Visualizzazioni totali

domenica 18 settembre 2011

DESPRE ANA GUȚU ȘI ALTE FENOMENE PARANORMALE

Un jurnalist isi molfaie prada

 
MEDALII PENTRU CÂINII TURBAȚI AI SOCIETĂȚII





Mai anul trecut, în Republica Moldova a izbucnit scandalul Muruianu. Acesta din urmă, Președinte al Curții Supreme de Justiție, și-a permis într-o luare de cuvânt să arunce o replică asupra jurnaliștilor care îl supăraseră cu niște critici, nu importă drepte sau strâmbe. Muruianu i-a numit pe jurnaliști, mai în glumă, mai în serios, câini turbați. Un jurnalist adevărat un astfel de calificativ l-ar considera drept cel mai ales dintre complimente. Căci a fi bătăios e o calitate din cele mai de preț ale jurnalismului. Jurnaliștii moldoveni, din contra, s-au supărat ca niște copii. Au ieșit în stradă cu lozinci, au protestat zgomotos și, ca să vezi, au fost luați în serios. Puterea, care la acea vreme încă mai cocheta cu presa (căci grație presei devenise Putere), l-a destituit pe Muruianu fără multe menajamente. Acesta a fost restabilit în funcție mai târziu, în urma unei hotărâri judecătorești. Iar toată întâmplarea a demonstrat existența unui soi de amatorism păgubos atât în jurnalistică, cât și în activitatea puterii de stat. Cum poți tu să ceri demiterea unui înalt funcționar fără a avea în mână o cercetare jurnalistică serioasă, bazată pe fapte și articole din coduri? Cum poți tu să procedezi cu Muruianu așa cum procedase Lăpușneanu cu Moțoc?

Ei bine, amatorismul acesta păgubos și păcătos creează ceea ce mie îmi place să calific drept „fenomenele paranormale ale societății moldovenești”. Intră în această categorie tot ce nu se încadrează în ideile de libertate, democrație, toleranță și umanism pe care se bazează Europa și gândirea modernă europeană, fie de dreapta, fie de stânga. Comuniștii moldoveni, de exemplu, sunt homofobi și intoleranți față de necreștini. Nu l-ar primi pe Nichi Vendola în partidul lor nici morți! Biserica ortodoxă moldovenească este intolerantă față de musulmani și evrei și își permite lucruri pe care Vaticanul, dacă le-ar comite, ar intra în pământ de rușine cu tot cu catedrala Sfântul Petru.

Nu demult în presa moldovenească a fost vehiculată ideea că Natalia Gherman, actuala viceministru de Externe, fiica fostului Președinte Snegur, o doamnă inteligentă care s-a bucurat atât de încrederea comuniștilor, cât și de cea a coaliției la putere, ar putea să rezolve lunga criză constituțională candidând la postul suprem în stat. Ar vota-o, s-a zis, și comuniștii, ar împăca într-un fel societatea, ar ridica prestigiul țării peste hotare. O idee strălucită, ce mai, bună de aplaudat și de tradus cât mai repede în practică!..

Stați că nu e bine, a strigat însă cineva. „Ce fel de preşedinte al Republicii Moldova poate fi doamna Natalia Gherman dacă limba ei maternă este rusa? Eu una m-am săturat. Nu vreau să mergem mai departe pe chestia asta că suntem stat multicultural. Nu cred că încă mai avem nevoie de o perioadă de tranziţie când RM ar fi condusă de o fiică a unui fost preşedinte cu o limbă maternă rusă şi aşa mai departe. Şi la urma toată nu suntem o ţară mahomedană unde se transmite prin ereditate postul de preşedinte. Cu toată stima şi respectul pentru doamna Gherman.”

Nu ar fi fost nimic dacă vorbele acestea negândite ar fi fost pronunțate de vreun mușteriu cherchelit într-o crâșmă. Din păcate, ele au ieșit din gura delicată a doamnei Ana Guțu, fruntașă a Partidului Liberal, deputată în Parlament, distinsă profesoară care vorbește limbi străine, a publicat cărți și care mai și este și vicepreședinte al delegației Republicii Moldova la APCE. Dar ceea ce ne interesează pe noi nu e atât declarația pretinsei liberale, ci cum a reacționat societatea la ieșirea omului cavernelor la lumina zilei.

Societatea s-a dovedit parțial sănătoasă. ONG-urile au trântit declarația Anei Guțu ca fiind șovină și xenofobă. Vitalie Ciobanu a publicat în Adevărul articolul „Un derapaj” în care scrie: „ A căuta „puritatea sângelui" este nu numai o tentaţie reprobabilă în lumea modernă şi democratică, dar şi o preocupare descalificantă pentru un intelectual. E profund regretabil că doamna Ana Guţu - profesor universitar - a avut un asemenea derapaj, care o transformă într-o ţintă uşoară pentru oricine şi în special pentru şovinii „internaţionalişti" din Moldova, oferindu-le de bună voie şi nesilită de nimeni „muniţie" propagandistică. Nu apartenenţa etnică reprezintă un criteriu relevant pentru evaluarea unui om politic, ci competenţa, gradul de cultură, loialitatea faţă de interesul naţional. Întâmplător sau nu, dna Gherman are o excelentă limbă română şi pare foarte sigură în domeniul său de activitate: relaţiile internaţionale.” V. Ciobanu încheie articolul cu unica concluzie justă în asemenea cazuri: „În Occident asemenea gafe pot încheia o carieră politică. Dacă vrem să consolidăm limba română în Basarabia, dacă vrem să depășim diviziunile sociale și etnice pe care le-am moștenit din perioada ocupaţiei sovietice și a guvernării PCRM, haideţi să-i convingem pe ceilalţi, diferiţi de noi, să ne respecte.” Și Viorel Mihail de la Săptămîna a condamnat-o cu hotărâre pe A. Guțu, spunând că „cele debitate de dna deputat fac parte din suita de invective xenofobe pentru care Moldova a fost taxată de Consiliul Europei.” Și că: „Părerea noastră e că această doamnă lipsită de elementară educaţie trebuie să-şi ceară scuze public de la persoana care o depăşeşte, vedem, şi ca intelect, şi ca bun-simţ, şi ca bună creştere!”. ...Dacă mi-ar sta în puteri, i-aș decora pe Vitalie Ciobanu și pe Viorel Mihail cu medalia „Câine turbat al societății”.

În rest, mi-au părut puține totuși luările de poziție critice la adresa doamnei liberale, cu toate că nu am auzit nici aprobări zgomotoase. Am așteptat să aud ceva de la diaspora noastră, dar încă nu am auzit.

În schimb, am dat de site-ul Anei Guțu, unde am văzut cum doamna, în disperarea de a găsi un ultim refugiu, se apără din răsputeri,crezând că are desigur dreptate, contra criticilor care i se aduc. Se ia mai ales de generația tânără, „ exponenții căreia se internaționalizează în exces și devin mai americani sau mai europeni decât Obama sau Barroso.” Pentru Ana Guțu „a fi român înseamnă a fi naționalist”. Si repetă această aberație pe parcursul postării sale de mai multe ori.

S-a disociat Partidul Liberal din Moldova de declarațiile scandaloase ale parlamentarei Guțu? Nu am auzit. Fenomenele paranormale încă mai bântuie țara noastră.



Nessun commento:

Posta un commento