Visualizzazioni totali

martedì 17 gennaio 2017

17 ianuarie 2017. Imigranți. Slavoj Jijek

Imigranții africani se revoltă că statul italian îi constrânge să trăiască în promiscuitate și mizerie. Camerele de luat vederi filmează gunoaiele din camerele unde dorm aceștia. Dar oare statul italian trebuie să le măture? Dar oare nu ar trebui să se bucure că au un acoperiș de asupra capului și mâncare, după ce au fost salvați în largul mării? Or fi niște întrebări de moldovan naiv. A, iată că guvernul declară că aspiranții la titlul de refugiat vor fi puși să îndeplinească lucrări social utile. Minune mare! Dar nu cred că vor realiza mare brânză.

Azi am citit în „Corriere della sera” un articol al comunistului Slavoj Jijek, „Trump îi depășește pe stânga pe aroganții de liberali”. Cu toate deci că se declară a fi comunist, pentru care nu mă pot reține de a-l înjura, Jijek ăsta spune de astă dată niște lucruri care aproape că mă conving. Și anume. Așa zisa stângă, cea europeană ca și cea americană, nu au făcut mare lucru pentru clasele de jos. Așa că au ajuns conservatorii, religioșii și fasciștii să le ceară și să le facă. Reacționarul Kașinski în Polonia a micșorat vârsta de pensionare, a ajutat familiile, a facilitat învățământul și sănătatea. Același lucru îl promite pentru Franța Marie Le Pen. Iar Trump promite o mie de miliarde de dolari investiți în infrastructuri – ceea ce înseamnă muncă, salarii, bunăstare. E de plâns, zice Jijek, pentru că lucrurile astea ar trebui să le facă stânga. Și să le facă dând la o parte corectitudinea politică tradițională. Și să reinventeze comunismul! Da, pentru că iată, în timpul nostru anume bunurile comune sunt în criză și sunt amenințate. Uitați-vă. Ecologia, care este o problemă a bunurilor comune ale întregii planete, este în criză. Criza financiară, și ea lovește în bunurile comune, în banii tuturor. Avem nevoie de comunism și în ceea ce privește proprietatea intelectuală, care este un bun comun simbolic. Și în ceea ce ține de biogenetică, căci cine va controla bogăția genetică a umanității? Iar criza refugiaților pune în evidență lipsa umanității ca bun comun al tuturor!

Și ce mai zice Jijek? Zice că trebuie să depășim cu orice preț logica eroică a Statului-Națiune. Cum zice și Hegel, ultima etapă de dezvoltare a eroismului patriotic este războiul. Esența comunismului pentru mine, zice Jijek, este anume asta: să depășim Statul-Națiune și logica economiei de piață și să reinventăm noi bunuri comune. Altfel nu supraviețuim.

Mda, nu e prost Jijek ăsta. Dar în comunism totuna nu vreau.
Nessun commento:

Posta un commento