Visualizzazioni totali

lunedì 17 dicembre 2012

REFLECȚII POST-ELECTORALE



            Rezultatele ultimelor alegeri românești, pe lângă răutățile gratuite care s-au spus despre victoria unei grupări de plagiatori și de somnoroși, au mai adus și surpriza căderii din înalt a „zeului diasporei” William Brânză, învins de un necunoscut, nu se știe prin ce miracol. O altă surpriză a fost victoria netă pe care a repurtat-o ARD în Republica Moldova. Iată ce scria în această privință „Ziarul de Gardă” de la Chișinău:

 „ … USL a câştigat în aproape toate colegiile din ţară, pierzând doar în cele cu o majoritate maghiară. Totodată, ARD a avut câştig de cauză doar în colegiile în care au votat cetăţenii români din Basarabia. Astfel, în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, care include R. Moldova, Eugen Tomac, consilier al preşedintelui Traian Băsescu şi candidat ARD, a primit 11473 de voturi, dintre care 11153 de la cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în R. Moldova.
Miercuri, 12 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Eugen Tomac a mulţumit public basarabenilor pentru sprijin. Acesta a spus că “încrederea mă obligă şi mă face să fiu mai responsabil…». Totodată, Tomac a menţionat că «atât cetăţenia română, cât şi programele educaţionale şi culturale vor rămâne o prioritate pentru statul român. Voturile mă obligă să fiu insistent în promovarea intereselor basarabenilor în Parlamentul României. Le mulţumesc românilor că au venit la vot. Numărul mare de votanţi ne obligă să tratăm cu mai mult respect românii din Basarabia. Numărul de votanţi ar fi fost mult mai mare, dacă din punct de vedere tehnic alegerile erau pregătite altfel. Nimeni nu şi-a imaginat că vor veni atâţia oameni la vot. Patru secţii în Chişinău sunt insuficiente», a remarcat Tomac.  Acesta a promis că va depune un demers pentru reducerea taxelor consulare în procesul de redobândire a cetăţeniei române şi este sigur că «procesul de redobândire a cetăţeniei nu se va bloca, indiferent de culoarea politică din România.
De sprijinul masiv al basarabenilor s-a bucurat şi un alt candidat al ARD, Viorel Badea. Acesta a câştigat Colegiul 1 Diasporă pentru Senat, acumulând peste 21.700 de voturi. Pentru Badea au votat peste 9000 de cetăţeni români din Basarabia, voturile cărora au înclinat practic balanţa în lupta cu USL-istul Cristian David, care a fost votat de aproape 15 mii de alegători.

Bănuiesc că Brânză, dat din start drept învingător de românii din diaspora, nu a trecut probabil și de aceea că românii din diaspora nu s-au prea înghesuit la vot. În schimb cetățenii români ai Republicii Moldova s-au înghesuit de-a binelea. Și au stat ore și ore în cozi interminabile în fața sediilor de votare, în frig și zăpadă, pentru ca să-și exercite un drept fundamental la care țineau în mod deosebit. Laudă lor, laudă atitudinii lor cetățenești responsabile, onoare celor care au demonstrat că și-au dorit cetățenia românească nu numai pentru a se plimba prin Europa cu pașaport românesc, dar și…

 Dar și pentru ce altceva? Pentru a lupta în războaiele politice ale țării vecine, zic cu îndrăzneală și mă hazardez să urmăresc în continuare acest gând. Cei care participă la războaie în țări vecine sunt numiți de regulă mercenari. Mai în glumă, mai în serios, aș vrea să mă întreb în rândurile ce urmează dacă nu cumva politicienii români au prins năravul de a-și recluta mercenarii printre cetățenii moldoveni. Căci s-a văzut de la o vreme încoace că votul basarabenilor poate fi foarte important în alegeri, tot așa cum a fost de exemplu prestația cazacilor zaporojeni în bătălia de la Cahul a lui Ioan Vodă cel Cumplit.  Poate s-o confirme chiar Președintele Băsescu.

            A atrage basarabenii în politica românească este convenabil. Sunt oameni care, date fiind vitregiile sorții lor, au o anumită slăbiciune pentru discursul naționalist și anticomunist, îi poți deci cuceri cu câteva vorbe frumos meșteșugite; dacă le mai dai și râvnita cetățenie, dacă mai oferi fruntașilor ceva funcții, bani și onoruri, îi ai cu ușurință de partea ta. Ceea ce convine mai ales în toată treaba asta e faptul că alegătorul basarabean nu este cetățean român efectiv, nu trebuie să-i asiguri un loc de muncă, să-i dai alocație, asistență medicală,  pensie la bătrânețe etc. Nu, la toate aceste chestii prozaice se gândește guvernul moldovean, prin urmare, atunci când nu va avea de muncă, alegătorul român din Basarabia nu va protesta împotriva guvernului de la București, dar va ieși în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău. O minune! Alegătorul din Republica Moldova rezultă, pentru politianul român, o pradă râvnită. Și o marfă ieftină!

            Mă întreb dacă este tot atât de ieftin și pentru contribuabilul român. De multe ori am încercat un sentiment de rușine în fața românilor simpli, săraci, care mențin prin munca lor, prin impozitele lor mașinăria statului și care mai trebuie să plătească pe de asupra și bursele studenților basarabeni, și donațiile de carte, și salariile preoților din Mitropolia Basarabiei, și activitățile Institutului Cultural Român și multe altele. Oamenii aceștia care s-au bătut de la un blid de fasole cu cârnați, care iau calea pribegiei și fac muncă de slugă în Occident, care își riscă viața pe schele – oamenii aceștia, zic, oare ce gândesc atunci când ies la iveală cheltuielile injustificate ale DRP-ului în Republica Moldova? Oare nu se uită la moldoveni ca la niște profitori lipsiți de obraz? Cu atât mai mult că Republica Moldova nu este un stat în care limba română, tradițiile românești să fie amenințate de o iminentă nimicire. Republica Moldova este structura statală protectoare prin definiție a ființei limbii române și tradițiilor românești. Și deci este frumos să fie lăsată să meargă pe propriile picioare. Nu-i vorbă, orice ajutor este binevenit, cu condiția ca acesta să nu creeze mercenari politici. Pentru că s-a zis – și pe bună dreptate – că de multe ori moldoveanul care votează în alegerile din România nu cunoaște adevărata situație a României, nu simte pe pielea lui efectele nemijlocite ale politicii românești, nu cunoaște și nici nu este interesat să cunoască dedesubturile vieții politice din țara celei de-a doua cetățenii; cu toate acestea își asumă aroganța să voteze și să decidă astfel soarta celorlalți cetățeni români. Moldoveanul riscă să fie privit urât pentru asta. Dar vina desigur nu e a lui, ci a celor care îl manipulează.

            Mă gândesc că politica românească din Republica Moldova nu e întotdeauna bine așezată pe principii europene moderne. Prea se pune accentul pe etnie, într-o zonă în care etniile sunt mai multe, iar ceea ce contează cu adevărat sunt drepturile și legalitatea. Prea seamănă a ingerință în treburile interne ale altui stat promovarea unionismului prin marșuri stradale. Prea scandaloasă salarizarea preoților de la Mitropolia Basarabiei din bugetul României, cu toate că la fel de scandaloasă este și salarizarea de la buget a preoților din România însăși. 

Nessun commento:

Posta un commento