Nu, nu e
normal ca o pătrime din populația țării să lucreze peste hotarele ei, nu e
normal ca acești oameni înstrăinați să ridice, cu copiii lor născuți pe
meleaguri străine, natalitatea țărilor unde muncesc. Dar, dacă totuși lucrul
acesta s-a întâmplat, apoi e bine ca să se facă ceva pentru tinerii moldoveni
care nu și-au văzut poate niciodată țara de origine.
.jpg)
Programul-pilot DOR are
misiunea de a sensibiliza tinerii din generația a doua și a treia de
migranți cu privire la identitatea lor culturală și de a crea legături
emoționale între Republica Moldova și reprezentanții diasporei moldovenești.
Programul a apărut drept rezultat al necesității clar exprimate a
diasporei moldovenești de a menține relația cu valorile tradiționale ale
țării și de a crește apropierea tinerilor din diasporă cu Republica Moldova. Și
este primul pas spre dezvoltarea unui program amplu care vizează diferite
categorii de beneficiari, inclusiv pe cei interesați de turismul rural și
cultural.
Programul pilot DOR este
organizat de Guvernul RM (Biroul pentru Relații cu Diaspora) în
parteneriat cu OIM Moldova. A fost lansat pe 4 iulie de către șeful Biroului
pentru relații cu diaspora Victor Lutenco. Condițiile de participare
presupuneau o vârstă a copiilor cuprinsă între 14-16 ani, o stare de sănătate
bună, posibilitatea de a comunica în limba română și o contribuție de 100 euro.
Nu ne rămâne decât să așteptăm, până la sfârșitul verii, rezultatele realizării
proiectului.


„Carmelo”, „Caruso”, „Bella Napoli”, „Pizzamania”, „La
Divina” și altele. Au trecut fără întoarcere, zice italianul, timpurile când
pizzele moldovenești erau groase de 5 cm și puteau fi digerate în minim 12 ore,
astăzi la Chișinău poți mânca pizza la fel de bună ca cea italiană. Majoritatea
materiilor prime sunt importate din Italia, iar unele localuri au și cuptor cu lemne.
Trendul
italian va putea, credem, să aibă mare viitor în capitala Moldovei, pentru că
moldovenii, o zice tot Baldassare, au talent. Ca să demonstreze această ipoteză
italianul nostru povestește ce i s-a întâmplat într-o noapte când îl chinuia
insomnia și se învârtea fără scop prin apartamentul său. La un moment dat aude
dinspre fereastra deschisă un zgomot straniu, și totuși cunoscut, catalogabil
ca fiind o emisiune de aer provenind din stomac, prin cavitatea bucală, mai pe
scurt un râgâit. Drace, nu e posibil să auzi așa ceva la trei de noapte!.. Ce a
descoperit italianul privind afară în curte? Chiar sub ferestrele casei sale un
grup de băiețandri fără somn ca și el organizase un concurs pentru cel mai
răsunător râgâit. Concurentul, înainte de probă, bea o jumătate de sticlă de
apă minerală „Gura Căinarului”,teribil de gazată, apoi încerca să producă un
râgâit cât mai sonor… Concursul a fost câștigat de un băiat subțirel, dar dotat
cu un esofag extraordinar. Râgâitul produs de el s-a auzit pe o rază de 5 km.
Ca premiu i-a fost oferită o ladă de bere „Chișinău”. Învingătorul a destupat
imediat o sticlă și a dat-o peste cap dintr-o răsuflare. „Ia ce-i bună!!” „Să
fii sănătos!!”
Nu
există nicio îndoială: moldovenii au talent!
Nessun commento:
Posta un commento