Sub acest generic s-a desfășurat în ziua de duminică, 29 aprilie, la Fiera di Roma, expoziția produselor moldovenești, eveniment organizat cu concursul Ambasadei Republicii Moldova la Roma și al Asociației A.N.I.M.I. (Associazione Nazionale Immigrati Moldavi in Italia). Promotori energici ai expoziției au fost Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Moldova în Italia Aurel Băieșu, și Președinta Asociației A.N.I.M.I. doamna Marina Negară.
Pavilionul nr.4 a fost deci ocupat de o bogată expoziție de covoare a societății Moldabela. Au fost prezenți de asemenea meșteri populari care au expus ceramică, suvenire, costume populare, pictori cu variate tablouri. Un compartiment aparte l-au prezentat vinurile moldovenești. A fost expusă o colecție de vinuri și șampanie a celebrei firme Cricova. Vinăria Țiganca, de la Cantemir, a propus vinuri și în vânzare. Și-a expus producția întreprinderea de produse de panificație „Franzeluța” de la Chișinău. Vizitatorii au avut posibilitatea să guste din bucatele noastre naționale, mămăliguța, sarmalele.
Afluxul moldovenilor de la Roma a fost considerabil. Organizatorii au avut fericita idee de a ne facilita intrarea pe gratis pe teritoriul expoziției. Și lumea a venit, folosind prilejul și pentru a comunica un pic în limba maternă, pentru a avea iluzia că respiri aerul patriei.
Merg printre lume și caut și eu un capăt de vorbă. Iat-o pe Tatiana Nogailîc de la asociația „Assomoldave”, care îi ia un interviu unui pictor, apoi împarte exemplare din „Ghidul Moldovenilor în Italia”, ediția a doua. Ne salutăm, îmi spune că erorile din prima ediție nu mai apar în ediția a doua.
Iată-i pe soții Vitalie și Tatiana Ciobanu, de la asociația culturală „Dacia”, cu care fac schimb de noutăți. Vitalie o laudă pe Marina Negară, de la „A.N.I.M.I.”, care a reușit să organizeze acest mega-eveniment.
Iată-l pe italianul Luigi Neri, care ne vizitează des țara și care mă surprinde cu o poveste al unui viorist din Moldova, venit în Italia ca multă altă lume. „Acesta-i eroul vostru național! S-a produs aici în Italia în prestigioase săli de concert, dar încă nu are un acoperiș deasupra capului. Locuiește într-o școală abandonată, o adevărată speluncă, un loc de pierzanie și mizerabilă promiscuitate! Imaginează-ți ce îmi povestește acest viorist... Fusese într-o seară la o doamnă din înalta societate, care îl invitase la ea acasă, în cartierul Parioli, ca să cânte la o sindrofie. Ei bine, după ce a uimit publicul prin arta lui, artistul nostru se întoarce deci acasă, la așa zisa „casă”. Deschide ușa. În putoarea de mâncare și băutură vreo șase inși se sfădeau cu țipete și înjurături. Când l-au văzut, așa îmbrăcat în smoching și cu prețioasa vioară în mână, au amuțit cu toții, de parcă pogorâse din ceruri Arhanghelul Mihail!.. Ha, râde Luigi, iată eroii poporului vostru, nu Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul! Fii sigur că omul acesta va răzbate și se va afirma!..”
Iată-i pe doi italieni, soț și soție, de la Asociația de voluntariat Puer Onlus, care îmi povestesc că intenționează să construiască în satul Cărpineni din Moldova, la casa de copii de aici, o instalație de purificare a apei.
Iat-o și pe Aurica Danalachi, studentă la Roma, care vinde... ce vinzi, Aurica, conserve de pește? „Nu, e ceva mult mai delicat, vând Aer de Roma! Iată, această cutiuță pe care scrie „Aria di Roma” conține 17% aer de la Coloseu, 14% aer din Piața Sfântului Petru și așa mai departe. ...Acest suvenir a fost proiectat de Gheorghe Ghertescu și realizat cu ajutorul designerului Catia Skrupskaia, îl vindem ca să supraviețuim în timp de criză...” Frumos suvenirul, vânzare bună!
Și iat-o și pe Liliana Verlan, Prim Secretar al Ambasadei noastre, care aleargă peste tot și le pune pe toate la locul lor, ca o adevărată amfitrioană. Îmi spune cu părere de rău că expoziția trebuia să fie mult mai reprezentativă, dar mulți din cei invitați nu au binevoit să vină sau și-au trimis doar produsele fără reprezentant și deci fără drept de vânzare. Îi laudă pe reprezentanții vinăriei Țiganca, „Gitana Winery”, cum am văzut că scrie, doi tineri frumoși, el italian, ea moldoveancă, care își promovează cu succes produsul.
Dar uite că începe și concertul! Sunt în ospeție la Fiera di Roma grupul de dansatori Art Studio Repede, formația „Trandafir”, interpreta Cezara Cardaniuc, duetul Radu și Violeta Zaplitnii, celebrul Vitalie Dani. Impresionează mai ales băieții de la „Trandafir”, Ion Oprea, Sergiu Plugaru, Vitalie Chiruță. Virtuozități încântătoare la trompetă, ritmuri drăcești. Dansurile celor de la Art Studio Repede sunt de-o frumusețe fantastică. Violeta Zaplitnii cântă dumnezeiește. Piesele Cezarei Cardaniuc te duc cu gândul în satele noastre de departe. Și astfel, spectatorii sunt atrași într-un vârtej de emoții și amintiri. La un moment, nu mai rezistă și încing o horă...
Nessun commento:
Posta un commento