Visualizzazioni totali

giovedì 2 febbraio 2012

CONTRA RELIGIEI. ȘI CONTRA MATERIALISMULUI VULGAR


 
Richard Dawkins
Am citit „De ce susțin unii istorici că Iisus Hristos nu a existat niciodată?”, de Anton Constantinescu (http://www.curaj.net/?p=64256 ).

Da, se poate demasca religia și prin arătarea contradicțiilor existente în cărțile sfinte. Dar nu-ți poți bate joc de acele cărți și de oamenii care le venerează numai de aceea că ele nu corespund anumitor rigori ale cunoașterii moderne. Religiile sunt în primul rând sisteme morale. Pe baza lor au fost create întregi civilizații. Oamenii au găsit în religie o oglindă în care să se privească, o regulă pe care să-și bazeze bunătatea, o armă de luptă contra străinilor invadatori, o modalitate de a fi spirituali și a se ridica de asupra mizeriei cotidiene. Desigur, religia a fost și este și o redutabilă armă de discriminare, de împilare.

Dacă însă îți bați joc de credincioși luându-i de proști, ei pur și simplu nu te vor asculta. Pentru că credinciosul nu caută în religie explicații științifice, ci alinarea durerilor, calea dreaptă în viață, comunicare cu semenii. Ateismul științific sovietic era bazat pe știința modernă, dar nu a fost crezut de aceea că era prieten cu totalitarismul și interdicțiile. Ca rezultat, ex-sovieticii sunt astăzi mai credincioși și mai puțin laici decât occidentalii europeni. Religia trebuie combătută, dar cu ajutorul eforturilor întregii societăți, a savanților, a presei, a oamenilor politici și de cultură.

În Moldova situația e deplorabilă. În fața bisericii, politicieni ca Lupu, Filat, Voronin, Ghimpu se prostituează în cel mai dezgustător mod. Legea anti-discriminare nu trece. Scriitori ca Druță și Vieru se proclamaseră credincioși. Ziarul „Timpul” are un „colțișor al credinciosului”, care ne tămâiește cu istorii despre zămisliri fară prihană și păcatele contra duhului sfânt. Bravi, însă, băieții de la Curaj.

Avem nevoie de edificarea unei morale laice, care să corecteze morala religioasă și să nu se bazeze pe șantajul cu lumea de apoi. Avem nevoie de niște moldoveni ca Voltaire, Bertrand Russell, Richard Dawkins. Trebuie să salvăm miile de copii moldoveni de influența nefastă a drogurilor religioase. Trebuie deci să milităm contra religiei. Dar nu de pe pozițiile materialismului vulgar.

Nessun commento:

Posta un commento