BOLNAVI DE MONUMENTALITĂ
Primul indiciu al bolii a apărut în Moldova atunci când Ion Druță a propus — iar mulțimile l-au ascultat pe Profet! — să fie edificat Monumentul Poetului Anonim. Cu multe eforturi și mulți bani gloriosul monument al gloriosului anonim a fost ridicat. Între timp țara Moldovei se cufunda într-o sărăcie rușinoasă. S-a considerat,în mod eronat,că construcția monumentului s-a datorat perioadei romantice a perestroikăi. Dar mai apoi s-a dovedit că situația e mult mai gravă. Căci simptomul bolii reapare în iarna lui 2010 într-o formă mult mai acută. O persoană aparent sănătoasă,în floarea vârstei și făcând parte dintr-un partid progresist,propune să fie edificat în fața parlamentului de la Chișinău un monument. Persoana se cheamă Vlad Filat și e șeful guvernului Republicii Moldova,iar monumentul urmează să fie edificat în onoarea tinerilor torturați în comisariatele de poliție după binecunoscutele evenimentele de la 7 aprilie 2009. Propunerea lui Filat,în mod paradoxal,este acceptată și de alți moldoveni.
Motivele pentru care ideea și realizarea unui monument al victimelor torturii trebuie considerată caz de gravitate majoră sunt următoarele:
1.Distrugerea clădirii Parlamentului care a avut loc în aprilie 2009,însoțită de o sumedenie de acte de vandalism extrem,de incendierea arhivelor și de alte pierderi irecuperabile nu poate fi privită ca o revoluție populară,ca o cădere a Bastiliei,să zicem. Sunt mai degrabă niște fapte rușinoase cu care nu ne stă bine la obraz să ne lăudăm.
2.Procuratura nu a terminat încă cercetarea cazurilor de maltratament al tinerilor implicați în evenimentele din 6-7 aprilie,prin urmare nu poți vorbi despre tortură fără un verdict al judecății în acest sens.
3.Chiar dacă tortura s-ar fi verificat,este suficient să tragi la răspundere pe cei care au comis-o,nu te obligă nimeni să ridici monumente unor tineri care,fie și protestând contra guvernului din cele mai nobile motive,au mai comis și niște fapte absolut condamnabile.
4.Pentru ca să-și dovedească valoarea și să-și mărească susținerea populară,guvernarea liberală trebuie s-o lase mai moale cu anticomunismul și propaganda și să facă față crizei economice,prețurilor galopante,să dea dovadă în sfârșit de acel pragmatism burghez caracteristic anume liberalilor.
5.Un monument de evidentă orientare anticomunistă ar băga din nou multă zâzanie în societatea moldovenească,și așa divizată la sânge pe principii ideologice și etnice;această societate ar putea fi unită doar de idealele bunăstării și consumismului și anume liberalii sunt cei mai potriviți să le înfăptuiască.
Luând în considerație faptul că ideile enumerate mai sus stau la suprafață și sunt accesibile înțelegerii oricărui om cu capul între umeri,se ridică întrebarea:cum oare este posibil ca moldovenii să nu fi protestat vehement împotriva ridicării Monumentului Torturațâlor?
Răspunsul e unul singur:sunt bolnavi de monumentalită.
Nessun commento:
Posta un commento