Visualizzazioni totali

lunedì 3 febbraio 2014

PENTRU CINE CÂNTĂ GREIERII?



Beppe Grillo. Sursa foto: http://www.huffingtonpost.it/
            Erau săracii săracilor. Nu aveau pământ, nici case. Argățeau pe moșiile bogaților, trăiau în bordeiele care se aflau tot pe pământurile bogaților. Iar boierii îi loveau fără milă cu bicele, îi batjocoreau cu vorbe urâte, le luau copiii ca să-i facă slugi și pe ei, le luau cu de-a sila fetele ca să-și satisfacă poftele, le trimiteau feciorii ca să moară în război. Iar ei, sărăcimea zdrențuroasă, blestemații pământului, trebuiau să rabde și să tacă. Dar într-o bună zi răbdarea li s-a rupt. S-au privit unul pe altul cu disperarea în ochi și au înțeles că a venit ora luptei. Gata! Nu mai putem! Să rupem lanțurile!
            Și le-au rupt. Și s-au avântat la luptă pe viață și pe moarte. Și au cutreierat țara în lung și în lat tulburând inimile întregului norod. Și au trecut canalul Siciliei înot ca să ducă cuvintele lor de foc peste mare. Lumea se grămădea și-i asculta, și-i aplauda. Iar când a venit vremea să-i voteze – i-a votat. Și așa „Movimento 5 stelle” a ajuns în Parlamentul Italiei.
            De cum au intrat pe ușa Parlamentului, i-au și înjurat pe toți. S-au cățărat pe parlament, au strigat niște sudalme și Președintelui Napolitano. Iar pe Președinta Camerei Deputaților Laura Boldrini, care i-a rugat frumos să se poarte cum se cuvine, au înjurat-o și umilit-o mai tare ca pe toți ceilalți, bătându-și joc de onoarea ei de femeie. Păi, dacă Boldrini era o boieroaică sătulă, iar ei, luptătorii, niște săraci flămânzi și fără adăpost! Aveau dreptate! Lupta de clasă nu iartă!
            Dar oare e adevărat că mișcarea lui Grillo e formată din săracii săracilor? Dar oare e adevărat că pentastelații nu au avut în copilărie posibilitatea să meargă la școală și de aceea și sunt atât de needucați în spațiile publice?.. Doar în cazul când ar fi adevărate aceste presupuneri, am putea să găsim pe undeva o scuză pentru recentele porcării ale greierașilor. Dar nici atuncea! Pentru că știm că chiar și partidele care au reprezentat în parlament interesele claselor sărace, comuniștii de exemplu, nu s-au coborât niciodată la asemenea josnicii.
            Dar să ne întrebăm totuși, pe cine reprezintă „Movimento 5 stelle”? Aș fi tentat să spun că sunt niște populiști care se reprezintă doar pe ei înșiși, că încearcă să stoarcă lapte din piatra seacă a crizei, lovind în stânga și în dreapta, că sunt fasciștii zilelor noastre care anulează democrația și parlamentul prin obstrucționism și înjurătură. Și totuși, au fost votați. Poporul i-a vrut. Vox populi, vox dei. Ia să facem, domnule Carl Marx, o analiză a situației în spiritul materialismului istoric.
            Bănuiesc, îmi zice Marx, că pentastelații italieni sunt susținuți de o clasă medie sărăcită și un proletariat și mai sărăcit, de lucrătorii autonomi, de tinerii confuzi, care au în piept o dorință arzătoare de a protesta și de mulți alți rătăciți ai acestei frumoase țări cu bogate tradiții anarhice și teroriste – că doar nu degeaba a propovăduit prin Italia prietenul meu Bakunin! Într-adevăr, Marx o fi având dreptate, creșterea inegalității este supărătoare, bogații care devin tot mai bogați enervează. Și e de înțeles că cântecul, mai bine zis înjurătura țipată a lui Grillo, a devenit șlagărul preferat al nemulțumiților. Foarte bine, numai că atunci când nemulțumiții l-au votat, Marele Greier a fost o dezamăgire. În Parlament, acolo unde trebuia să se angajeze la muncă, să pună osul la bătaie, să rezolve problemele țării, armata de deputați a Bufonului a preferat să țipe, nu să muncească. Cred că alegătorii nu asta i-au cerut.

            De aceea sper ca năpăstuiții italieni să-și găsească alți apărători politici, mai vrednici și, dacă e posibil, mai educați.

Nessun commento:

Posta un commento