Visualizzazioni totali

lunedì 25 giugno 2012

MOLDOVA MEA SĂLBATICĂ



Mi-am luat concediu și am plecat în Moldova. Am ajuns acasă noaptea. M-a întâlnit un oribil miriapod, de care nu văzusem mai înainte. Sta nemișcat într-un ungher. „Eu mă tem”, a zis soția. „Lasă-l acolo, ești prea mare ca să te mănânce”. Ne-am culcat și am dormit într-o liniște neobișnuită, fără zgomotul de mașini al Romei, doar cu țârâitul slab al unor greieri depărtați.
Ne-am descoperit gospodăria a doua zi dimineața. Casa era asediată de sălbatici – plante, animale, insecte fel de fel. Liane sălbatice pe gardul care stă să se prăvale. O aricioaică sălbatică și-a făcut cuib în sarai și a fătat ariciori sălbatici. Pe crengile nucului observ uimit și emoționat cum saltă o veveriță sălbatică. Printre tufele de zmeură se furișează sălbatic un șarpe lung. Gardul de sârmă de după casă a fost ocupat de o tufă de vie anterior tăiată, care a crescut din nou și s-a încăpățânat cu sălbăticie să umple gardul cu sute de struguri. Mi se va confirma ceva mai târziu că într-adevăr, animale, păsări și insecte necunoscute mai înainte în perimetrul satelor și-au făcut apariția peste tot, ca urmare a faptului că omul și-a slăbit presiunea asupra mediului. Se vorbește chiar și de lupi. Iar miriapodul de pe peretele casei mele e oaspetele obișnuit și al altor consăteni. Am rămas încântat să descopăr această renaștere a naturii.

În zilele următoare, ca să lupt cu jungla sălbatică în plină expansiune, m-am înarmat cu o sapă, un topor, un fierăstrău, o seceră și o coasă. Am lovit sălbatic în pălămidă, lobodă, știr, pir și volbură. Am tăiat cu furie, sub soarele arzător, copaci uscați, crengi care creșteau peste casă, arțari tătărești care se băgau cu obrăznicie în gard, trandafiri sălbătăciți. Am făcut ruguri de gunoaie și crengi. Am privit cu o poftă sălbatică la focul sălbatic care devora iarba și crengile.

Apoi am mâncat. Am savurat căpșunile grădinii mele, pe care le cultivasem cu slabe rezultate mai înainte, dar care acum, în libertatea sălbăticiei, se răspândiseră prin vie, pe sub gard, pe sub copaci și acum mă îmbiau cu ciucurii lor roșii și aromați. Unele căpșuni se uscaseră deja pe jumătate, fără să se strice; erau cele mai bune. Lângă gard am descoperit că de la vecin au emigrat în grădina mea niște căpșuni de alt soi, foarte bune și ele. Le-am mâncat fără nicio urmă de discriminare. Am mâncat cireșe, negre, zemoase, direct din copac. Vișinele erau de mai multe soiuri, cele altoite care-s și mai mășcate și mai dulci, apoi cele sălbatice, mai acre și mai mărunte. Le-am preferat pe cele sălbatice, de la drum, dinspre soare; cu toate că erau mai prăfuite, așa răscoapte și semiuscate cum erau unele, îmi părea că au un gust sublim. Sublim? Da, poate de aceea că îmi aminteau de vișinele copilăriei. Am mai mâncat în mari cantități și cu o poftă sălbatică ceapă și usturoi proaspăt. Știe cineva cât e de bună fasolea cu ceapă crudă și cârnații cu usturoi crud? Ceapa și usturoiul sunt pentru mine condițiile indispensabile ale apariției vieții pe planeta Terra, treaba voastră dacă nu mă credeți.

Am mers apoi la casa fiicei mele. Copiii ei, adică nepoții mei, au mai crescut. Se joacă în drum, țipă cât îi ține gura la alți puradei ca și dânșii. Plăcerea lor cea mare e să-i plimb cu mașina. Le-o fac, îi duc dimineața la grădiniță, îi duc la Nistru. Mergem printre lanuri de grâne, intrăm în pădure, o căprioară sălbatică ne trece drumul, iar copiii țipă sălbatic. Lăsăm nu departe de casa pădurarului trei mâțișori luați de acasă, din cei patru fătați de mâță astă primăvară. Îi amăgesc pe nepoți că, imediat cum va auzi mieunatul mâțișorilor, pădurarul va veni să le dea o farfurioară cu lapte și niște oase de iepure sălbatic. Nu prea mă cred, dar nu se îngrijorează prea tare, oricum la primăvară mâța fată din nou. Dar a doua zi Providența ne pedepsește. Pe când nepoții se joacă în drum, în fața lor oprește o mașină. „Măi băiețele, ia vino-ncoace. Vrei un cățeluș? Uite ce-i frumos!..” Ha, cum să nu vreie? Îl ia și fuge repede în ogradă, iar mașina dispare. Cățelușul are o culoare incertă și latră violent. Îl cert pe nepot pentru isprava de a fi adăugat un al treilea câine în gospodărie. „Și amu ce să facem cu cățelul?” „Amu du-te și-i adă o farfurie cu lapte.”

În unele zile mai ies prin sat. Satul e cam părăsit. Cu toate că a fost în mare parte gazificat și s-a tras și apă curentă. Școala, care de fapt este liceu, e în bună ordine. Grădinița funcționează. Se bea mult, mor mulți de ciroză sau cancer. Dar se nasc alții în loc, pentru ca pe cărarea la bar să nu crească iarbă niciodată. Dar trendul preferințelor băutorilor s-a schimbat: dacă înainte se bea mai mult vin, acum la putere e berea. Și vodca. Aud istoria a două școlărițe prietene, cu părinți la muncă peste hotare, care au vrut să-și pună capăt zilelor în aceeași zi. Una din ele a scris și un mic testament: să mă înmormântați alături de prietena mea. Dar o prietenă a renunțat să se mai sinucidă, și cealaltă a fost înmormântată singură. Mă întâlnesc cu moldoveni fugiți din Italia după recentul cutremur. Îmi povestesc cum, după frica trasă, nu reușeau mai multe zile să doarmă în casă, se culcau afară sub cerul liber. Aud istoria Natașei, o tânără femeie măritată care se mai și prostituează. Cu știrea bărbatului. Ion o privește lung și trist pe Natașa, când aceasta iese pe poartă ca să se ducă la clienții ei. Clienții, când vin s-o găsească acasă, în lipsa bărbatului, se poartă frumos cu copiii Natașei, le cumpără bomboane și înghețată de la barul de alături.

În alte zile am gonit mașina cu o frenezie sălbatică. Am dat de drumuri de asfalt linse, pe care se putea merge cu 120 km la oră, dar și de lungi porțiuni de șosea care reprezentau un dezastru, cu gropi și șanțuri. Anvelopele de la roțile din față au făcut „bolfe” și a trebuit să le schimb.

Am fost de mai multe ori la Chișinău, pe care l-am găsit cufundat în aroma florilor de tei. Acești copaci eminescieni pare că răspândesc în aer o poezie sublimă, atenuând un pic sălbăticia capitalistă a Chișinăului. Care are un trafic foarte nervos, un comerț stradal sălbatic, o dezvoltare susținută. Pe străzi poți vedea exemple curioase de publicitate, cum ar fi „Internet ca lumea” ori „Iute credit”, iar pe pereți sloganuri ca „Basarabia – pământ românesc” ori „România – pământ moldovenesc”. M-a impresionat orășelul sportiv din Piața Marii Adunări Naționale, organizat pentru durata campionatului mondial de fotbal, cu ecrane imense de pe care poate fi urmărită transmisiunea în direct a meciurilor, cu o capacitate de 10000 de locuri, inclusiv două mii de locuri la mesuțe.

Apoi am vorbit cu profesori de română despre meseria mea de altă dată. Mi-au povestit despre imensul stres al bac-ului. Despre corupția din palierele superioare ale sistemului de învățământ. Corupția, combinată cu sistemul complicat de apreciere, bazat pe calcule și baremuri, dă șanse majore feciorilor de bani gata pe de o parte și, pe de alta, îl lipsește de orice importanță pe profesorul concret care i-a dat carte elevului. Profesorul, cel care cunoaște cel mai bine cu ce respiră fiecare din elevii săi, cel care nu poate fi înșelat cu vreun șiretlic tehnic al elevului, cel care își poate da seama de întâmplătorul rezultat slab al elevului, el, profesorul, este exclus de la aprecierea finală a propriilor săi elevi, nu poate să-și asume nici meritele, nici insuccesele acestora. Nu, mi-am zis, în școala aceasta sălbatică eu nu vreau să mă mai întorc. Poate greșesc. Poate că anume sălbăticia e ceea ce-mi place cu adevărat. „De când ai venit în Moldova, ai o lumină nouă în ochi”, mi-a zis soția. Pe 22 iunie am revenit la Roma. 

2 commenti:

  1. Mie mi se pare un pic trista plimbarea aceasta,acasa...E drept,iti vin amintiri,stai o saptamina cu amintirile! dar dupa aceia redevii realist si te infurii ca "acasa"e ca acum 100 de ani,oamenii nu au vointa sa evolueze,incepi sa faci repede comparatie cum e la "tara" in tara ta si cum e la "tara"in alte tari...te doare sufletul.

    RispondiElimina
  2. Nu știu persoane care nu ar fi dezamăgite la întoarcere, ceea ce ar trebui să ne pună pe gănduri.

    RispondiElimina