Visualizzazioni totali

lunedì 4 novembre 2013

HAI, MOLDOVA, ÎN EUROPA!Duminică, 3 noiembrie 2013, Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a fost plină de lume, de drapele și de lozinci. O sută de mii de persoane, venite din capitală și din toată republica, au participat la un miting grandios în susținerea integrării europene a Republicii Moldova. Această acțiune politică este răspunsul răspicat dat de  guvernare opoziției comuniste care face propagandă pentru uniunea euroasiatică. Noi, zice cu alte cuvinte guvernarea, suntem tari: ne susține poporul și ne susține Uniunea Europeană, suntem unicii care aducem în țară banii pentru drumurile noi, pentru școlile și grădinițele de copii renovate, pentru conductele de apă potabilă, canalizare și gaze. Și noi vă oferim un viitor prosper în Uniunea Europeană.  Noi, prin urmare, merităm încrederea poporului la alegerile parlamentare din 2014.

Este evident, partidele de la guvernare au avut mare nevoie de acest miting. Și pentru că organizatorii știau perfect cât de marea e lehamitea moldovenilor pentru politică, nu s-au lăsat în nădejdea că aceștia vor alerga la miting din nestăvilite impulsuri lăuntrice. Șefii de partid de la Chișinău știau că oamenii noștri într-o duminică frumoasă de toamnă găsesc o mulțime de lucruri de făcut: de pus curechiul la murat, de plantat usturoiul, de dus în ospeție la nănașul și câte și mai câte. De aceea au făcut puternice presiuni asupra bugetarilor în primul rând, luându-i pe unde cu binișorul pe unde cu zburlita, au promis la fiecare om câte 50 de lei și un prânz cald la Chișinău, au organizat transportul și… și s-au rugat să nu plouă pe 3 noiembrie. Cel de sus i-a auzit. A fost o zi caldă cu cer senin.


Mitingul a debutat prin intonarea Imnului Național. Nu, nu a fost difuzată din boxe o banală înscriere, a ieșit pe scenă însăși Valentina Naforniță, o celebră soprană care concertează cu succes pe marile scene ale lumii. Și liderii Alianței au acompaniat-o.

 După care Președintele Moldovei Nicolae Timofti a vorbit, pe înțelesul oamenilor, despre steaua noastră:De-a lungul ultimilor 25 de ani, ne-am adunat aici în PMAN, aici ne-am exprimat dorinţa de a ne constitui şi de a ne construi singuri viitorul, am decis să vorbim şi să scriem în limba noastră. Azi ne-am adunat pentru a confirma legământul pe care l-am dat, că R.Moldova e o ţară europeană. În ultimele două decenii am irosit destul timp în experimente şi iluzii, dar nu mai putem oscila în două direcţii,  trebuie să credem în şansa şi steaua noastră, avem exemplul multor naţiuni care s-au ridicat din cenuşă, Germania, România…

Integrarea europeană e o şansă pentru a construi o societate care să aibă viziune, este vorba despre modernizarea şi civilizarea ţării. Să începem fiecare de la sine, de la strada şi casa noastră, să aducem valorile europene acasă, să ne vindecăm de bolile care ne ţin pe loc: corupţia la orice nivel şi alte vicii. Avem nevoie de un efort consolidat al tuturor, de implicare în numeroasele proiecte care au fost lansate în diverse domenii. Peste trei săptămâni, la Vilnius, vom primi un nou semnal de încredere din partea UE şi va trebui să muncim mai mult pentru a ne alinea la standardele comunitare. Sunt sigur că avem puterea să realizăm aceste angajamente…
Moldova aparţine Europei.  Hai, Moldova, în Europa!”

Au urmat Lupu, președintele Partidului Democrat, și Filat, președintele Partidului Liberal Democrat. Oratori slabi, aceștia au fost lamentabili. Lupu, bărbat înalt și impozant,  2 metri de falsitate pură, a vorbit cu pompă retoricească și a făcut abuz de „dragii mei”. Filat, mândru de isprava adunării naționale din fața sa, și-a permis să amenințe în glumă, cu reminiscențe din Costache Negruzzi, Europa:    Chiar dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem și noi vă iubim.” E bine că nu a amenințat că ne vom integra în Europa „cu voia sau fără voia voastră” și că moldovenii vor ajunge să dea cailor ovăz din pristolul de la Roma, ca Baiazid.

A mai luat cuvântul poetul Ion Hadârcă, președintele primei Mari Adunări Naționale a moldovenilor din 27 august 1989. Neschimbat, poetul care a exaltat suferința excepțională a moldovenilor în istorie a reluat romanticul refren al Neamului. Dar a spus și cuvinte grave, adevărate: Cu fiecare parcelă lucrată, cu fiecare lege europeană adoptată, noi ne construim Europa acasă.” Parcela din discursul poetului face aluzie la multele pământuri abandonate din țara noastră.

Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor, romantic și el, a spus:  Să demonstrăm că nu veneticii ne pot conduce, dar că suntem o națiune cultă. Această dată va intra în istorie ca un nou început. Șansa noastră se află în mâinile noastre”. Să sperăm că, intrând în Uniunea Europeană și văzând mai mulți „venetici”europeni pe meleagurile moldovene, scriitorii noștri vor învăța că nu e bine să promovezi ura viscerală împotriva „veneticilor”.

La miting au mai ținut cuvântări profesori, reprezentanți ai minorităților naționale, primari, studenți; au fost spuse cuvinte de speranță și susținere a cursului pro-european. Lumea a votat, unanim, o declarație. Nu au avut loc incidente. A urmat un concert, oamenii s-au prins în hore.

Asta e. „Questa è la storia della vacca Vittoria: morta la vacca, finita la storia.” Și, odată sfârșit mitingul, oamenii mers-au liniștiți acasă. Tutto bene? Nu, pentru că mulți moldoveni au rămas consternați, derutați în fața unei dileme insurmontabile. Pe de o parte, ticăloșia puterii care a tratat cetățenii într-o manieră sovietică imperdonabilă. Pe de altă parte, noblețea idealului european în numele căruia a fost comisă samavolnicia puterii. Și delicatețea situației, echilibrul precar, care, pentru a se menține, cere victorii ale forțelor așa zis progresiste asupra obscurilor comuniști. Grea dilema. Unii au rezolvat-o ieșind la miting. Alții l-au boicotat.


Iar Diaspora a susținut guvernul. Mesaje de susținere din străinătate au fost proiectate pe ecrane în fața participanților la miting. Într-adevăr, să nu fim prea dilematici. Să facem mai întâi ce trebuie. Cu guvernanții ne răfuim mai târziu.


Nessun commento:

Posta un commento