza la hotarele unei tari. Natiunea formeaza statul, nu statul natiunea, si statul poate fi mono sau multinational. E o alta intrebare cetatenia, ca toti sunt cetateni aceluiasi stat e o chestie si nu trebuie confundata cu NATIONALITAEA persoanei.

      Elimina
    3. De crapai tu mai Ion pina a invata scrisu.
      "atunci,aceasta mama este in drept sa-si recupereze acest teritoriu,prin toate mijloacele posibile,adica pe cale pasnica sau militara,fara sa mai ceara acordul bastinasilor"
      Tu nu cumva te vezi mae si puternic? Ah da, frate mai mare....Da daca una intre ochi? Sunt mindru ca sunt moldovean, sunt frate de singe cu cel de peste prut din cealalta jumatate a Moldovei lui Stefan, si voi fi bun prieten cu orice roman care-mi va fi prieten la rindul lui si ma va respecta.
      Si despre istorie...Citi ani are Tara Moldovei de la descalecat si cati ani are statul Romin? Si cine e frate mai mare acum?

      Elimina
  4. e foarte prost acest articol, subiectiv si cu prea multe idei gresite

    RispondiElimina
  5. Interesat si foarte educativ pentru multa lume , daca l-ar citi, dar e prea lung, si e lucru stiut ca omul are timp pentru toate banalitatile da nu si cind vine vorba de citit . Pentru cei ce au studiat in Romania e foarte clar fie ceea ce spune NeDomnul de la televizor fie replica studentei de la Timisoara. Ne place sau nu cunt doua adevarur, e o realitate si prima , cruda si cit se poate de uricioasa , dar o realitate. In ceea ce priveste Unirea as zice ca deocamdata moldovenii sunt prea ocupati sa emigreze in Europa, America, Canada...caci tarisoara asta asa mica cum e a umplut lumea cu MOLDOVENI, si fiti atenti caci peste hotare nimeni nu ne confunda cu ROMANII: moldovenii sunt moldoveni si romanii sunt romanii. Noi de ce ni-am confunda?

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Foarte adevarat!!! si pentru ca sunt o moldoveanca si ma simt profund insultata de Domnul Druta as vrea sai aduc la cunostinta ca paduri fara uscaturi nu exista, insa ( fiind peste hotare de mai mult de 6 ani unde am foarte multi amici romani pe care ii stimez foarte mult) peste hotare cuvintul ,, romanca,, este sinonim cu cuvintul ,,curva,, ceea ce sincer nu e valid pentru moldovence, deci sa tragem concluzie...

      Elimina
    2. A vorbit moldevenca daca faceti filozo ramnei unite de ce nu va apeceta romnia

      Elimina
  6. Dar sunt curioasa daca emigrarea va continua in asa proportii , cu cine s-o mai face unirea asta? Cred ca inainte de a vorbi de orice altceva , trebuie de vorbit de problemele interne graveeeeeeeee ale Moldovei

    RispondiElimina
  7. Am citit, am înțeles. Aș vrea să știu :moldoveanul acesta de la Roma, are cumva cetățenie română și dacă da, pe ce bază a primit-o, nu cumva pe baza patriei mame? În rest, unire, destrămare...... Totul e la nivel de politică, nu la nivel de popor, ce vrea poporul..... Nu se va pune în practică niciodată

    RispondiElimina
  8. Acum sincer..,de unde sa stie saracul Francez,Italian,German etc.,ca hotul, cersetorul sau curva nu este din Romania?.Tiganii,Moldovenii,pana si Bulgarii prinsi cu magarii prin Europa spun raspicat ca sant...surprizaaa... ROMANI,si atunci e normal sa nu auzi decat de Romani cersetori,hoti,etc..,domnisoara Virginia Romanovici.

    RispondiElimina
  9. Cerscetori..curve..hoti..de cind e lumea si pamintul au fost si v-or fi unde nu ne v-om afla .Dar pot sa zic ca cetatenii republicii Moldova Sint respectati peste hotare..fie student sau lucrator..

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Nu e adevarat !!!!!!!!!!!!!!

      Elimina
    2. Nu sunt respectati deloc !!!

      Elimina
    3. Ba da, domnule, in SUA moldovenii din Republica Moldova sunt respectati pentru cunostintele lor bogate in matematica, stiinte si gandire logica. Iar eu o sa fac tot posibilul ca ei sa ne respecte pentru asta, si sa vada ca moldovenii sunt deasemenea ambitiosi, muncitori si pot obtine posturi foarte bine platite la corporatii mondiale.

      Da! Si mai ales le place americanilor faptul ca moldovenii sunt modesti, le place sa petreaca si sa se veseleasca in timpul liber, deci suntem super ca sa ne ai in companie.

      Asa ca o zi buna iti urez tie..

      Elimina
    4. Multumesc,dar din pacate nu pot sa va spun tot asa de Europa.Ea e plina de tarani din toata Moldova(esclusiv Chisinau),care fac de ras toata tara.Sunt foarte needucati! Timpurile s-o schimbat domnule.Dar cind intreb de unde esti,si spui ca esti din Moldova,nici nu dati siama ce dezamagire au.Credca demult ati plecat din tara si nustiti ce schimbari are popor.Mie imi pare tare rau,dar asta e adevar amar. Va doresc mult succes !!!

      Elimina
    5. Am trait si am lucrat in mai multe regiuni a Spaniei si pot sa spun ca aici moldovenii sint vazuti foarte bine. Da, am avut si eu un caz cind un spaniol din experienta sa cu un lucrator moldovan isi facuse impresie rea despre noi, dar uite ca au trecut de atunci vre-o 7 ani si fiind buni cunoscuti ne intilnim des si de cind ma cunoaste si-a schimbat radical parerea, ba chiar si s-a insurat cu o moldoveanca! In privinta articolului- nu ca sint deacord cu autorul, sint absolut deacord!!! bravo!

      Elimina
  10. eu am avut ocazia sa ajung in rep.moldova,la chisinau,si impresia mea a fost ca moldovenii care nu au trecut niciodata granita traiesc in lumea lor,iar cei pe care i-am intalnit nu aveau habar sa faca o paritate euro-leu moldovenesc,in schimb cei din romania,sunt versati,si au impresia ca ei fac legea la noi. pana si limba romana refuza sa vorbeasca,dar in schimb au pretentia sa se uneasca cu romania. uniti-va cu rusia,daca tot limba lor se vorbeste in tara voastra! cunosc si eu multe moldovence care se vand ieftin barbatilor in cluburi,pt un pahar de vodka,care fac videochat ca sa aiba de-o bucata de paine,care au performante la scoala,iar in viata de zi cu zi sunt aratate cu degetul pe strada!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. ...asa cum si romanii care nu au trecut niciodata granita si cei analfabeti, si cei care locuiesc in satele pierdute,unii care au trecut si granita :) traiesc si ei tot intr-o lume a lor, multi fara electricitate ...etc. si cum de draga Domn sau Doamna cunosti dumneata moldovencile astea multe de prin cluburi si care fac videochat???? Ai contribuit si dumneata la bucata de piine sau asa din auzite?...stiti ca oferta apare doar cind este cerere...si nu va e rusine sa faceti aceste afirmatii...caci cu fetele astea va duceti voi romanii, tati de copii, soti,...chear nu va dati seama ca afirmatiile astea va incrimineaza in mod direct si in primul rind pe voi insiva??? asa cum barbatii Europei aprofita de multele romance de pe strazile ei...un mare om intelept a zis: Moralistul e ca ochiul , ii vede pe altii da nu se vede pe sine.

      Elimina
    2. eu vobesc de chisinau,si nu de vreun sat departe de omenire. am cerut unei vanzatoare sa imi calculeze pretul unui produs in euro, si nici macar nu stia cum sa faca asta. sa lasam analfabetii, pt ca nu au ce cauta in discutiile noastre. si ca sa revenim la ale noastre, padure fara uscaturi nu exista, doar ca spre stupoarea dvstra am avut ocazia sa intalnesc multe femei din basarabia, ce par la prima vedere "mari doamne", dar cand ajungi sa le cunosti sa constati ca sunt femei ieftine, care au impresia ca datorita farmecului lor li se cuvine totul, si apoi sa afli ca se ocupa cu servicii murdare,nedemne de o femeie cu facultate,sau "invatata". degeaba aveti rezultate bune la facultate, daca nu dati 2 lei pe respectul de sine!

      Elimina
    3. nu cred ca categoria de femei despre care vorbiti Dumneavoastra apartine anume si numai moldovencilor, apartine oamenilor in general indiferent de sex, culoare, rasa, sau natie
      Si nu va zic si eu ca demult de foarte mult timp nu mi-a mai fost dat sa vad o vinzatoare , ba chear o simpla perosna sa faca socotelile fara calculator,... eu nu ma mai stupezi de nimic de foarte mult timp caci am avut onoarea si norocul sa traiesc in citeva state sa invat citeva limbi, sa cunosc si respect citeva culturi, si sa accept rinduielile societatilor ce m-au ospitat fara sa le judec...inclusiv cea romana...si mai ales m-am retinut din a judeca un popor pe baza exemplelor negative...si va sfatuiesc si pe Dumneavoastra sa invavati acest lucru...Omul se respecta pe sine doar prin respectul fata de altii..

      Elimina
  11. "Din multitudinea de voci românești care au comentat cazul Banciu iese pregnant în evidență că și intelectualii români, și oamenii de rând nu reușesc să înțeleagă și să respecte suveranitatea Republicii Moldova, care, așa săracă cum e, este o țară independentă"
    Care suveranitate si independenta dle. autor? Astazi v-ati nascut? De cand regiunea asta artificial formata, numita Rep. Moldova e independenta si suverana? In Transnistria ati fost? Daca da, atunci ati vazut ca e nevoie de trecut o frontiera cu o regiune separatista, unde e nevoie sa prezinti actul de identitate. Pai cum poate fi numit acest stat Rep. Moldova independent si suveran, cand are in componenta lui o regiune separatista condusa suta la suta direct de catre un alt stat - Federatia Rusa? Si maine poimaine sunt sanse sa se mai formeze inca o regiune alimentata de Rusia - Gagauzia. Atunci vreau sa vad de ce natiune moldoveneasca se va mai discuta. Tutusi sunt de-acord cu unele remarci ale dvs. precum ca pentru unire trebuie mai mult actionat si mai putin vorbit, atunci acest proiect va fi privit mai frumos din partea basarabenilor. Basarabeanul a fost invatat de rus ca romanul e tigan, e un burghez care-ti vrea pamantul. Rusul treaba si-a facut-o, l-a zombat pe basarbean, la indobitocit intr-atat, incat si astazi la fel cam crede. Acum din pacate romanului ii revine munca mai grea, de a demonstra fratelui de peste Prut ca nu e asa.

    RispondiElimina
  12. Interesant articol si mai interesant este modul in care se acorda atat de multa importanta unei emisiuni care este prin definitie pamflet.
    Tot interesanta este ca se afirma ca "se vorbeste de unire" doar de o singura parte. Oare stie cineva ce se discuta "acolo intre ei"? Nu. Dar asa ne place sa ne victimizam.
    Si ar mai fi interesant un lucru, Maria! Maria! cu ce pasaport ai plecat in strainatate, ca prea multe "sfinte" sunt romance - asta ca element de dictionar, dupa cum am sesizat. Oricum rautatea si subiectivismul este in floare.
    Oare se mai intreaba cineva "de ce este coada la obtinerea cetateniei romane in Chisinau si in alte localitati"? nu pentru ca raspunsul este simplu, pentru accesul liber prin Europa. Dar asta nu cred ca mai conteaza de vreme ce o natie intreaga se inflameaza la vorbele unui prost la o emisiune de pamflet, si, parca nu este de ajuns. Il mai identifica pe individ cu Romania si cu romanii. Ar mai fi multe de invatat si de inteles, dar nu cred ca are rost. Directia a fost deja data. Este subiectiva, partinica si dura, pentru cine? sau din cauza cui? unui individ care nu prea are audienta.
    Toate cele bune, tuturor.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. La fel cum romanii i-i identifica pe moldoveni cu ''curvele'' si ''betivii'', un individ care ''nu avea'' audienta de acum incolo o sa aiba caci si-a facut o publicitate care a placut multora...a gasit un mod ca sa iasa din anonimat,,,scandalurile sunt ca mierea ; atrag muste da si albini.:)

      Elimina
  13. Imi pare foarte rau de Atentia acordata unei emisiuni care nu reflecta adevarul in vre-un fel, cu un personaj pus in capul ei este doar pentru incita rating-ul postului TV. Acest zvon a scos la iveala in schimb mai multe realitati individuale. Realitatea istorica in schimb nu are hotare, este incontestabila, nu poate fi despicata si nici individualizata.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Mai multe ralitati individuale fac o realitate colectiva, istoria se scrie in fiecare zi si este foarte contestabila caci este scrisa de catre invingatori si nu de cei invinsi, si are doua fete , ba citeodata si mai mult de doua.
      Nu e un ''zvon'' ci un adevar transmis in direct cu martori..:) de catre un post de TV care probabil traieste din scandaluri. Dar DA ai dreptate i s-a acordat prea multa importanta si atentie...asa omu s-o simptit si el important odata in viata lui

      Elimina
  14. Parte I
    Eu fac parte, probabil, ca multi din cei care au comentat sau care au citit acest articol fara sa-l comenteze, din prima generatie de "curve" care au ajuns la studii intr-un Bucuresti proaspat ciuruit de gloantele revolutiei. Am trecut prin toate fazele evenimentului istoric: comisia de admitere (pe criterii "folclorice" si usor discretionale, atat cit sede bine sa fi fost o comisie la acel moment istoric), marea adunarea cu discursul de rigoare a presedintelui in PMA si promisiunea "smulsa" din gurile noastre ca ne vom intoarce ca "tara ne va asteapta" ; lacrimile rudelor la gara de marfuri de la Muncesti; trenurile "groaznicei veselii", cel moldovenesc pana la Ungheni si cel romanesc mai departe; sosirea in Gara de Nord cu cladirile din jur negre de timp si de regim auster, garofitele din mainile reprezentantilor Ligii Studentilor a lui Marian Munteanu. Noua, ametiti de o noapte de nesomn, usor euforici de mancarea si bautura pusa cu grija de parinti, suficienta cat sa acopere o distanta in tren spre vre-un Gulag siberian si bancurile povestite toata noaptea, Guvernul Romaniei ne-a facut cel mai frumos cadou pe care o tara o putea face altui stat. Nu stiu cit de gandita, cat de constienta, care au fost preturile suportate (imi pot imagina ca au fost enorme), dar a fost cel mai frumos cadou pe care noi generatia anilor 70 si cele ulterioare am primit-o vreodata. Nu stiu cate state moderne ar prelua asupra lor costurile si cheluielile dedicate noua, care nici macar nu ne-am dat osteneala sa le constientizam si eventual sa le restituim societatii romane, care nu ne-a cerut nimic. Eu nu pot decat sa-i multumesc acelui „frate” care poate „se vrea mai mare” de cadoul pe care mi l-a facut din putinul care l-a avut, cadou care m-a ajutat, cu tot ce a fost bine si rau, sa fiu ceea ce sunt acum . Au urmat cinci ani de studii si alti 2, am trecut si aici, impreuna cu statul roman care cu siguranta, s-a vazut depasit de amploarea evenimentului, prin tot ce se putea trece: acte pierdute, prima cazarea la unitatea militara; a doua cazare definitiva la camin de unde veneau scosi in fata noastra studenti romani proaspat imposesati si imediat deposedati de ea; geamurile si usile sparte de catre deposedati; mancarea gratuita de la cantina din Regie;
    Urmeaza

    RispondiElimina
  15. Parte II
    transport urban si interurban gratuit (ca la Maiacovskii,era suficient sa scoti din buzunarul pantalonului pasaportul rosu); profesori nauciti de limba noastra pitoreasca, coatele date de unii basarabeni in timpul lectiilor (mai, da shio zis?); decizia unor atenee de a crea curs pregatitor de limba romana; totala sau impartiala nepregatire, in unele cazuri, a basarabenilor cu zece ani de scoala de a intelege notiuni de liceu de la care pornea explicatia profesorilor, jegosenia sufleteasca a unor profesori si colegi romani; sarcinile unor fete de la anul intai si betiile rasunatoare a unor colegi basarabeni; mica bisnita justificata de o mare cererea interna si de interes personal; un mare fotbalist roman din anii'90 ratacit pe holurile caminului in cautare de "Fete frumoasa basarabence" ; intrebarile eterne de ce continuam sa vorbim rusa acum ca sintem liberi; dar mai presus de toate, ca un laitmotiv al anilor '90 imi va ramane intrebarea lor:" mai, da voi de ce nu ati vrut sa va uniti cu noi?" si raspunsul nostru defensiv: "da nimeni nu ne-a cerut". Au trecut multi ani de atunci, nu stiu daca haina purtata (vorba autorului) s-a facut una cu mine, nu stiu daca am uitat "sangele meu varsat" pe altarul "unirii prin suflet si grai" (si „trup” cum spuneau gurile glumete), dar dupa ani de zile in care incerc sa port pe umeri o alta "haina", deloc mai usoara si comoda si deseori meschina, cred ca se da prea mare importanta unei fraze spuse de Basescu (nu l-am "trait" politic si nu l-am votat vreo data), o fraza a carei semnificatie o vom intelege probabil peste ceva timp si intr-un context geo-economic divers fata de cel de acum. Dl. Leanca a dat un raspuns diplomatic (si nu conteaza unde a fost Dumnealui scolit - diplomatia e o arta pusa in slujba circumstantelor pe care o natiune le traieste). Nu vad nimic ofensiv si tragic in ce a zis Basescu "....cu gandul ca, poate, vreodata, ne vom uni..." . "Poate, vreodata vom fi impreuna" o spun des acei iubiti care stiu ca relatia nu mai are viitor, stiu ca a venit momentul de despartire, si simt ca momentul cere o vorba "de greutate", chiar daca celalalt, in fond si la urma urmei, deja nu-l mai iubeste sau chiar nu l-a iubit niciodata...

    RispondiElimina
  16. Foarte frumos, Cătălina. România a procedat și procedează fără îndoială frumos cu moldovenii noștri. Banciu nu contează. Dar dacă a venit vorba, anumite lucruri trebuie limpezite. Ceea ce subsemnatul a și încercat, cu voie bună, să facă.

    RispondiElimina
  17. Dar oameni buni va pare corect sa-i punem pe toti intr-o galeata? sau cine suntem noi sa judecam o curva un betiv, sau un cersetor...nu e bine sa generalizam, numai oamenii foarte limitati in cultura si in cunostinte generalizeaza, si eu fac parte din cei care au mers la studii in Romania in anii ' 90, si o sa-i fiu recunoscator Statului Roman toata viata, asa cum voi fi recunascatoare si tarii mele, pentruca m-a invatat gratis, nu mi-e usor sa uit acei colegi romani ce ne numeau ''moldoveni prosti'' asa cum nu mi-e usor sa uit nici toate stricaciunile pe care le faceau studentii moldoveni prin camine, la facultati...dar imi aduc aminte cu mare drag acei oameni care ni-au primit si ni-au ajuat inconditionat, care ni-au respectat si au incercat sa ne puie la dispozitie tot ceea ce aveau mai bun si sa ne creieze conditii pentru a putea studia, si-mi pare nespus de rau pentru ca multi conationali ai miei nu au stiut sa aprofite de asa o ocazie...

    RispondiElimina
  18. Basarabia este Romania...indiferent daca ii convine sau nu Chisinaului,timpul va rezolva si problema unirii.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Istoria contemporană ne arată că timpul rezolvă problema unirii prin noi dez-uniri. Aş zice "să ne ferească Dumnezeu de aşa o calomnie ce ne-ar face să ne mai unim o dată" . România Mare este un vis "imperialist" , ca democraţie cred că nu ar ţine

      Elimina
  19. Deci , ce pot sa spun ... Sunt de ceva ani in RO , parca vorbesc o limba in care ne intelegem , dar totusi suntem diferiti . Am prieteni care in momentele grele mi-au sarit in ajutor , si din punctul asta de vedere am mare respect fata de ei . Istoria nu iarta . Mai sus am citit de anii 1940 , k rusul a furat asa zisa Basarabie ... Nu este adevarat , rusul a incercat si RO a cedat ... Ne-ati lasat 1940 , apoi si 1944 ati dat bir cu fugitii... Poate ca pe viitor cine stie poate va fi o asa zisa unire cu o asa zisa Basarabie ceea ce nu cred. Cat ne straduim noi sa devenim romani cu limba si cetatenie din punct de vedere a diplomatiei, tot suntem rusi inviziunea cetatenilor din RO . Cat am fost prin Europa ( si am fost de foarte multe oriadica am stat si periode bune) , vreau sa spun k cersetori romani erau cat duce trenul , unul din rep.Moldova nu am vazut sa umble cu cersitul . Eu parca ma dadeam un pic cu ideile astea de romanism , dar dupa incidentele astea cu frenciu asta vreau sa zic ca mie personal nu-mi arde de o asa zisa unire . Decat sa fiu considerat roman de maina a doua mai bine raman moldovean de maina intaia in rep.Moldova

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Acest mesaj e o mostra a mentalitatii locuitorilor RM din cauza spalarii pe creier la care au fost supusi acerb o mare perioada de timp.
      Incerc sa argumentez:
      1. Ruslan dupa mult timp de aflare in Ro, ca si alti fosti locuitori ai RM in Ro, se simte diferit. Oare de ce e alimentat acest sentiment daca nu de prelucrarea ideologica bolsevica? In Canada basarabenii nu simt asta - se acomodeaza repejor, trec peste toate piedicile, greutatile, peste diferente si fac tot posibilul ca sa se naturalizeze si sa devina canadieni buni, nemaivorbind de copiii lor. Uite ca in Ro basarabeanul se tine darz, cauta diferente, lacune, stramba din nas - intr-un cuvant, se simte complexat si, ca urmare, are o atitudine dusmanoasa fata de romani. Pt ca "ostilitate si dusmanie fata de ce e romanesc" e atitudinea lui Ruslan, recunoaste el asta sau nu.
      Cat despre cersetorii din EU e cunoscut ca s tigani si nu romani. Cum si de ce a fost adusa si extinsa tiganimea in Ro - asta pe Ruslan nu-l intereseaza. El e multumit sa vada varful aisbergului si sa-si satisfaca complexele impuse. E alegerea lui, n-ai ce-i face...

      Elimina
  20. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

    RispondiElimina
  21. istoria e istorie! dar cu ce ne-au ajutat Rominii (din Rominia) dupa dezmembrarea URSS-lui? practic cu nimic...Straniu ca asa problema a unirii se pune abia acum dupa ani si ani cind ne-au lasat in voia soartei! Mah

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Cei care ne vor bine cetăţenilor Republicii Moldova să ne lase în pace să ne formăm singuri viitorul. Pentru redobîndirea cetăţeniei române mulţumim "patriei-mamă". Dacă şi să o acceptăm ca mamă, apoi s-a făcut demult o "nuntă" organizată fără să fim înrtebaţi de ceva. Aşa că suntem pe cont propriu acum. Iar privitor la naţiuni să nu deschidem paranteze, că şi aşa pe acet teritoriu au trăit diferite etnii. Iar Kremlinul atît de bine ne-a aranjat lucrurile în ţară, că nici doar o mişcare nazistă nu ne-ar putea aduna într-un curent bine definit. Iar elementele sociale, ce le numim uscături sunt, de fapt, celule vii bolnave, care pot avea culori văzute de unii, şi incolore - percepute de alţii. Trebuie de scuipat pe politică şi să pornim de la faptul că avem mizerie în suflet şi în toate domeniile şi să pornim cu curăţenia proprie şi în jurul fiecăruia. Ne uneşte doar faptul că dorim cu toţii să trăim mai bine, iar restul ne dezbină la multe nivelele. Dacă s-ar organiza bne infrastructura , am trăi toţi în Moldova mai bine. Sunt avantaje în faptul că ţara e mică. Corupţia e problema mare a tuturor şi să fim atenţi la caşcavalul gratis, că o să ne coste mult pe urmă...

      Elimina
  22. bai omule care ai scris mi-ai placut.
    da sunteti o natiune de aceeasi limba
    cu natiunea romaneasca. corect.
    irlandezii vorbesc engleza dar sunt irlandezi.nu au fost si nu vor fi altceva.
    moldovenii nu au cunoscut niciodata
    identitatea valaha. deaicea pleaca totul

    RispondiElimina
  23. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

    RispondiElimina