Visualizzazioni totali

venerdì 25 aprile 2014

Natalia German la Roma: Moldova e pe calea cea bună


Aflată în vizită la Roma, Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a găsit timp ca să se întâlnească, pe 22 aprilie, la Hotel Quirinale, și cu reprezentanții diasporei moldovene. A venit împreună cu Stela Stîngaci, ambasadoarea la Roma, Daniela Morari, şef-adjunct al Direcției generale Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, și alți colaboratori.

Ascultând-o pe doamna Ministru de Externe...
  Subsemnatul a participat, cu alte prilejuri, la mai multe întâlniri ale oficialilor moldoveni cu diaspora, unele erau de rutină, altele aveau evidente scopuri electorale, niciodată însă discursul politicienilor care ne vizitau nu a fost atât de, cum să zic, victorios. Pentru că Natalia Gherman ne-a anunțat într-adevăr două victorii importante: parafarea acordului de asociere cu UE de la Vilnius și obținerea regimului de vize liberalizat, care înseamnă libera circulație a moldovenilor în spațiul Schengen, din 28 aprilie curent. Aceste victorii nu au fost niște promenade distractive sau niște favoruri pe care cineva a binevoit să ni le facă, au reprezentat munca de ani de zile a echipelor din minister, nenumărate vizite și tratative cu oficialii europeni. În rezultat, a spus doamna Gherman, avem acel voluminos, de circa o mie de pagini, tratat de asociere care este foarte favorabil Republicii Moldova. Nu au deloc dreptate gurile rele care vorbesc despre aceea că ne vor invada mărfurile ieftine din Europa, că ne va fi distrusă agricultura de concurența alimentelor din vest etc. Odată cu semnarea acordului, vom avea imediata deschidere a pieții europene pentru exporturile moldovenești, pe când piața noastră va fi protejată, deschizându-se treptat, pe măsura fortificării producătorului local. În consecință, acordul de comerț liber cu UE va schimba totalmente Republica Moldova. Ne vom alinia la alte standarde, vom schimba transporturile, turismul, industria, agricultura.

Cursul pro-european al țării va fi pus în mod serios la încercare în anul acesta, prin alegerile parlamentare, care vor avea loc cu toată probabilitatea în luna noiembrie. Va fi o luptă dură, amplificată de contextul internațional, cu susținătorii politici ai înscrierii în noua Uniune sovietică care se cheamă Uniunea vamală. Aceștia sunt în primul rând comuniștii lui Voronin și socialiștii lui Dodon. Propagandiștii Uniunii vamale, a spus Natalia Gherman, au la dispoziție resurse financiare enorme. Noi, pro-europenii, ne bazăm mai mult pe rațiunea cetățenilor care sperăm că vor ști să evalueze just avantajele Vestului față de Est. Și ne bazăm pe voi, moldovenii din Occident, sperând că-i veți ajuta pe cei de acasă ca să facă alegerea corectă.

Cu ministrul Muncii și Politicilor Sociale G. Poletti
În legătură cu relațiile moldo-italiene, Natalia Gherman a spus că se află la un nivel fără precedent. Atitudinea oficialilor italieni față de reprezentanții Moldovei este foarte călduroasă. Cu nicio țară din Uniunea Europeană, cu excepția României, Republica Moldova nu are relații atât de bune. Acest fenomen doamna ministru și-l explică prin buna imagine pe care au creat-o țării lor imigranții moldoveni din peninsulă. Și nu numai. Avem un mic contingent de militari moldoveni în Kosovo, în trupele KFOR, încadrați într-un batalion italian; moldovenii colaborează și se înțeleg foarte bine cu italienii. Avem apoi 600 de companii cu capital italian în Moldova, camera de comerț și industrie moldo-italiană. Există o cooperare strânsă și între Ministerul nostru de interne cu poliția și carabinierii din Italia, am realizat operații comune în vederea combaterii criminalității organizate și traficului de persoane. Vom participa la Milano Expo, unde vom avea un pavilion propriu, amplasat în mod avantajos,  consacrat producției agricole bio.  Nu e de mirare deci că Italia ne-a susținut masiv pe plan internațional, regimul de vize liberalizat l-am obținut și datorită acestei țări. Iar pentru viitorul apropiat bunele relații billaterale devin și mai importante, pentru că în curând Italia va deține președinția Uniunii Europene.

Cu Federica Mogherini, omologul italian
Ce acorduri negociază actualmente Republica Moldova cu Italia? În primul rând acordul despre protecția socială a migranților moldoveni, care este foarte important, dar și greu realizabil. S-au făcut deja mai multe runde de tratative. Un alt acord este cel referitor la migrația forței de muncă, în cadrul căruia partea italiană s-a angajat să instruiască personal în Moldova. Lucrul acesta a și fost făcut, numai că cei peste 300 de oameni instruiți nu au fost încă angajați în câmpul muncii în Italia. Vom insista ca prevederile tratatului să fie îndeplinite. Se discută și despre recunoașterea titlurilor de studii și calificărilor profesionale. Vom avea întrevederi cu Federica Mogherini, Giuliano Poletti ș.a.

Răspunzând la întrebări; alături - ambasadoarea Stela Stîngaci
   Și așa s-a ajuns și la întrebările din public. Peste șefa diplomației de la Chișinău au plouat întrebări ca acestea. „Doamnă Gherman, îmi sunteți chiar simpatică, dar Moldova, cu corupția ei din învățământ și justiție, cu presa ei care nu e liberă cum se zice, cu aeroportul Chișinău închiriat rușilor – nu mi-e simpatică deloc. Se face ceva în acest sens?” „Eu sunt student, aș vrea să mă întorc acasă, pentru că aici sunt străin. Dar și mai străin mă simt acasă din cauză că am o altă mentalitate. Nu vreau un salariu ca în Europa, doar ceva mai multă justiție și protecție socială.” „Doamnă Gherman, dumneavoastră ați fi început războiul cu Transnistria – care ne-a fost și ne este străină! – așa cum a făcut-o tatăl dumneavoastră, Președintele Mircea Snegur?” „Un cunoscut de al meu s-a întors definitiv în Moldova. Cu tot calabalâcul agonisit. Ei bine, la hotar i-a fost vămuită și mașina personală, și frigiderul, și tot. Omul a trebuit să-și răscumpere lucrurile pentru care plătise deja o dată. Dar cum este posibilă o așa bătaie de joc?” „Oare s-ar putea ca în gări și aeroporturi să fie afișate niște postere cu informații utile pentru emigranții care se întoarc acasă?”

La aceste, și alte întrebări, șefa diplomației a dat răspunsuri diplomatice. A recunoscut că da, avem încă foarte multe probleme. Dar nu stăm pe loc. Se fac drumurile. Dezvoltăm sistemul de învățământ adaptându-l la necesitățile economiei naționale. Corupția este combătută, sunt retrase licențele judecătorilor necinstiți, sunt eliminați din poliție angajații corupți, avem o presă mult mai liberă decât în Rusia, Ucraina, Bielorusia…


 Din cuvintele Nataliei German respira un mare optimism. Suntem pe calea cea bună, ne sugera.  Am crezut-o.

Nessun commento:

Posta un commento