Visualizzazioni totali

lunedì 7 novembre 2011

RUSSKII MARSH


ÎNCOTRO MĂRȘĂLUIEȘTE RUSIA?



Confruntându-se cu o puternică criză demografică, care o face să piardă anual circa un milion de persoane active, Rusia este o țară care are o stringentă nevoie de imigranți. Și imigranții nu întârzie să apară. Vin mai ales din fostele republici unionale ale Uniunii Sovietice. Vin din Republica Moldova. La Moscova și în suburbiile sale se estimează că ar lucra circa 150.000 de moldoveni. Merg la muncă, mai ales munci sezoniere, în Rusia circa 300.000 de moldoveni. Sunt discriminați, maltratați de poliție, dar merg oricum, pentru că nu au nevoie de vize, iar o viză pentru Europa îl costă pe un moldovean mai mult de 3000 de euro. Care e atmosfera în care trăiesc imigranții în Rusia, cum îi privește societatea, ce îi așteaptă în viitor? Și care sunt în genere perspectivele Rusiei, căci de acestea depinde în mare măsură și soarta imigranților?

Încercând să răspund la aceste întrebări, am deschis edițiile on-line ale principalelor ziare rusești. Și noutatea cea mai importantă pe care acestea o dau în acest început de noiembrie este aceea despre „Russkii Marș”. Marșul Rusesc e o manifestare anuală, ajunsă deja la a șasea ediție, a forțelor naționaliste și de extremă dreaptă din Rusia. Se produce mai ales la Moscova, dar și în multe alte orașe. Iată principalele lozinci ale demonstrației de anul acesta: „Să nu mai hrănim Caucazul!”, „Imigrantule, acasă!”, „Moscova nu este un aul!”(aul - sat în Asia), „Rusia – pentru ruși!”, „Jos Corupția! Trăiască Revoluția!”, Nu – islamizării!”, „Rusul e rapid!”, „Rusul e puternic”, „Rușii aleg sportul!”. Urmăriți îndeaproape de forțe masive de poliție, cu tunurile de apă ațintite asupra lor, demonstranții au mărșăluit prin cartierul moscovit Liublino. Unii purtau prapuri ortodoxe, arătându-și credința strămoșească, alții duceau drapelele alb-galben-negre ale fostului imperiu țarist, grupuri de sportivi făceau flotări în pumni ca să dovedească că rușii nu sunt un popor de bețivi, ci un popor voinic și demn. Mărșăluiau fete în costume populare și cântăreți la balalaică, exaltând adeziunea la valorile trecutului. Dar și tineri fasciști care, disprețuind memoria milioanelor de compatrioți căzuți în lupta cu fascismul, își aruncau mainile în sus strigand „sieg heil!”...

E greu să înțelegi aceste lozinci fără a te pune la curent cu istoria și realitățile rusești. Demonstrația aceasta dovedește că în societatea rusească există o nemulțumire latentă care încearcă să iasă la suprafață și să-și găsească o exprimare. Prăbușirea regimului totalitar sovietic nu a însemnat pentru Rusia democrație și prosperitate. Democrația de la suprafață ascunde un regim corupt, afaceri mafiote, jurnaliști împușcați și o prăpastie foarte adâncă dintre săraci și bogați. Fuga a sute de mii de ruși din fostele republici unionale zguduite de conflicte interetnice a provocat puternice sentimente de frustrare. La fel războiul sângeros din Cecenia, soldat cu crearea la Grozny a regimului dictatorial al lui Kadyrov, susținut pe banii contribuabilului rus. Au fost foarte frustrante atentatele teroriste din chiar inima Moscovei. E frustrant să știi că economia nu prea merge și că Rusia continuă să trăiască pe baza resurselor naturale vândute în străinătate. E frustrant să vezi oameni beți pe stradă. În această gravă situație e nevoie să iei măsuri. Să-ți faci cumva curaj, să exaltezi trecutul imperial, gloriile sportive, arta rusească. Și mai e nevoie de un vinovat. Iar imigrantul e un vinovat ideal. Criminalitatea – e din cauza blestemaților de caucazieni! Șomajul – ne fură locurile de muncă moldovenii! Chiar și lipsa înzestrării tehnice a unei întreprinderi poate fi pusă în cârcă imigranților, pentru că e mai rentabil să pui la lucru 10 tadjici cu lopețile decât un buldozer!

Vă imaginați deci ce înseamnă pentru un imigrant să respire în această atmosferă otrăvită și cât de deosebită este situația celor care emigrează în Rusia de a celor care emigrează în Europa occidentală.

Și totuși. Nu se poate de spus că participanții Marșului Rusesc ar reprezenta fața adevărată a poporului rus. Sunt o minoritate, tot așa după cum se poate spune că sunt o minoritate nesemnificativă dezechilibrații care și-au făcut de cap pe 15 octombrie la Roma. Că rușii nu au rafinatețea occidentalilor e adevărat, dar au bunătatea, mărinimia lor, care nu sunt deloc neglijabile. Și apoi au o intelectualitate de tot respectul. Nu am găsit în ziarele și revistele importante rusești nici o părere favorabilă marșului. Toți comentatorii scot în evidență caracterul foarte pestriț al demonstranților, care, e adevărat, manifestă mult naționalism absurd, dar critică totodată și partidul de la putere, Rusia Unită, partidul lui Putin, poreclit de unii Partidul Hoților și Golanilor. Unii comentatori au zis că Marșul Rusesc de la 4 noiembrie nu e decât o supapă prin care să se dezumfle dorința de a protesta a nostalgicilor comunismului, la 7 noiembrie, fosta sărbătoare a marii revoluții socialiste din octombrie, declarată mai apoi Zi a Unității Poporului. Între timp, o altă noutate importantă este aceea că Vladimir Putin va candida din nou la alegerile prezidențiale din 2012. Deci, e de așteptat un alt regim semi-democratic, semi-țarist, lucru care îi întristează mult pe intelectualii progresiști, sortiți să trăiască cu nostalgii occidentale în mijlocul unui popor deprins să-și alinte despoții.

Iar moldovenii, oare ce gândesc moldovenii din Rusia? „Fie cum ar fi, numai de lucru să fie!”. Ori poate își pun speranțe că Vlad Filat va reuși în sfârșit să liberalizeze regimul de vize cu Uniunea Europeană?

Nessun commento:

Posta un commento