Visualizzazioni totali

mercoledì 13 luglio 2011

„EMINESCU SĂ NE JUDECE”





Probabil abia ajunsese la Roma, femeia de vârstă incertă, între 40 și 50 de ani. Era prost îmbrăcată, prost încălțată, dar afară era luna noiembrie. Angelei i s-a făcut milă de dânsa, văzând-o cum ședea tremurând pe o bancă la Termini. Era moldoveancă, nu putea fi nicio îndoială. Gențile celea tărcate numai de la Chișinău vin.



S-a apropiat de dânsa și a intrat în vorbă. Era o profesoară de limba și literatura română. Nu avea bani. Nu avea unde înnopta. Angela a luat-o într-un bar, i-a cumpărat un caffè lungo, un cornetto. Profesoara le-a făcut să dispară într-o clipită. Dar continua să tremure. Angela, amintindu-și de un remediu bătrânesc contra răcelii, i-a comandat un păhăruț de votcă. Femeia s-a luminat la față. L-a băut, bucuroasă, s-a înviorat. Au mai tăifăsuit, ca între femei. Apoi profesoara, încălzită, a început să recite versuri, să îngâne cântece patriotice. Au ieșit din bar.



  • Ei, zise visător profesoara, am mâncat, am băut, acuma de-ar mai fi ș-un bărbat...
    Angela zâmbi. „Așteaptă-mă oleacă aici”, îi zise. Și se apropie de un băietan de vreo 25 de ani care fuma lângă un gard în așteptarea a nu se știe ce.
  • Măi Valoghea, vrei o „padrugă”? Da' nu-i chiar tânără, măi...
  • Apu că doar n-am s-o fierb... Să nu aibă numai mai mult de 50!
    ...Și cei doi, așadar, s-au dus. Poate să-i judece cineva? „Eminescu să ne judece”, vorba cântecului pe care îl îngâna doamna profesoară.

Nessun commento:

Posta un commento