Visualizzazioni totali

lunedì 10 ottobre 2011

KIRILL: UN PATRIARH ORI UN POLITRUK?

  DEZAMĂGIT DE RUSIA



A venit pe 8 octombrie în Republica Moldova de la Moscova ca să-și păstorească turma. Treaba lui, de ce nu ar face-o? Mitropolia Moldovei, vlădica Vladimir și atâția credincioși moldoveni sunt subordonații săi, poporul său spiritual. Vine să le spună o vorbă bună, să-i povățuiască cu duhul blândeții, să-i certe, presupun, pentru păcatele făcute. Căci iată, preoții moldoveni au păcătuit amarnic atunci când au dat jos menora evreiască din grădina publică din Chișinău, cu un an în urmă. Nu e bine să vă purtați ca niște huligani, fraților, arma voastră trebuie să fie doar cuvântul lui Hristos, le va zice Preafericitul nevrednicilor săi preoți. Și nu e bine să protestați împotriva islamului, că iată, noi în Rusia conviețuim de veacuri cu musulmanii... Și atunci de ce oare jurnaliștii de la anumite publicații și anumiți politicieni extremiști îi tot caută nod în papură Patriarhului întregii Rusii? De ce protestează că Kirill le încalcă suveranitatea? Papa Benedict, atunci când a vizitat credincioșii catolici din Spania, a încălcat suveranitatea Spaniei? O, moldovenii ăștia ai noștri sunt niște exagerați. Se iau de om pe degeaba.

Și cu aceste gânduri bune de respect față de un om ieșit din rândul muritorilor de rând, căci este păstorul unei imense comunități, celei mai mari comunități ortodoxe din lume, și este totodată reprezentantul unui popor care a dat lumii nume de mari celebrități, ei bine, cu aceste sentimente de prețuire, ziceam, am vrut să-l apăr pe Patriarh de exagerații mei compatrioți, care rareori nimeresc aurita cale de mijloc, mai ales toamna, când o apucă și pe două cărări odată. Și am început a mă documenta în vederea scrierii unui articol în care să fac critica criticii. Și în care să zic așa. Dați-i pace lui Kirill să-și facă treaba, băteți-vă mai bine ca să treacă legea anti-discriminare în parlament. Nu mai criticați atâta Sărbătoarea Vinului, această Octoberfest instituită pe timpul guvernării comuniste, că uite și aici în Italia există sagre de tot felul, un mod de promovare a produselor locale, așa e în capitalism. Se bea în cantități industriale, ziceți? Cu atât mai bine, va crește industria vinului!

Și deci am mers să mă documentez. Iată un video cu întâmpinarea Preafericitului la aeroport. E întâlnit de Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir. Dar și de Președintele Moldovei Marian Lupu. Onoruri maxime, deci. După părerea mea, Lupu ar fi trebuit să stea acasă, l-ar fi primit, eventual, pe Patriarh la Președinție. Nu, chestia asta nu-mi place de loc, uite, în timp ce Kirill dă un interviu, Lupu îi șede alături de pază cu figura sa de bodyguard robust, fără să spună o vorbă. Dar lasă, îmi zic, poate Patriarhul pune o vorbă bună pe lângă Medvedev și nu ne mai boicotează rușii vinurile. Uite și textul adresării Patriarhului către credincioșii adunați în scuarul Catedralei mitropolitane. Vorbește despre ispitele lumii moderne. Omul este învățat să pună preț pe bani, pe obiecte de lux, pe confort. Și se teme mereu să nu piardă bunurile pe care le are. E dominat deci de frică. Frica îi vine și de la propaganda dezlănțuită a violenței. Soluția? Doar iubirea desăvârșită, așa cum povățuiește și Ioan Bogoslovul, alungă frica. Iar această iubire desăvârșită este Dumnezeu! Adevărat, de acord, ce altceva ai fi vrut să spună acest om al lui Dumnezeu?

Iată-l pe Patriarh și la memorialul „Eternitate”, dedicat soldaților sovietici căzuți în timpul celui de al doilea război mondial pentru eliberarea Moldovei de fascism. Interesant, cum va aborda această vulpe bizantină un subiect istoric. Se va fi pregătit bine, va fi răscolit biblioteci întregi ca să se informeze cum sunt tratați eliberatorii sovietici de știința istorică din Moldova...

Mare mi-a fost însă surpriza să-l aud pe Preafericitul și Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse îndrugând niște baliverne propagandistice din timpurile demult apuse pe când eram și eu elev sovietic cu cravată pionierească la gât. „Noi știm ce daune colosale a suferit Moldova, cum au fost nimicite multe localități, cum a fost distrus 70 la sută Chișinăul și câte mii de oameni au murit numai de aceea că voința malefică a cuiva a dorit înrobirea acestui popor. Dar nu le-a fost dat să se împlinească acestor planuri perfide și protivnice lui Dumnezeu. Noi știm cum poporul Moldovei s-a ridicat la apărarea hotarelor Patriei sale și știm ce sacrificii a adus...” Ah! Iată-i pe moldoveni eroi în 1941, luptând ca zmeii contra invaziei româno-fasciste!.. Poporul Moldovei, Preasfințite, rupt – de conaționalii dumitale – în 1940, cu forța, de la România, nu era încă educat în spiritul patriotismului sovietic și nu a manifestat nici un fel de eroism la apărarea „patriei” sovietice... Și, adresându-se veteranilor, Kirill, în loc să le mai dea vreo povață spirituală pentru dobândirea vieții veșnice, îi îndeamnă cu hotărâre să se angreneze în lupta ideologică: „Voi sunteți martorii reali ai eroismului poporului vostru. Și astăzi, când mulți tind să spună neadevăruri despre biruința voastră, voi sunteți nu niște monumente mute, dar niște oameni vii, care pot să mărturisească eroismul poporului, biruința poporului.”

Înaltstătătorul nu a rostit nici un cuvânt despre moldovenii care au luptat contra patriei sovietice, dar care erau și ei creștini ortodocși. Nici un cuvânt despre victimele represiilor staliniste. Nici măcar un îndemn la împăcarea creștinească. Nu-mi place deloc expresia „politruc bolșevic”, folosită în ultimul timp alandala, dar cuvântarea de la memorialul Eternitatea a Patriarhului cred că îl poate caracteriza mai degrabă pe un politruk bolșevic.

Dar nu are importanță! Pentru că oricum Marian Lupu l-a decorat pe Patriarhul Kirill cu cea mai înaltă distincție a țării – Ordinul Republicii.

Nessun commento:

Posta un commento