Visualizzazioni totali

lunedì 14 marzo 2011

DE FAȚĂ CU AMERICA, CAM NESERIOȘI...

JOSEPH BIDEN LA CHIȘINĂU




Vizita vice-președintelui american la Chișinău de săptămâna trecută este un bun rezultat al politicii externe dusă de guvernul Filat și totodată un semn de mare speranță: Occidentul crede în noi și ne va ajuta să ne rezolvăm problemele, să ne împlinim năzuințele. Problemele țin de conflictul transnistrean, iar năzuințele sunt relansarea noastră economică, integrarea europeană a Republicii Moldova. Întâmpinat cu fastul și onorurile cuvenite, cu nelipsita pâine și sare oferită de băieți și fete în haine naționale, Joseph Biden a provocat un mini cutremur la Chișinău. Trei mii de polițiști mobilizați pentru asigurarea ordinii și securității, drumuri cârpite în grabă, capacele gurilor de canalizare sudate( ca să nu se ascundă acolo eventuali teroriști!), lunetiști pe acoperișuri, blocaje de circulație. Asta de fapt și înseamnă pentru un oraș să fie capitală. Înaltul oaspete s-a întâlnit cu prim-ministrul Filat, cu Președintele Parlamentului Lupu, a pronunțat o alocuțiune în scuarul Operei Naționale din Chișinău și a vizitat, desigur, celebrele beciuri de la Cricova.

Presa moldovenească a tratat vizita lui Joseph Biden foarte ne-unanim. Dacă „Europa Liberă”, de exemplu, a avut o atitudine obiectivă și echilibrată, apoi comuniștii de la „Moldova Suverană” au vorbit de ea cu maxim dispreț: „Exces de forţă, delir, isterie, înfumurare la nivel înalt, prostie, stîngăcie, complexe provinciale, manipulare, spălare de creiere, aere de stăpîn-regizor, linguşire, umilire şi, mai ales, lipsă de demnitate naţională – acesta e tabloul vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden la Chişinău! După atîţi ani, l-am regăsit pe dictatorul român Nicolae Ceauşescu la Chişinău, metamorfozat în fel şi chip sau chipuri. În spiritul şi mentalitatea guvernanţilor liberal-democraţi! Practic, în ziua de 11.03.2011, Chişinăul a fost sub stare de asediu...” Și „Timpul” s-a lansat în niște atacuri foarte dure asupra alianței de guvernare, vinovată de ne-unire, de conflicte permanente care o subminează din ce în ce mai mult. C. Tănase publică articolul „Rânza și interesul național” în care scrie: „Ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni în Alianţă seamănă tot mai mult cu un teatru al absurdului. Practic în fiecare zi publicului i se servesc scene din zona grotescului. Trei bărbaţi în toată firea, pe care i-am crezut maturi, responsabili şi rezonabili, se atacă cu şi fără motiv, doar de dragul de a demonstra cine e mai tare în parcare. Ei nu pot comunica, se urăsc cu ură sfântă şi până la moarte. Şi nu ar fi de discutat nimic, dacă lucrurile nu ar evolua spre un deznodământ prost. Deznodământul poate fi de două feluri. Primul, alegeri anticipate. Şi al doilea - o nouă coaliţie, cu participarea comuniştilor. Ambele perspective sunt fatale pentru R. Moldova. Înţeleg oare acest lucru Lupu, Filat şi Ghimpu?” Și având în vedere anume ambițiile nemăsurate(„rânza”!) ale celor trei corifei ai politicii moldovenești, Constantin Cheianu scrie în articolul „În răspăr: Joe Biden, o vizită ratată”: „În ce hal suntem când vine Joe Biden la Chişnău!

Parcă ar trebui să trăim o stare de entuziasm, este un eveniment unic în istoria Moldovei, avem, în sfârşit, un motiv de mândrie naţională, al doilea om din lume ne vizitează mica noastră ţară! Este un moment de întâlnire cu istoria şi avem prilejul să demonstrăm că suntem capabili să ne ridicăm la înălţimea lui.

Cât tam-tam trebuia să se facă, ce amploare trebuiau să dobândească pregătirile pentru acest eveniment! După ce America ne-a arătat acest gest de susţinere, cât de explicită ar fi trebuit să fie satisfacţia noastră! Alianţa de la guvernare ar fi trebuit să dea dovadă de o exemplară coeziune. Pentru întreaga perioadă de pregătire şi desfăşurare a vizitei, cei trei urmau să dea la o parte neînţelegerile şi să-i vedem „ţinându-se de mâini”, vorbind la unison despre imensa semnificaţie şi marea oportunitate pe care le comportă vizita lui Biden.”

Din fericire, J. Biden nu a citit „Timpul” și nici „Moldova Suverană”, iar vizita s-a desfășurat în parametrii prevăzuți. După cum afirmă Marian Lupu în interviul acordat Valentinei Ursu de la „Europa Liberă”, la întâlnirea cu înaltul oaspete american au fost prezenți reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, cu excepția partidului comuniștilor. Partea moldoveană a primit asigurările de susținere a demnitarului american în ceea ce privește integrarea europeană a țării și a exprimat dorința ca SUA să se implice mai energic în rezolvarea problemei transnistrene. Una din chestiunile importante discutate a fost anularea așa-zisului Amendament al lui Jekson-Venic, adoptat în SUA încă pe timpul războiului rece, ca o măsură restrictivă privind relațiile comerciale cu URSS. Republica Moldova încă se mai află sub incidența acestui amendament, anularea căruia ar putea să ofere un șir de oportunități noi comerțului cu Statele Unite.

Deci, în lumina acestui remarcabil eveniment, a ieșit foarte bine în evidență seriozitatea sau caracterul futil al jurnaliștilor și al publicațiilor.

Nessun commento:

Posta un commento