Visualizzazioni totali

domenica 29 luglio 2012

MINISTERUL DIASPOREI


 AM EU SINGUR GRIJĂ DE MINE!

Secretara Ministerului
Dorin Dușciac, un emigrant moldovean din Franța, și alți câțiva confrați de emigrație promovează de la un timp, cu multă tenacitate, ideea unui Minister al Diasporei. Care, în numele Țării Moldovei, ar avea o grijă părintească de fiii ei rătăciți prin lume, i-ar ajuta să-și păstreze scumpa identitate națională, ar urmări ce fac copiii lor abandonați care și pe unde și i-ar povățui mai ales cum să-și cheltuiască banii.

E o idee frumoasă. Numai că mă enervează cumplit!

Îmi cer din start iertare că încep să vorbesc cam răstit.

De identitatea mea culturală și lingvistică, de mine însumi, de familia mea, de rudele mele din Moldova, de banii mei – am grijă eu singur. Nu am nevoie de grija părintească a Ministerului Diasporei. Nu suport ca eu să muncesc în sudoarea frunții în străinătate, iar Ministerul Diasporei și funcționarii lui să aibă grijă de mine de la Chișinău. Nu suport ca eu să muncesc în frig, iar ei să-și încălzească fundurile pe caloriferele fierbinți în cabinetele Ministerului Diasporei. Nu suport ca eu să muncesc sub soarele lunii iulie, iar ei să facă planuri privitoare la mine în cabinetele cu aer condiționat ale Ministerului Diasporei. Nu vreau ca Ministrul Diasporei și funcționarii Ministerului Diasporei să fie plătiți, pentru că au grijă de mine, 8 ore pe zi, 26 de zile pe lună, 12 luni pe an. Nu vreau!

2 commenti:

  1. Am doar 2 intrebari si o sugestie.

    1. Ati avut vreodata, cu adevarat, nevoie de sustinerea Republicii Moldova, ca emigrant? Ma refer la cazuri precum: imposibilitatea de a gasi un loc de munca la bastina, decesul unei rude in Italia, caz de boala incurabila, arest, accident rutier etc, etc. Este usor sa prezinti digresiuni si divagatii(vezi DEX) cand esti tanar, sanatos, bine aranjat, iar toti ceilalti (mai saraci, mai putin sanatosi si de loc bine aranjati) iti par niste neispraviti...
    2. V-ati gandit vreodata la Diaspora in ansamblu, depasindu-va propirul Ego? Va sugerez sa va opriti din exagerarea importantei propriei persoane si sa va ganditi (macar pentru un minut) la situatia privind migratia inimaginabila a populatiei Republicii Moldova ca un om de stat, care raspunde in fata viitoarelor generatii de viitorul acestui stat... Ce vedeti acolo peste 5, 10, 15 ani?
    3. Daca nu aveti nicio idee nici dupa acest exercitiu intelectual, mai bine mergeti la un film, la un concert, la o seara cu placinte, tot mai mult folos decat sa va pierdeti trimpul in internet.
    Cu urari de sanatate, prosperitate si viata lunga, plina de voie buna si belsug pentru dvs si familia dvs, oriunde s-ar afla...

    Dorin Dusceac, printre altele, e unul din cei care au ce oferi si nu cere nimic... Astfel de oameni trebuie apreciati.
    Daca nu stii sa apreciezi pe altii, sa nu astepti sa fii apreciat, la randul tau...

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dorin Dusciac nu e convingator, l-am ascultat. Ceea ce tine de primul punct, locul de munca la bastina - ce o sa faca ministerul? va zice, scrie un cv, du-te acolo si acolo, dar ma duc si fara ei; deces, boala, accident - sa se gandeasca ambasada, si ce mai e? Dusciac poate e bravo, dar in birocratii moldoveni nu am nici cea mai mica incredere!

      Elimina